3 563
3 202

Hei, og hjertelig velkommen skal du være til denne livedekningen av oppgjøret mellom Tromsø og Vålerenga i 13.runde av Eliteserien 2023.
    Før årets sesongstart var det få som hadde sett for seg at Tromsø skulle være med å kjempe om medalje. Gaute Helstrups Tromsø har likevel vist seg å mene alvor, og befinner seg på en forbausende 2.plass i Eliteserien etter fem strake seiere. Tromsøværingene må dermed tåle å bære et solid favorittstempel idet et halvveis resignert Vålerenga nå tar turen opp til nord.
    Tromsø-trener Geir Helsterup, som selv har vært linket til Vålerenga, ble kåret til månedens trener for juni i Eliteserien. Tromsø tok ni poeng av ni mulige i juni, og har kun rival Bodø/Glimt foran seg på tabellen etter tolv kamper spilt. Hvor langt dette sprudlende Tromsø-laget kan nå, gjenstår å se. Uansett virker det per nå lite sannsynlig at Helsterup lar seg friste ned til hovedstaden med tanke på det spennende prosjektet han nå har i gang oppe i nord.
    I forrige runde gikk turen til Lillestrøm og Åråsen for de røde og hvite. I en relativt jevnspilt kamp tok Tromsø alle tre poengene etter å ha forsvart inn ledelsen til fulltid etter Mai Traores scoring i det 50.minuttet.
    På Oslo Øst er det på ingen måte like rosenrødt om dagen. Med fire strake tap i serien, ingen fast hovedtrener og á poeng med Hamkam på kvalikplass til nedrykk, for å nevne noe, kan dagens Vålerenga best beskrives som et sirkus. «Sirkus-Vålerenga» er i alle fall merkelappen kaptein Stefan Strandberg har valgt å putte på tingenes tilstand i hovedstadsklubben. Varsellampene har begynt å blinke for fullt på Valle, og Strandberg mener samtidig at klubben nå er nødt til å stake ut en felles retning for å snu den negative trenden.
    Stefan Strandberg markerte seg også i Vålerengas 2-1-tap mot Viking i forrige runde. Midtstopperen utlignet etter 84 minutter, før kaoset så tok av på Intility. På overtid ble Olrud Jensen sendt i dusjen før Niklas Sandberg satte like så godt det påfølgende frisparket rett i mål. Dermed endte med nok et tap for Vålerenga, der virkelig alt butter i mot om dagen.
    De siste sesongene har oppgjørene mellom disse to lagene vært jevnspilte og målfattige. På de siste fem har det blitt spilt tre uavgjort, mens de to andre kampene har endt med 1-0. I det siste oppgjøret trakk Vålerenga det lengste strået på eget gress, etter et sent seiersmål av Stefan Strandberg i sitt comeback i kongeblått.
    Da er det kun én time igjen til det braker løs på Romssa Arena. Lagoppstillingene er dermed også klare. Hjemmelaget stiller nøyaktig samme ellever som i seieren mot Lillestrøm. Gjestene stiller på sin side med en debutant fra start i Filip Thorvaldsen som følge av Daniel Håkans sitt skadefravær. I tillegg er kaptein Stefan Strandberg utelatt fra troppen på grunn av en skade, som gjør at Kjelsen trer inn på midtstopperplass ved siden av Zuta.
    Lagene er på vei ut på en solfylt gressmatte i Tromsø. Vi nærmer oss med andre ord avspark med stormskritt!
    1'
    Vi er i gang.
    1'
    Tromsø spiller seg rett opp i Vålerengas halvdel.
    1'
    Så slås det langt opp mot gjestenes sekstenmeter. Ballen hades ut til Painstil som legger inn mot bakerste. Juklerød stusser unna.
    2'
    Tromsø går rett i strupen på Vålerenga. Erlien svinger denne gangen inn et innlegg inn på første stolpe. Traoré kaster seg inn, men kommer seg ikke først på ballen.
