12 653
22 650

Ble dekket av Hans Christian Boge-Fredriksen

Hei og velkommen til livedekningen av FA-cupfinalen mellom Chelsea og Liverpool!
    Chelsea er i finalen for tredje sesong på rad - og mer imponerende: den femte på seks sesonger.
    FA-cupen har lange tradisjoner i England. Det er 150 år siden den første finalen, og dette er den 141. finalen. Tilskuerne er på vei mot stadion. Foto: PA Photos
    Liverpool er i sin første FA-cupfinale siden 2012. Didier Drogba ble matchvinner for Chelsea i 2-1-seieren den dagen, 5. mai 2012. Her løfter han troféet sammen med John Terry og Frank Lampard. Foto: PA Photos
    Dette blir den første finalen som spilles på et mer eller mindre utsolgt Wembley siden 2019-finalen mellom Manchester City og Watford. På grunn av pandemien slapp 20.000 tilskuere inn i fjor, mens 2020-finalen mellom Arsenal og Chelsea ble spilt for tomme tribuner.
    Fabinho blir ikke å se i aksjon for Liverpool i aften. Brassen sliter med en strekkskade.
    Liverpool (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson - Thiago, Henderson, Keita - Salah, Mané, Díaz.
    Liverpool-benken: Kelleher, Milner, Firmino, Gomez, Jones, Jota, Tsimikas, Origi, Matip.
    Liverpool-manager Jürgen Klopp gjør fem endringer på laget som vant 2-1 borte mot Aston Villa tirsdag. Salah, Thiago, Henderson, Robertson og Konaté kommer inn for Jota, Jones, Fabinho, Tsimikas og Matip.
    Liverpool har ikke vunnet FA-cupen siden 2006, da de slo West Ham på straffer i finalen som senere ble døpt til «The Gerrard Final». Liverpool-kaptein Steven Gerrard scoret to mål i ordinær tid, det siste med et langskudd på overtid til 3-3. I tillegg scoret han på sitt forsøk i straffesparkkonkurransen.
    Chelsea-laget lar vente på seg...
    Chelsea (3-4-2-1): Mendy - Chalobah, Thiago Silva, Rudiger - James, Kovacic, Jorginho, Alonso - Mount, Pulisic - Lukaku.
    Chelsea-benken: Kepa Arrizabalaga, Azpilicueta, Sarr, Kante, Loftus-Cheek, Saul, Barkley, Werner, Ziyech.
    Chelsea-manager Thomas Tuchel gjør bare én endring fra onsdagens 3-0-seier over Leeds. Thiago Silva erstatter Andreas Christensen på midtstopperplass.
    Det er to lag med stolte tradisjoner i FA-cupen som møtes på Wembley i dag. Chelsea har vunnet turneringen åtte ganger, mens Liverpool har vunnet syv. Arsenal har vunnet flest med sine 14.
    7396 stemmer
    Dommer Craig Pawson leder lagene ut på Wembley-matta!
    Prince William har hilst på alle spillerne, den engelske nasjonalsangen er sunget og lagene har posert med et ukrainsk flagg med «Peace». Da er alt klart for avspark i London!
    Lukaku sparker i gang kampen!
    1'
    Vanskelig å få oversikt i åpningsminuttene. Mye frem og tilbake, og en del rot.
    3'
    Så blir det farlig når Liverpool går i angrep! Díaz setter fart inn på venstresiden av feltet, før han legger inn foran mål. Der kommer Thiago flyvende, men han kommer akkurat for sent og ballen går gjennom feltet i stedet.
    4'
    Skudd på mål
    Ballen slås inn igjen i feltet, men headingen til Salah går over mål!
    5'
    Liverpool spiller seg til kampens første hjørnespark.
    6'
    Jorginho fikk ballen rett i hodet i det han ga bort hjørnesparket. Tar telling, men kommer seg opp.
    6'
    Hjørnespark
    Alexander-Arnold svinger hjørnesparket onn i boksen, der Lukaku header unna.
    7'
    Salah prøver å sette fart inn i feltet, men der stoppes han av Jorginho som også klarer å hindre hjørnespark. Mesterlig gjort av italieneren.
