1-0
1-1
Jovic90'+5

Ble dekket av Sander Randeberg Hauan

Slovenia startet mesterskapet med uavgjort mot Denmark, mens Serbia gikk på et 0-1-tap mot England. Tre poeng her vil være gull verdt for begge lag før England og Danmark møtes senere i dag. Slovenia har aldri vunnet en EM-kamp før som selvstendig nasjon, etter å ha spilt to uavgjorte (blant annet mot Norge) og tapt en kamp sist deres første og eneste EM tidligere i 2000. I samme mesterskap kom Serbia og Montenegro til kvartfinale.
    Slovenia fun fact: Josep Ilicic var brennhet da Atalanta for alvor etablerte seg i Serie A og ute i Europa. Han var toppscorer for klubben i både 2017/18 (15 mål) og i 2019/20 (21), men så kom covid. Sloveneren ble rammet av depresjon og målscoringen avtok. I 2022 ble kontrakten terminert og Illcic dro hjem til Slovenia for å spille for Maribor. I oktober 2023 tok flere Atalanta-fans en omvei innom Maribor for å besøke sin gamle favoritt Illcic før de skulle møte østerrikske Sturm Graz i Europa League. To busser med 120 fans stoppet i Maribor for å hedre sin gamle spisshelt - som denne sesongen hadde åtte mål på 31 ligakamper i Maribor.
    Serbia fun fact: Petar Ratkov står ifølge Wikipedia med fotballhistoriens 24. raskeste mål etter fem sekunder - og det raskeste noensinne i den østerrikske Bundesliga da han satte 1-1 for Red Bull Salzburg mot BW Linz i februar 2024. Mange av de raskeste målene foran på listen er fra junior- og amatørkamper og flere av dem er ikke filmet. Ratkovs fulltreffer, som kom etter avspark fra BW Linz(!), er uansett det raskeste målet scoret i en europeisk toppdivisjon. 20-åringen står med 1 landskamp etter debuten i oktober 2023.
    Det har vært dramatikk i timene før kampstart da Serbia har truet med å trekke seg fra EM. Bakgrunnen er gårsdagens kamp mellom Kroatia og Albania, der begge lags supportere skal ha sunget «drep, drep, drep serbere» ifølge allmennkringkasteren RTS. Det serbiske fotballforbundet ber nå Uefa om å straffe det albanske og kroatiske forbundet og truer med å trekke seg fra mesterskapet om det ikke skjer.
    Serbia gjør tre bytter fra første kamp mot England: Ut går Sergej Milinkovic-Savic, Filip Kostic og Nemanja Gudelj. Inn kommer Tadic, Ilic og Mladenovic.
    Serbia (3-4-1-2): Rajkovic - Veljkovic, Milenkovic, Pavlovic - Zivkovic, Ilic, Lukic, Mladenovic - Tadic - Mitrovic, Vlahovic
    Ikke like mange forandringer hos Slovenia - de stiller faktisk med nøyaktig samme lag som startet mot Danmark.
    Slovenia (4-4-2): Oblak - Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza - Stojanovic, Cerin, Elsnik, Mlakar - Sporar, Sesko
    VG Live svarer
    Petter
    Verdt å nevne at Espen Eskås er fjerdedommer i denne kampen!
    Det har du så absolutt rett i. Vi har en nordmann i EM, så vi er litt med vi også!
    Lagene er ute på gressmatten! Vi nærmer oss avspark.
    Nasjonalsangene er unnagjort. Det tikker mot dagens første kamp.
    Vi er i gang!
    1'
    Serbia kommer med kampens første innlegg. Mladenovic mot Mitrovic, men Slovenia rydder unna.
    1'
    Slovenia etablerer seg på Serbias halvdel, men så kommer det en feilpasning og innkast til Serbia.
    1'
    Serbia mister ballen på midten og Cerin setter fart. Han forsøker seg fra 20 meter - men rett på keeper Rajkovic.