    3'
    Painstil litt ivrig ute til venstre idet han river ned Hedenstad. Frispark til gjestene.
    3'
    Vålerenga får tildelt et frispark
    Magnus Sjøeng
    Lemper frisparket langt fremover i banen.
    4'
    Hjemmelaget har tatt kommandoen fra start. Denne gangen smettes det gjennom til Erlien på høyre som så igjen forsøker å finne Traoré med et lavt innlegg foran mål. Heller ikke denne gangen når Tromsø-spissen innlegget.
    6'
    Tromsø blir avblåst for offside
    Maï Traoré
    Flagget går opp på Tromsø-spissen etter en pasning frem mot sekstenmeteren.
    6'
    Sjøeng banker ballen opp i angrep. Kan være en mulighet for Vålerenga til å løfte laget litt.
    7'
    Solen steker for fullt i nordens Paris i dag. Så gjenstår det å se hvilket av lagene som skinner mest på Romsaa Arena.
    9'
    Erlien noterer seg for kampens første avslutning! Tromsø-angriperen ser at Sjøeng står på feil ben, og fyrer av et lavt skudd ned mot det borteste hjørnet. Avslutningen trenger litt mer kraft for å overliste Vålerengas sisteskanse.
    10'
    Maï Traoré
    Stolpetreff fra Traoré! Erlien smetter gjennom til Traoré alene med keeper Sjøeng. Spissen setter så ballen lavt inn i nærmeste stolpe med høyrefoten, men flagget er uansett oppe.
    12'
    Maï Traoré
    Nok en god mulighet til Tromsøs spiss! Denne gangen forlenger Erlien et langt utspill fra keeper Haugaard og videre inn i bakrom mot Traoré. Igjen forsøker spissen å legge ballen i nærmeste stolpe, men stoppes av både en god redning av Sjøeng og flagget til linjedommer.
    14'
    Tromsø i flytsonen nå. Kan fort bli uttelling til vertene nå dersom Traoré klarer å både holde seg på riktig side av offsidelinjen og holde hodet kaldt i avslutningsøyeblikket.
    16'
    Vålerenga sliter på sin side med å etablere noe spill inne på motstanderens halvdel. Enn så lenge har det stort sett blitt med noen mislykkede langpasninger mot en ensom Jatta.
    18'
    Hjemmelaget prøver seg igjen. Viser både kvalitet og rytme idet Erlien spiller vegg inn mot sekstenmeteren før han så spiller en litt for lang stikker inn mot Traoré.
    21'
    Traoré stoppes alene med keeper Sjøeng! Igjen spiller Tromsø seg effektivt opp i angrep etter et balltap hos gjestene. Erlien legger ned en lang ball før han så smetter gjennom til Traoré, som denne gangen har ventet tålmodig på riktig side av Vålerengas forsvarslinje. Spissen forsøker igjen å legge ballen lavt forbi Sjøeng, men stoppes som følge av en knallgod redning fra Vålerengas keeper.
    21'
    Antonsen fyrer av en kanon mot Vålerenga-målet. Tromsøs venstrekant legger ballen til rette ute til venstre før han klemmer til med strak vrist. Skuddet suser rett i kroppen på Vålerengas sisteskanse.
    24'
    Thorvaldsen tester Tromsøs keeper fra kloss hold! Debutanten mottar ballen inne i vertens sekstenmeter før han dribler seg ut til siden og mot skuddhold. Unggutten forsøker så å legge ballen lavt ned i nærmeste hjørnet, men skuddet mangler litt kraft og presisjon for å overliste Haugaard.
    26'
    Vålerenga viser i alle fall med det at de også kan yppe seg fremover.
    27'
    Frispark til Vålerenga i egen sekstenmeter. Paintsil igjen litt sen inn i en duell.
    28'
    Frisparket lempes langt opp i angrep.