    7'
    Díaz kommer igjen, og legger inn foran mål. Ender litt bak både Mané og Salah, og en stor, stor mulighet uteblir.
    8'
    Nå er Liverpool fryktelig nære! Alexander-Arnold med en helt fabelaktig gjennombruddspasning med utsiden av foten, som sender Díaz alene gjennom med Mendy. Den duellen går Chelsea-keeperen seirende ut av. Ballen ender etter hvert opp hos Keita, som skyter utenfor mål!
    9'
    Thiago Silva ligger nede og har tydelig veldig vondt. Får behandling på banen.
    10'
    Mané trer gjennom til Díaz, som vender opp før han skyter i blokka.
    13'
    Liverpool bevarer trykket, men skuddet til Alexander-Arnold går også bare i blokka og ut til kast.
    13'
    Mané skaffer et hjørnespark.
    14'
    Hjørnespark
    Samme resultat som sist: Lukaku header unna.
    14'
    Thiago Silva er for øvrig fortsatt på banen. Ser ut til å gå bedre med den brasilianske veteranen i backtreeren til Chelsea.
    14'
    Offside
    Henderson løfter over til Díaz, men denne gangen er colombianeren i offside.
    15'
    Chelsea får sin første mulighet, og den er stor! Ballen løftes inn i feltet, der den helt tydelig går via hånden til Lukaku. Spillet får likevel fortsette, og Pulisic kommer til skudd fra god posisjon. Barberer stolpen.
    16'
    Thiago er for sent inne med en sklitakling i Kovacic. Frispark til Chelsea like utenfor hjørnet av sekstenmeteren.
    17'
    Frisparket fra Alonso slås rett i klypene til Alisson.
    18'
    Langt ball mot Mané, men Mendy kommer ut og header den bort like foran landsmannen.
    20'
    Robertson prøver seg med et langskudd. Fyker opp på tribunen.
    21'
    Thiago lager frispark i det han presser høyt i banen.
    22'
    Pulisic er nære igjen! Ballen slås lavt inn i sekstenmeteren til Liverpool, og der møter Pulisic. Amerikaneren prøver å bredside ballen ned i motsatt hjørnet, men ballen går nok en gang like utenfor stolpen.
    23'
    Salah får ballen like utenfor Chelsea-feltet, men stoppes av Jorginho.
    26'
    Alisson redder Liverpool! Alonso kommer alene gjennom i feltet, men han klarer ikke å overliste Liverpool-keeper som ligger og venter på den!
    28'
    Så ser det ut som Alisson pådro seg en skade i den forrige situasjonen. Smalt godt med Alonso der. Får behandling nå.
    29'
    Liverpools reservekeeper Caoimhin Kelleher varmer opp, men det ser ut til at Alisson er klar til å fortsette.
    30'
    Spillet er i gang igjen - med Alisson i Liverpool-buret.
    31'
    Men så setter Salah seg ned! Det ser ikke så bra ut for Liverpool-stjernen.
    31'
    Spillerbytte - Liverpool
    Inn: Diogo Jota
    Ut: Mohamed Salah
    Salah må gi seg her. Går av for egen maskin, så kan nok hende at det er mest for å være på den sikre siden spesielt med tanke på Champions League-finalen mot Real Madrid om to uker.
    33'
    Alexander-Arnold klinker til fra laaaangt hold. Rett i blokka til Chalobah.
    36'
    Svinger frem og tilbake, men begge lags forsvar demmer bra opp for det som kommer.
    38'
    Mané lager frispark i duell med Jorginho midt på Chelseas banehalvdel.
    39'
    Lukaku får ballen på vei inn i Liverpool-feltet, men kommer ikke til avslutning. Vender i stedet, og prøver å løfte ballen til en lagkamerat. Henderson står i veien for det forsøket.
    41'
    Alexander-Arnold legger inn. Skalles unna.
    42'
    Konaté sin tur til å prøve seg fra urealistisk langt hold. Ikke i nærheten av å treffe Chelsea-målet.
    43'
    Nytt frispark til Jorginho på egen halvdel. Keita som er for sent inne i duellen denne gangen.