    4'
    Ny god mulighet for Slovenia som vinner ballen høyt. Mlakar kommer til avslutning fra skrått hold - men Rajkovic stenger beina og får reddet til corner.
    8'
    Slovenia slår corneren kort og rett til Serbia. Merkelig valg.
    8'
    Mitrovic får frispark. Tadic tar det kort. Blir et innlegg fra høyre fra Zivkovic. Over alt og alle.
    9'
    Nokså rolig start i München. Slovenia har vært farlig frempå ved to anledninger. Serbia ikke klart å etablere spill rundt superspissene sine i Vlahovic og Mitrovic.
    12'
    Slovenia banker ballen i bakrom. Det er kun noen centimetre ifra at Mlakar får tuppet ballen forbi keeper Rajkovic, men Serbias sisteskanse er ute og plukker.
    13'
    Mlakar prøver et innlegg fra venstre. Over alle og til utspark for Serbia.
    15'
    Lukic går i bakken etter en høy fot fra Cerin. Frispark Serbia like ved midtstreken.
    16'
    Dusan Tadic danser litt rundt ute på venstrekanten før han slipper til Mladenovic. Innlegget hans blir litt for upresist og Slovenia klarerer.
    17'
    Alltid gøy å se på Dusan Tadic. Mannen har blitt 35 år men flyter rundt på banen i sin frie roller. Er både høyt og lavt i banen, men foreløpig har det ikke blitt noe resultat av det for mannen som spiller sin 110. landskamp i dag.
    18'
    Elsnik prøver et langskudd - men det står for mange serbiske spillere i veien og skuddet stoppes lenge før den når frem til 16-meteren.
    21'
    Slovenia prøver seg stadig på høyresiden, men foreløpig har Serbia kontroll på forsøkene.
    22'
    C3PO
    Lille Slovenia på 2 millioner innbyggere har tidligere deltatt i to VM og ett EM. Men har nå gått forbi Norge... Vil vi få oppleve et sluttspill for Norge i vår levetid, tro?
    Sesko vinner ballen høyt og dribler seg inn i 16-meteren. Skaffer en corner.
    23'
    Corneren tas kort. Ballen ender hos Janza som løfter inn - men den er himmelhøy og enkel for Rajkovic å plukke.
    23'
    Gult kort til Serbia
    Filip Mladenovic
    Igjen angriper Slovenia på høyrekanten. Karnicnik tar seg forbi Mladenovic og blir taklet. Greit gult kort.
    25'
    Slovenia har hatt mest tak på det oppgjøret så langt. Angriper konsekvent ute på sin høyreside og flinkere til å beholde ballen enn Serbia.
    25'
    Vlahovic får til en brukbar heading, men Oblak har grei kontroll når forsøket går rett på ham.
    27'
    Antall stemmer: 1315
    Mitrovic felles av Bijol på Serbias halvdel. Midtstopperne til Slovenia har vært tett på Serbias spisser i samtlige 29 minutter.
    28'
    Serbia får en corner.
    31'
    NÆRE FOR SERBIA! Tadic slår innlegget med innoverskru og går hele veien til Mitrovic på bakre stolpe. Den kommer litt fort på spissen og han får ikke presset ballen i mål.
    31'
    marco
    skjer med at draktene er søkkvåte i dette mesterskapet?
    Veldig godt spørsmål. Og det er ikke limitert til enkelte merker heller. Både Puma-, Adidas- og Nike-drakter har vært søkkvåte selv når det ikke regner.
    I stolpen! Slovenia biter seg fast og Elsnik er litt heldig når han spiller vegg med en motspiller. Kommer seg inn i 16-meteren og fyrer av. Ballen dundrer i stolpen. Returen lander hos Sesko, men har skyter over. To STORE sjanser for Slovenia der.
    37'
    Donny
    Hvem angriper mest?
    Slovenia så langt.
    Serbia får frispark i veldig god posisjon. Vlahovic legger ballen ned. Tadic står der også.
