Slutt

28-20

Ble dekket av Jostein Overvik

Velkommen til livedekningen av Norges semifinale i EM. Motstander er Frankrike som tapte 22-20 for Norge i EM-finalen for to år siden.
    Dette er møtet mellom kvinnehåndballens giganter de siste årene. De siste 10 årene har Norge vunnet tre EM, to VM og et OL. Mens Frankrike står med et gull i alle tre internasjonale mesterskap.
    Norge slo Frankrike 29-22 i fjorårets VM-finale i Spania. De franske jentene ledet med seks mål i 1. omgang før Norge gjorde en voldsom snuoperasjon og tok gullet. Det var tettere i EM-finalen i 2020 da Norge vant med to mål. Silje Solberg-Østhassel gjorde maksimale keeperprestasjoner i begge mesterskap. Men Norge kalrte ikke å slå Frankrike i VM-finalen i 2017. Den gangen var de norske jentene storfavoritter, men Frankrikes trener Olivier Krumbholz og spillerne trakk ned tempoet og vant 23-21 i Hamburg.
    Frankrikes trener Olivier Krumbholz runder 500 kamper som landslagssjef i denne kampen. Han har ledet Frankrike fra 1998 til 2013 og fra 2016 til i dag. Til sammenligning gjør Thorir Hergeirsson sin landskamp nummer 307 som norsk landslagssjef i kveld.
    Frankrike har levert et svært solid EM hvor seierne har kommet som perler på en snor. Kjempeseier 36–23 over Spania onsdag etter denne rekken tidligere i mesterskapet: Tyskland 29-21, Montenegro 27-19, Nederland 26-24, Romania 35–21 og Nord-Makedonia: 24–14.
    Keeper Cleopatre Darleux har vært svært solid for Frankrike. Sammen med streken Paulette Foppa og bakspillerne Estelle Nze Minko, Grace Zaadi og Orlane Kanor. Trener Krumbholz uttrykker før oppgjøret at han er svært tilfreds med spillerne. Frankrike har som nesten alltid levert solid forsvarsspill. Men har scoret flere kontringsmål enn tidligere. Farten i laget er stor.
    Ragnhild Valle Dahl, Kristina Novak og Marie Davidsen spiller ikke for Norge i kveld. Det betyr at Ane Cecilie Høgseth kommer tilbake i det norske laget. Storhamars strekspiller fikk noen minutter på banen i de to første EM-kampene mot Kroatia og Sveits.
    Tyske dommere leder kveldens batalje: Maike Merz og Tanja Kuttler.
    - De har jobbet godt, kommet seg fort opp. Så får vi se resultatet i kampen i dag, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Viaplay om det norske laget og hva status er etter at de tapte forrige kamp i mesterskapet, mot Danmark.
    Det er allerede klart at Danmark spiller søndagens EM-finale. Det ble klart etter 27-23 over Montenegro i kveldens første semifinale. Det er første gang på 18 år Danmark spiller finale i et internasjonalt mesterskap. I 2004 ble det tap for Norge i EM-finalen.
    Som ventet starter Silje Solberg-Østhassel i buret. Hun storspilte da Norge slo Frankrike i fjorårets VM-finale og var omtrent like god da Norge vant EM-finalen mot de franske jentene i 2020.
    Norge starter med de samme på banen som i de siste kampene. Det vil si fra venstre i angrep: Sunniva Næs Andersen, Henny Reistad, Vilde Ingstad, Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Stine Skogrand. I forsvar kommer Maren Aardahl inn for Mørk. Dette skiftet kan også gjøres med Oftedal.
    Norge som tar avkastet i denne semifinalen.
    Mot det som regnes som verdens beste forsvarslag, Frankrike, spennende.
    Mål for Norge!
    Norge 1 - 0 Frankrike
    Mål: Stine Bredal Oftedal
    Der sitter den vettu! Kampens første, underarm som sniker seg forbi den franske keeperen.
    1'
    Straffekast til Frankrike
    2'
    Frankrike fyrer av, til side for mål, men det blir syvmeter til Frankrike.