    44'
    Liverpool bryter høyt i banen, og setter fart. Mané spiller til Jota, som vender hjemover. Virker da som sjansen er spolert, men så skrus tempo opp igjen. Robertson legger inn, og foran mål sender Jota ballen like utenfor målet til Mendy!
    45'
    Det legges til fire minutter i denne førsteomgangen.
    45'+1
    Lukaku får løsnet skudd! Fin stikker fra Jorginho gjennom til Lukaku, som under press fra Van Dijk får sendt av gårde et hardt skudd. Blir imidlertid noen meter for høyt, og går over målet til Alisson.
    45'+1
    Lang ball opp mot Lukaku, men Van Dijk har kontroll.
    45'+4
    Den første omgangen er over på Wembley. Det står målløst i FA-cupfinalen:
    Da lagene møttes i ligacupfinalen i februar endte det målløst etter 120 minutter, før Liverpool vant straffesparkkonkurransen 11-10.
    Blir det mål i andre omgang?
    Ja, begge lag kommer til å score!
    28%
    Ja, ett lag scorer!
    47%
    Nei, her blir det målløst etter 90 minutter!
    26%
    3194 stemmer
    Lagene kommer ut fra garderoben igjen.
    Mané sparker i gang den andre omgangen.
    46'
    Chelsea kommer seg til omgangens første mulighet med en gang! Alonso banker til i feltet, men ballen sniker seg utenfor stolpen.
    46'
    Ny stor Chelsea-sjanse! Pulisic får ballen i feltet, men skuddet stoppes av Alisson.
    47'
    Reece James legges i bakken av Luis Díaz like utenfor Liverpool-feltet.
    47'
    Det smeller i tverrliggeren! Marcos Alonso banker frisparket på mål, men hindres av tverrliggeren. Nå er Liverpool heldige som ikke ligger under!
    48'
    For en start på den andre omgangen av Thomas Tuchels mannskap!
    49'
    Alexander-Arnold med et god innlegg, men virker som Robertson blir litt overrasket over at ballen kommer helt til ham på bakerste stolpe. Venstrebacken sender i hvert fall ballen utenfor fra kloss hold.
    51'
    Díaz trekker seg inn i banen, før han fyrer fra 17-18 meter. Et par meter utenfor stolpen til Mendy.
    52'
    Alexander-Arnold løfter et frispark opp mot feltet, men Chelsea har god kontroll på den.
    54'
    Mount prøver å sette i gang en kontring, men legges i bakken. Frispark.
    54'
    Alonso legger inn mot Lukaku, men den går rett i fanget til Alisson.
    55'
    Nytt innlegg fra Alonso. Robertson header unna.
    55'
    Chelsea holder trykket oppe, og James legger lavt inn i boksen. Alexander-Arnold får banket ballen unna.
    55'
    James kommer til nok et innlegg, men det blir akkurat for lang for Alonso bak i feltet.
    56'
    Nok en gang får Alexander-Arnold vist frem den herlige pasningsfoten, når han banker ballen ut på Díaz. Han prøver å ta seg forbi James, men den duellen går Chelseas høyrevingback seirende ut av.
    57'
    Så får Liverpool sin første mulighet i den andre omgangen! Keita spiller til Jota, som befinner seg på høyresiden av Chelsea-feltet. Derfra klinker han til retning venstre hjørnet, men ballen sniker seg utenfor stolpen.
    60'
    Blitt en gjenganger med skudd som sniker seg like utenfor stolpene i den kampen her.
    61'
    Robertson sender inn et innlegg som spretter i Chelsea-feltet. Alonso tør ikke annet enn å heade ballen ut til hjørnespark.
    62'
    Hjørnespark
    Hjørnesparket tas kort, før Alexander-Arnold svinger inn. Over alt og alle.
    63'
    Liverpool holder trykket oppe, og Alexander-Arnold får en ny innleggsmulighet. Den går via blokka, og ut til nok et hjørnespark.
    63'
    Hjørnespark
    Hjørnesparket ender bak i feltet, der Henderson header den inn foran mål igjen. Mendy har kontroll og plukker den.
    64'
    Alexander-Arnold og Jota tråkler seg inn i feltet, men der vinner Chelsea ballen og klarerer.
    65'
    Thiago får på elegant vis ballen ut til Keita, som velger å gå på skudd fra skrått hold på sekstenmeterstreken. Rett på Mendy, som holder den trygt i fast grep.