    28'
    Painstil kriger frem et hjørnespark til hjemmelaget ute til venstre. Kampens første.
    30'
    Tromsø får tildelt et hjørnespark
    Kent-Are Antonsen
    Utoverskrudd variant hardt inn mot første stolpe. Vålerenga header unna.
    30'
    Frispark til hjemmelaget på midten. Jatta stopper Painstil på vei fremover med ulovlige midler.
    31'
    Tromsø får tildelt et frispark
    Antonsen løfter frisparket inn i boks med god kraft. Likevel er det ingen røde og hvite som lukter nedfallsfrukten, og dermed kan Vålerenga trygt klarere.
    31'
    En drøy halvtime er ferdigspilt i Tromsø. Hjemmelaget har vært best og har også hatt de største sjansene. Samtidig har gjestene fra Oslo kommet seg sakte, men sikkert mer inn i kampen utover i omgangen.
    33'
    Rett over mål fra Erlien. En lang ball mot Traoré heades ned mot Erlien omtrent 25 meter fra mål. Den giftige høyrekanten legger ballen til rette før han prøver lykken med innsiden av høyrefoten. Skuddet har fin retning, men buer rett over buret til Vålerengas keeper.
    34'
    Frispark til Vålerenga på midten. Riisnæs stoppes kontant på vei fremover i banen.
    35'
    Spillerbytte - Tromsø
    Inn: Jens Hjertø-Dahl
    Ut: Sakarias Opsahl
    Tidlig bytte hos hjemmelaget. Månedens spiller i juni, Sakarias Opsahl, går ut etter bare 35 minutter med spill. Uvisst hva er årsaken er. Jens Hjertø-Dahl tar i alle fall hans plass.
    36'
    Magnus Riisnæs
    Frisparket slås kort ut til siden.
    37'
    Thorvaldsen skaffer Vålerenga frispark i god innleggsposisjon. Unggutten prøver å snike seg gjennom ute til venstre med et veggspill, men der sier det fort stopp i kroppen på Gundersen.
    38'
    Petter Strand
    Rett i blokka fra Strand. Vålerengas midtbanemann forsøker å overraske keeper med et skudd fra det som så ut som innleggsposisjon, men det hjelper lite når muren er i veien.
    38'
    Vålerenga triller ball inne i egen halvdel. Hovedstadslaget har løftet seg det siste kvarteret.
    40'
    Paintsil holdes igjen av Hedenstad ute til venstre. Dommer velger å blåse frispark til hjemmelaget.
    41'
    Christophe Psyché
    Frisparket slås hjemover til keeper.
    41'
    Ofkir med en mislykket avslutning på kanten av Tromsøs sekstenmeter. Jatta gjør et herlig forarbeid idet han driver fremover under hardt press. Ballen ender så opp hos Ofkir ute til høyre, som så drar seg et par meter inn i banen før han klemmer til med venstrelabben. Avslutningen blir ingenting annet enn et skremmeskudd idet ballen sklir av foten til Vålerengas nummer ti.
    43'
    Tromsø med ball langt inne i gjestens halvdel nå. Leter tålmodig etter sprekker og åpninger hos motstanderen.
    45'
    Så ender det med et hardt innlegg inn i boks fra høyre. Den plukker Sjøeng greit.
    45'+1
    Kun ett minutt lagt til i første omgang.
    45'+2
    45'+2
    Lagene går til pause på stillingen 0-0 etter første halvdel. Tromsø har vært et knippe bedre gjennom omgangen og har også hatt et par gode sjanser gjennom sine tre formsterke angripsspillere. Den største sjansen var signert Tromsø-spiss Traoré, men ble stoppet på imponerende vis av en akrobatisk Sjøeng. Gjestene fra Oslo vokste utover i omgangen, men er likevel nødt til å løfte seg et par hakk etter pause om de skal klare å senke det høytflyvende hjemmelaget i nordens Paris. Heng med videre for fortsettelsen!