    Frankrike scorer på straffe!
    Norge 1 - 1 Frankrike
    Mål: Grace Zaadi Deuna
    Limer den nede i høyre hjørne.
    2'
    Mål for Frankrike!
    Norge 1 - 2 Frankrike
    Mål: Pauletta Foppa
    Målgivende: Laura Flippes
    Nora Mørk rotert bort ballen, da blir det kontring til Frankrike som setter den.
    3'
    Frankrike, prøver et skudd, men det reddes
    Henny Ella Reistad
    Henny Reistad fyrer av, men keeper avverger.
    4'
    Solberg-Østhassel avverger også. Dette blir en slitekamp.
    Skudd utenfor mål, Norge
    Sunniva Næs Andersen
    5'
    Næs Andersen som prøver seg fra kant. I keeper og stolpen.
    Skudd utenfor mål, Frankrike
    Grace Zaadi Deuna
    5'
    Norge 2 - 2 Frankrike
    Kapteinen slår til igjen! Setter den nede til høyre, lagene er likt.
    5'
    Norge 2 - 3 Frankrike
    6'
    Alicia Toublanc
    6'
    Så roter Norge det til i angrep igjen, men så er de heldige med at det franske skuddet går i tverrliggeren.
    Straffekast til Norge
    7'
    Norge scorer på straffe!
    Norge 3 - 3 Frankrike
    Mål: Nora Mørk
    Sikker som banken fra straffemerket! Høyre kryss! Mørks 35 mål i turneringen så langt.
    7'
    8'
    Ny redning fra kant, for den franske keeperen. Reistad dytter ballen til Næs Andersen, som ikke får lurt det skuddet forbi keeper.
    Norge 4 - 3 Frankrike
    Men Oftedal, hun setter alt så langt i denne kampen. Hennes tredje.
    9'
    10'
    Oftedal går foran, kriger seg til straffekast!
    Norge 5 - 3 Frankrike
    Lekkert! Nok en gang sitter den fra straffemerket.
    10'
    Norge 5 - 4 Frankrike
    Målgivende: Estelle Nze Minko
    11'
    Gult kort til Frankrike
    Oceane Sercien Ugolin
    11'
    Stine Bredal Oftedal
    12'
    Norge 6 - 4 Frankrike
    Mørk fyrer av i stanga, men Norge gjenvinner ballen. Den ender til slutt hos Bredal Oftedal som setter nok en scoring!
    12'
    Norge 6 - 5 Frankrike
    Mål: Chloe Valentini
    Målgivende: Pauletta Foppa
    13'
    Norge, prøver et skudd, men det reddes
    14'
    15'
    Silje Solberg tar nok et skudd! Er i gang nå, Norges sisteskanse!
    Estelle Nze Minko
    16'
    Der er Norge heldige. Roter bort ballen i angrep nok en gang, men den franske spilleren velger å fyre av fra midtbanen. Til side for mål.
    Norge 6 - 6 Frankrike
    Målgivende: Cleopatre Darleux
    16'
    Så er lagene like langt, igjen.
    17'
    Den franske blokka er oppe i armen til Bredal Oftedal. Da blir det straffe, og den er det Nora Mørk som skal ta.
    Norge 7 - 6 Frankrike
    Mørk fortsetter å gjøre jobben. Setter straffen nede til venstre denne gangen.
    17'
    Tamara Horacek
    18'
    Malin Larsen Aune
    19'
    Malin Aune prøver seg fra høyre kant, men der er keeper på plass. Utrolig sterk på kantredningene, den franske keeperen.
    Norge 7 - 7 Frankrike
    Mål: Coralie Gladys Lassource
    Målgivende: Tamara Horacek
    19'
    Vilde Mortensen Ingstad
    20'
    Mørk til Ingstad på strek, men det blir ny reding.
    Orlane Kanor
    20'
    21'
    Igjen så er det Oftedal som skaffer Norge straffekast.
    Spillerbytte - Frankrike
    Inn: Floriane Andre
    Ut: Cleopatre Darleux
    21'
    Norge 8 - 7 Frankrike
    Fire mål på fire straffer etter 20 minutter.