    65'
    Liverpool har løftet seg etter Chelseas dominante start på den andre omgangen.
    66'
    Spillerbytte - Chelsea
    Inn: N'Golo Kante
    Ut: Mateo Kovacic
    Tuchel gjør sitt første bytte i denne finalen.
    66'
    Alonso legger inn i feltet, der Henderson klarerer.
    67'
    Mount sin tur til å legge inn. Den er ingen lagkamerater med på, men James plukker opp motsatt. Han spiller så 45 grader ut til Pulisic, som skyter ballen like utenfor!
    68'
    Díaz mottar ballen ute til venstre, og drar seg litt inn før han prøver å skru ballen opp i motsatt kryss. Det forsøket blir et par meter for langt til høyre fra colombianeren.
    69'
    Thiago Silva lager frispark i duell med Díaz like ved midtstreken.
    70'
    Ballen løftes opp mot Mané i bakrom, men Mendy kommer ut og plukker ballen.
    71'
    Chalobah får seg en trøkk i ansiktet etter duellen med Mané, men kommer seg fort opp.
    71'
    Ball i bakrom mot Díaz, men nok en gang kommer Mendy ut. Avverger ved å sparke ballen langt bort denne gangen, Chelsea-keeperen.
    72'
    Thiago slår langt mot Jota, men Rudiger får headet den ut til kast.
    73'
    Inn: James Milner
    Ut: Naby Keita
    Klopp kaster innpå rutine med et drøyt kvarter igjen av ordinær tid i denne FA-cupfinalen.
    74'
    Milner rett inn og lager frispark i duell med James. Altfor sent inne der, Milner. Slipper kort.
    75'
    Pulisic rykker seg fri inn i Liverpool-feltet, men der kommer Alexander-Arnold med en strålende sklitakling og får ballen ut til hjørnespark.
    76'
    Hjørnespark
    Mounts hjørnespark går rett i klypene til Alisson.
    77'
    James legger Thiago i bakken midt på Chelseas halvdel.
    77'
    Gult kort til Chelsea
    Reece James
    Finalens første gule kort er et faktum. Klart er det og, når James kommer altfor sent og med enorm fart inn i Thiago.
    77'
    Thiago har litt vondt, men kommer seg opp.
    78'
    Robertson løfter frisparket inn i boksen. Heades unna.
    80'
    Konaté tar telling i feltet, men tar ikke så lang tid før han kommer seg opp.
    80'
    Jota går i bakken like utenfor sekstenmeteren. Dommer Pawson vinker spillet videre.
    80'
    Lukaku legger lavt inn mot Pulisic. Van Dijk klarer til innkast.
    81'
    I stolpen fra Díaz! Mané spiller ballen ut til angrepskollegaen, som banker til med høyrefoten. Ballen smeller på utsiden av stolpen.
    83'
    I STOLPEN IGJEN! Ballen svinges inn foran mål, der Robertson setter den i stolpen fra kloss hold! Enorm mulighet!
    84'
    Jota legger inn, men den klareres.
    84'
    Inn: Hakim Ziyech
    Ut: Romelu Lukaku
    85'
    Under fem minutter igjen av ordinær tid. Blir det ikke scoring de neste minuttene, må det avgjøres med ekstraomganger og eventuelt straffesparkkonkurranse.
    86'
    Alexander-Arnold legges i bakken av landslagskollega Mount. Frispark til Liverpool høyt i banen.
    87'
    Alexander-Arnolds frispark finner hodet til Van Dijk. Presset av Chalobah header han langt over.
    88'
    Díaz legger ballen lavt inn i boksen, men den klarer enkelt av Chelsea-forsvaret.
    89'
    Nytt Liverpool-innlegg, denne gangen fra Robertson. Rett i fanget til Mendy.
    89'
    Lang ball mot Mount, men Alexander-Arnold gjør en god sikringsjobb og hindrer Mount å komme alene mot Alisson.
    89'
    Luis Díaz tar med seg Thiago Silva på løpetur, og brasilianeren holder godt følge på sine aldrende dager. Díaz velger å vende, men skuddet går akkurat til side for målet til Mendy. Nesten.