    45'+1
    Jatta og Vålerenga sparker i gang andre omgang.
    45'+1
    Gjestene spiller ballen helt ned til Sjøeng som så måker ballen ut forbi sidelinjen.
    45'+1
    Tromsø setter deretter en høy presslinje inne på Vålerengas halvdel. Triller ball frem og tilbake.
    47'
    Så blokkeres vertenes forsøk på å avslutte angrepet. Vesterlund spiller vegg ute til høyre før han banker til på direkten.
    48'
    Gult kort til Vålerenga
    Får det gule for å holde igjen en lynkvikk Painsil ute til venstre.
    48'
    Antonsen står klar med ballen ute til venstre. Dette kan bli farlig.
    49'
    Frisparket skrus hardt inn i feltet. Blokkeres ut til returrommet der Erlien klemmer til på direkten. Skuddet er plassert presist ned mot det nærmeste hjørnet, men kryper akkurat på feil side av stolpen.
    49'
    Diger sjanse til Yttegård Jensen og Tromsø! Ballen spretter ned hos en feilvendt Yttegård Jensen rett foran Vålerenga målet etter en svak avslutning ute til høyre fra Traoré. Veteranen forsøker å sette ballen i mål med hælen, men det frekke forsøket blokkeres av et godt Vålerenga-forsvar.
    51'
    Lite som skjer for øyeblikket.
    53'
    Frispark til Vålerenga inne i egen halvdel.
    57'
    Langt opp i angrep fra Sjøeng.
    58'
    Gundersen fyrer av en rakket rett i bena på Sjøeng. Midtstopperen klemmer til med full kraft på utkanten av sekstenmeteren. Midt på mål og dermed grei å plukke for den unge Vålerenga-keeperen.
    59'
    Tromsø har dominert banespillet i andre omgang, men har ikke lykkes godt med å skape store sjanser slik de var gode på før pause.
    60'
    Tromsø vinner et hjørnespark fra høyre.
    62'
    Den blir ekkel for Sjøeng og Vålerenga!
    62'
    Over mål fra Psyché! Midtstopperen rager høyest i feltet og får også hodet på innlegget fra Antonsen. Klarer likevel ikke å presse ballen ned under tverrligger med pannebrasken.
    63'
    Skal passe seg nå, Vålerenga. Hjemmelaget begynner å komme seg farlig nære en nettkjenning.
    64'
    Spillerbytte - Vålerenga
    Inn: Jacob Dicko Eng
    Ut: Mohamed Ofkir
    Og med det gjør Vålerenga-benken en endring. Dicko Eng kommer inn for en noe usynlig Ofkir.
    64'
    Leonard Zuta
    Zuta får Vålerengas andre gule idet han planter knottene inn i bena på en Tromsø-spiller ute til venstre.
    66'
    Nok en god mulighet fra Tromsø. De røde og hvite broderer seg igjen fint gjennom fra høyre før det fyres av et skudd i retning Vålerenga-målet. Skuddet går utenfor og gjestene kan puste lettet ut.
    66'
    Så stikkes det gjennom til Jatta i bakrom. Den kjappe Vålerenga-spissen gjør et fint løp bak Tromsø-forsvaret, men pasningen fremover alene mot keeper blir likevel akkurat litt for lang. Reprisen viser uansett at spissen trolig uansett var i offside.
    68'
    Traoré går i bakken inne i Vålerengas sekstenmeter. Samme mann ramler over ende i duellen om ballen med Kjelsen, men får ikke medhold hos dommer etter å ha ropt på straffespark.
    69'
    Inn: Torgeir Børven
    Ut: Seedy Jatta
    71'
    Inn: Jones El-Abdellaoui
    Ut: Filip Thorvaldsen
    72'
    Vålerenga med ballen for øyeblikket.
    73'
    Inne i en rolig periode nå. Vålerenga triller ballen tålmodig side til side i jakten på et mål.