    21'
    Inn: Cleopatre Darleux
    Ut: Floriane Andre
    21'
    Norge 8 - 8 Frankrike
    Mål: Orlane Kanor
    21'
    22'
    For en redning! Én mot én så stråler Solberg.
    Anniken Wollik
    23'
    Timeout
    23'
    - Strålende bakover, fortsett med det, sier Hergeirsson i timeouten.
    Timeout slutt
    23'
    Norge 8 - 9 Frankrike
    Du verden for et skudd! Er nede i knedstående, spretter opp igjen og med en voldsom spenst dundrer hun den over den norske blokka.
    23'
    Norge 9 - 9 Frankrike
    Mål: Henny Ella Reistad
    23'
    Norge 9 - 10 Frankrike
    Norge roter nok en gang i angrep. Det utnytter Foppa.
    24'
    25'
    Mørk slipper til Ingstad, straffe til Norge.
    Norge 10 - 10 Frankrike
    Også den sitter, nede til høyre denne gangen. Fem av fem denne kampen. Utrolig stabil på straffer, Nora Mørk.
    25'
    25'
    Norge 10 - 11 Frankrike
    Solberg går rett der, men mangler noen centimeter på den ballen som går opp i det venstre krysset.
    25'
    Mørk spiller bort ballen i angrep.
    Laura Flippes
    27'
    Den femte redningen på den offisielle statistikken.
    Timeout
    28'
    28'
    28'
    Reistad prøver seg ut på kant, men nok en gang spiser den franske keeperen opp et skudd fra kant.
    Så står det norske laget godt i eget forsvar.
    Norge 11 - 11 Frankrike
    Mål: Emilie Margrethe Hovden
    Så sitter den fra kant! Limer den i korteste, mellom keeper og stanga.
    30'
    Norge 12 - 11 Frankrike
    Trekker på seg spillere og da blir det fri bane for Oftedal som banker inn norges 12. scoring for kampen.
    30'
    Coralie Gladys Lassource
    30'
    30'
    Så redder Solberg! Først fra kant, og så på returen. Strålende keeperspill.
    Denne kampen lever, for å si det sånn! Norge leder med ett mål til pause.
    Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk har virkelig stått frem i den første omgangen. Fem scoringer hver, har de to notert seg for.
    Der er vi igang igjen!
    31'
    Norge 13 - 11 Frankrike
    Målgivende: Silje Margaretha Solberg
    Ai ai ai! Norge starter den andre omgangen med redning av Solberg, løp av Mørk, pasning fra Solberg til Mørk, hvor sistnevnte tar vare på muligheten og banker ballen i nettet!
    31'
    Norge 13 - 12 Frankrike
    31'
    Utvisning Frankrike
    2 minutter
    32'
    Norge 14 - 12 Frankrike
    Målgivende: Stine Bredal Oftedal
    Mørk satser selv og får betalt!
    32'
    Norge 14 - 13 Frankrike
    Fra kanten, sitter den.
    33'
    Norge i overtall, da.
    Norge 15 - 13 Frankrike
    Med ti sekunder igjen av utvisningen stiger Reistad til værs og banker den inn.
    34'
    Ferdig
    34'
    Norge 15 - 14 Frankrike
    Mål: Oceane Sercien Ugolin
    35'
    Norge 16 - 14 Frankrike
    Fra distanse og i det venstre hjørnet. Kraftfullt!
    35'
    35'
    36'
    Norge 17 - 14 Frankrike
    Mål: Stine Ruscetta Skogrand
    Tre måls ledelse!
    36'
    Norge 17 - 15 Frankrike
    Mål: Estelle Nze Minko
    Målgivende: Grace Zaadi Deuna
    36'
    Så blir det brøyt på Mørk.
    Men Norge stopper de franske kvinnene i eget forsvar.
    Nei nei nei, Norge roter i angrep! Det har vi sett før i kveld. Men Reistad gjør et fantastisk returløp og avverger, i alle fall for denne gang.