    39'
    Vlahovic banker frisparket i muren.
    39'
    Serbia spiller seg inn i feltet til Slovenia. Tadic gjør en skuddfinte og så en til, men mister ballen.
    40'
    ENORM MULIGHET! Og denne gangen er det Serbia. De slår inn fra høyre og ballen lander hos Mitrovic. Fra 2-3 meter stoppes han av keeper Oblak. Mulig det var to offsider i forkant, men nå ble det heller ikke mål.
    41'
    VG Live Bruker
    Det må være null pustende drakter eller veldig høy luftfuktighet.
    67% luftfuktighet i München i dag. Mulig du har rett der!
    Serbia henger bedre med nå. Spiller seg til en god mulighet, men avslutningen fra Lukic går i en Slovenia-spiller. Og så kontrer Slovenia...
    43'
    Kontringen ender med corner.
    44'
    Corneren ender med utspark for Serbia.
    45'
    Det legges til 1 minutt. Vår mann i EM, Espen Eskås, gjør en forbilledlig jobb når han holder opp skiltet som viser det ene minuttet.
    45'
    Mitrovic får headet - men er presset og forsøker går utenfor.
    45'+1
    Første omgang er over. Det står 0-0 etter en kamp der vi venter litt på fyrverkeriet fra superspissene på hvert sitt lag. Hverken Slovenias Sesko eller Serbias duo Vlahovic og Mitrovic har fått de soleklare mulighetene. De håper vi på i andre omgang! Straks tilbake.
    Vi er straks klare for 2. omgang. Lagene er på vei ut av garderobene.
    Lagene er tilbake på matta! Serbia har avspark i 2. omgang.
    Spillerbytte - Serbia
    Inn: Mijat Gacinovic
    Ut: Filip Mladenovic
    Serbia gjør en endring på laget.
    46'
    Mitrovic nære på! Tadic og Mitrovic kombinerer inne i Slovenias 16-meter. Sistnevnte får ikke vippet ballen over Oblak.
    47'
    Gacinovic legger inn fra sin venstre side. Går til corner.
    47'
    Hjørnesparket blir klarert.
    50'
    Nå kjører Serbia! Nytt hjørnespark. Tadic gjør seg klar.
    50'
    Oblak bokser ut. Serbia får lagt inn på nytt, men innlegget går over alle.
    52'
    Veljkovic får akkurat hindret at Sesko kommer seg gjennom alene med keeper. Kunne blitt farlig der.
    52'
    Sasa Lukic
    54'
    Slovenia slår langt, men innlegget blir aldri farlig.
    55'
    Også denne gangen er Oblak god i feltet og får avverget Serbias hjørnespark.
    57'
    Slovenia kontrer. Sesko får ballen på sin venstre side. Han forsøker seg på et langskudd, men Rajkovic viser at han er med på notene. Hjørnespark Slovenia.
    58'
    Kort variant lykkes ikke. Serbia kan kontre.
    58'
    Slovenia vinner ballen tilbake.
    59'
    Det har bølget fram og tilbake de første 15 minuttene av andre omgang. Serbia er nærmest.
    60'
    Rolig for øyeblikket. Slovenia triller ball.
    61'
    Mitrovic har vært nære på et par ganger i dag, men har måttet rive seg i håret hittil.
    62'
    Inn: Luka Jovic
    Ut: Dusan Vlahovic
    64'
    Inn: Sergej Milinkovic-Savic
    Ut: Sasa Lukic
    65'
    Serbia med dobbeltbytte.
    65'
    Mitrovic dundrer til fra grei posisjon. Skuddet går et godt stykke over.
    65'
    Slovenia roper på straffe! Stojanovic får en dytt inne i 16-meteren, men det er ikke nok mener dommer Kovacs.
    66'
    Mål for Slovenia!
    Slovenia 1 - 0 Serbia
    Mål: Zan Karnicnik
    Målgivende: Timi Max Elsnik
    Slovenia tar ledelsen! Slovenia får all verdens tid til å pirke inn et innlegg. På bakerste stolpe dukker høyrebacken Karnicnik opp og sender Slovenia opp i 1-0.