    77'
    Inn: Jakob Romsaas
    Ut: Christophe Psyché
    Offensivt bytte hos Tromsø.
    77'
    Vil jo være et godt resultat for Vålerenga om dette skulle holde helt inn mot seriens nummer to. Det vil i så fall bety at Tromsøs seiersrekke på fem kamper brytes.
    79'
    Frispark til Vålerenga på egen halvdel. Juklerød sparkes over ende ute til venstre.
    79'
    Simen Juklerød
    79'
    Romsaas markerer seg umiddelbart ved å skaffe Tromsø et hjørnespark. Innbytteren legger ballen ned inne i Vålerengas boks, før han fyrer av et skudd via et Vålerenga-ben og ut til corner.
    80'
    Hardt inn i boks med god skru. Vålerenga header kontant unna.
    81'
    Nytt frispark til Vålerenga inne på deres halvdel.
    81'
    Frisparket tas kjapt.
    81'
    Fint Tromsø-angrep. Det blir nesten skummelt idet innbytterne Hjertø-Dahl og Romsaas spiller en smart vegg inn mot Vålerengas sekstenmeter, før gjestene til slutt får klarert ballen ut bak mål.
    82'
    Inn: El Hadji Diouf
    Ut: Yaw Paintsil
    83'
    Slås tett inn mot keeper. Sjøeng bokser unna.
    84'
    Gult kort til Tromsø
    El Hadji Diouf
    Innbytteren markerer seg umiddelbart med en stygg takling ute til venstre. Fortjent gult kort.
    85'
    Fin innleggsposisjon for Vålerenga det her. Har løftet opp laget på denne dødballen.
    85'
    Vegar Hedenstad
    Hedenstad svinger lavt inn mot bakerste stolpe. Dicko Eng lusker inne på bakerste stolpe, men hindres av en viktig takling fra hjemmelaget.
    85'
    Vålerenga blir avblåst for offside
    Jacob Dicko Eng
    Offside på Dicko Eng etter en lang pasning ut mot høyre.
    86'
    Niklas Vesterlund
    Frisparket slås fremover. Tromsø er nødt til å få løftet laget nå om det skal bli tre poeng.
    87'
    Fortsatt målløst i Tromsø. Begge lag jakter et sent seiersmål, men enn så lenge har målnettene fått stå uberørte. Vålerenga har fått for vane å kollapse i sluttminuttene, så en spennende avslutning ligger tross alt i lufta.
    89'
    Hjemmelaget står og jakter et seiersmål med forsvarslinjen sin plassert 10-15 meter inn i Vålerengas halvdel.
    90'
    Hjørnespark til Tromsø på tampen av ordinær tid.
    90'+1
    Antonsen svinger hardt inn mot første stolpe. Igjen header Vålerenga-forsvaret ballen unna.
    90'+1
    Fire minutter er lagt til. Fortsatt tid til et mål her.
    90'+1
    Antonsen løfter langt inn mot Vålerenga-målet. Gjestene forsvarer seg heroisk når de nok en gang får klarert unna.
    90'+3
    Så vippes det gjennom til Yttegård-Jensen inne foran mål. Midtbanespilleren er desorientert og feilvendt og får dermed lite ut av det gjennomspillet.
    90'+3
    Bjørdal og Vålerenga søler så bort en strålende mulighet til å ta Tromsø på en overgang. Vålerengas angripere har et hav av bakrom å angripe etter Tromsøs fremstøt, men på vei fremover klarer Bjørdal likevel ikke å løfte blikket og sende ballen gjennom. I stedet snapper Tromsø ballen tilbake.
    90'+4
    Nære på for Vålerenga rett før fulltid! El-Abdellaoui snapper ballen foran nesa på Diouf, og skal bare servere Børven foran mål fra høyre med en innsvinger. Oppgaven skal være relativt enkel, men innbytter El-Abdellaoui klarer likevel å plassere innlegget alle andre steder enn i bena på Børven.