    39'
    2 minutter
    39'
    Frankrike med ny utvisning, den er klink.
    39'
    Oftedal over.
    Norge 17 - 16 Frankrike
    39'
    40'
    Reistad skaffer Norge nok et straffekast.
    Norge 18 - 16 Frankrike
    6 av 6 for Mørk i kveld.
    40'
    Ferdig
    41'
    Silje Solberg prøver seg på en langpasning. Men den leses av den franske sisteskansen.
    Timeout
    42'
    Det er Frankrike som tar timeout.
    42'
    42'
    Reistad banker til, i stanga.
    Norge 18 - 17 Frankrike
    Mål: Tamara Horacek
    43'
    Norge 19 - 17 Frankrike
    Reistad stiger til værs!
    43'
    Norge 20 - 17 Frankrike
    Mål: Sunniva Næs Andersen
    Målgivende: Nora Mørk
    Så sitter den for Andersen! Denne gangen fra linja, og ikke kant.
    44'
    45'
    Godt forsvarsspill og redning.
    45'
    Reistad igjen, får den ikke under tverrliggeren denne gangen.
    Utvisning Norge
    Maren Nyland Aardahl
    2 minutter
    45'
    Smeller godt der, Norges første utvisning i denne semifinalen.
    46'
    46'
    Spillerbytte - Norge
    Inn: Katrine Lunde
    Ut: Silje Margaretha Solberg
    46'
    Frankrike bommer på straffe!
    46'
    Lunde kommer inn og Lunde redder! Men det skuddet går rett i armen og så i ansiktet. Dommerne skal se den på video, om det blir utvisning på den franske spilleren eller ei.
    Videobildene viser at den ballen går i armen til Lunde, og at armen går i ansiktet. Ikke ballen.
    Da blir det heller ingen utvisning.
    Inn: Silje Margaretha Solberg
    Ut: Katrine Lunde
    46'
    Hva skjer nå da? En delegat er borte hos dommeren. Men det skjer ingenting, så da blir vi heller ikke klokere på hva det ble snakket om.
    47'
    Ferdig
    47'
    Norge 20 - 18 Frankrike
    Mål: Pauline Coatanea
    47'
    Norge 21 - 18 Frankrike
    Mål: Vilde Mortensen Ingstad
    Målgivende: Henny Ella Reistad
    Inn til strek. Fra strek så setter Ingstad den.
    48'
    Norge 21 - 19 Frankrike
    48'
    Norge 22 - 19 Frankrike
    Fra distanse! Underarmen sitter den. Et lite kunststykke av en scoring.
    49'
    50'
    Solberg redder og Norge er tre mål foran og i angrep, med ti minutter igjen.
    Norge 23 - 19 Frankrike
    Fra kanten! I lengste!
    50'
    Norge i angrep, setter de en scoring nå. Så er ledelsen på fem mål.
    Norge 24 - 19 Frankrike
    Mål: Thale Rushfeldt Deila
    Og Deila sørger for at det er fem mål som nå skiller de to lagene.
    52'
    Timeout
    52'
    52'
    52'
    Norge 24 - 20 Frankrike
    52'
    Norge 25 - 20 Frankrike
    Er så sterk fra strek!
    53'
    Pauletta Foppa
    53'
    Så plukker Solberg det skuddet! Det nærmer seg finale, det føles sånn. Men det er tid igjen.
    Blokkert skudd, Frankrike
    54'
    Norge 26 - 20 Frankrike
    Oftedal! Har spilt en rå kamp, Norges kaptein. Det skiller seks mål nå.
    54'
    Pauline Coatanea
    55'
    Så redder Solberg igjen!
    Norge 27 - 20 Frankrike
    For et skudd! Rett og slett banker til. SYV MÅL! NORGE LEDER MED SYV MÅL.
    55'
    56'
    Fransk skudd i blokka, er stressa nå, tilsynelatende.
    Kristine Breistol
    57'
    Får det ikke til å stemme fremover i banen nå, Frankrike.
    58'
    Breistøl prøver å lime den nede i venstre hjørne fra distanse. Keeper får en fot på den.