    68'
    SERBIA SVARER NESTEN UMIDDELBART! Mitrovic er råsterk i duellen med målscorer Karnicnik. Men veteranen smeller ballen i treverket!
    72'
    Serbia forsøker å fore kraftspissen sin på innlegg etter innlegg for øyeblikket.
    73'
    Tadic skaffer seg frispark i fin posisjon. Kan 35-åringen sette den selv nå?
    74'
    Tadic legger den inn i feltet, Savic's heading er ikke god nok.
    75'
    Spillerbytte - Slovenia
    Inn: Benjamin Verbic
    Ut: Petar Stojanovic
    77'
    Slovenia med en fin mulighet til å doble ledelsen, men sjansen rotes bort.
    77'
    Frekt av Serbias sisteskanse som sender Slovenias angrepsspiller i pølseboda.
    77'
    Karnicnik har fått blod på tann! Målscoreren fyrer av like utenfor 16-meteren, men ballen sniker seg utenfor.
    79'
    Det går mot Slovenias første seier i EM-historien dersom dette resultatet står seg.
    80'
    Antall stemmer: 1127
    Oblak har vært svært god i feltet i dag. Nok et innlegg som Atletico Madrid-spilleren får kontroll på.
    81'
    Inn: Lazar Samardzic
    Ut: Dusan Tadic
    Kapteinen blir byttet ut.
    82'
    Inn: Veljko Birmancevic
    Ut: Andrija Zivkovic
    82'
    Samardzic viser seg fram umiddelbart. Får tvunget fram et skudd som går like utenfor!
    83'
    Serbia får frispark høyt i banen. Innlegget blir dyttet ut til hjørnespark av Oblak.
    85'
    Blir slått på første stolpe, og ender med nytt hjørnespark til Serbia.
    85'
    Denne gang blir det slått på bakerste, men nok en gang blir hjørnesparket klarert.
    85'
    Serbia har skapt et trøkk nå. Men kvaliteten på den siste pasningen er ikke god nok for øyeblikket.
    87'
    Gult kort til Slovenia
    Erik Janza
    87'
    Høydepunktene av Mitrovic blir vist fram. Han er nok svært misfornøyd med å ikke ha funnet nettmaskene i dag.
    87'
    Petter
    Helt enorm dekning, men hvem mener du har utpekt seg som banens beste, Håkon?
    Oblak har vært sterk i dag!
    Mitrovic skaffer Serbia hjørnespark.
    89'
    Legges til fem minutter. Eskås er framme med tavla!
    90'
    Inn: David Brekalo
    Ut: Andraz Sporar
    Brekalo komer inn!
    90'+1
    Luka Jovic
    90'+2
    Luka Jovic prøver seg på et brassespark, men får frispark mot seg for farlig spill.
    90'+2
    De slovenske supporterne har begynt å sleppe jubelen løs på tribunen!
    90'+3
    Mijat Gacinovic
    Mye frustrasjon som er utpå matta nå.
    90'+4
    Zan Vipotnik
    Kortene hagler.
    90'+4
    Hjørnespark til Serbia
    90'+5
    Målvakten kommer opp!
    90'+5
    Mål for Serbia!
    Slovenia 1 - 1 Serbia
    Mål: Luka Jovic
    Målgivende: Ivan Ilic
    SÅ KOMMER UTLIGNINGEN! På hjørnesparket er Jovic råsterk og klarer å få styrt headingen ned i venstre hjørne. Oblak står og ser på. For en dramatikk!
    90'+5
    For en avslutning på kampen! Det så ut til å gå mot historisk seier for Slovenia. Men på overtid fikk Serbia et hjørnespark som Luka Jovic styrte i mål. Det var det siste som skjedde i kampen. Dermed deler lagene poengene. I bunn og grunn er det kanskje rettferdig.