    90'+1
    Det legges til tre minutter i den andre omgangen.
    90'+1
    Mané felles av Alonso.
    90'+2
    Frisparket tas kort til Alexander-Arnold, som løfter til Díaz. Han sender ballen nokså rett på Mendy, som får fanget ballen til slutt.
    90'+2
    Dette ser ut til å bli ekstraomganger.
    90'+3
    Den andre omgangen er over! Det blir ekstraomganger på Wembley i FA-cupfinalen, som det ble i ligacupfinalen mellom de to lagene i februar. Også da endte det 0-0.
    Van Dijk setter seg på benken. Aiaiai, er det ny skade da? Matip kommer inn.
    Ut: Virgil van Dijk
    91'
    Dette er første gang siden 2016 at FA-cupfinalen går til ekstraomganger. Den gang vant Manchester United 2-1 over Crystal Palace etter Jesse Lingards matchvinnerscoring i 110. minutt.
    92'
    Pulisic kommer med masse rom på høyre, og har med mange spillere foran mål. De får han ikke brukt, for Matip klarer ballen ut til hjørnespark.
    94'
    Hjørnespark
    Liverpool får den unna.
    95'
    Díaz prøver å sette fart inn i Chelsea-feltet, men Kanté stopper det forsøket med en glimrende takling.
    95'
    Alonso slår opp mot Ziyech i feltet, men den når aldri innbytteren som går i bakken etter en liten dytt fra Konaté. Dommer Pawson ser ikke ut til å være i nærheten av å blåse straffespark.
    95'
    Mané fosser oppover høyresiden, men fantastisk stopperspill av Rudiger stopper Liverpool-angriperen.
    97'
    Alonso prøver å legge inn, men ballen kommer ikke mange meter før den stopper i Jotas sklitakling.
    98'
    Inn: Roberto Firmino
    Ut: Luis Diaz
    Ny god kamp av Díaz, men scoringen uteble. Nærmest var colombianeren da han banket ballen i stolpen på tampen av andre omgang.
    98'
    Mount med et par touch inn i banen, før han prøver å curle ballen opp i lengste kryss. Som så mange ganger før i denne kampen går ballen noen meter utenfor.
    99'
    Ziyech legger inn, men like foran Liverpool-målet er det Alexander-Arnold som vinner duellen og får ballen ut til hjørnespark.
    100'
    Hjørnespark
    Milner header unna ved første stolpe.
    101'
    Chelsea spiller seg til et nytt hjørnespark.
    101'
    Hjørnespark
    Nok en gang bort ved første stolpe. Robertson som bruker hodet denne gangen.
    101'
    Thiago lager frispark i duell med Mount i god innleggsposisjon. Liverpools spanske midtbaneelegant holder seg til hodet i fortvilelse.
    102'
    Godt slått av Ziyech inn i boksen, der Matip sender den videre ut til nok et hjørnespark.
    102'
    Hjørnespark
    Alonsos hjørnespark blir stusset av Thiago Silva. Over mål.
    103'
    Milner prøver å finne Alexander-Arnold i feltet. 37 år gamle Thiago Silva klarer ballen ut til kast.
    105'
    Milner prøver seg med nok et innlegg. Rudiger blokker til hjørnespark.
    105'
    Hjørnespark
    Mendy bokser unna.
    105'+1
    Første ekstraomgang er historie. Fortsatt målløst på Wembley.
    Ut: Christian Pulisic
    106'
    Inn: Cesar Azpilicueta
    Ut: Trevoh Chalobah
    Dobbeltbytte fra Tuchel før den andre ekstraomgangen.
    106'
    Milner sparker i gang det siste kvarteret.
    106'
    James legger inn, og Ziyech går i bakken på kanten av sekstenmeteren. Rives litt i armen av Alexander-Arnold. Chelsea vil ha straffe, men Dawson lar den gå.
    107'
    Kanté prøver å ta seg forbi Konaté, men Liverpool-stopperen går seirende ut av den franske duellen.
    109'
    Azpilicueta prøver å stikke gjennom til Loftus-Cheek, men Matip faller av perfekt og triller den tilbake til Alisson.
    110'
    Inn: Kostas Tsimikas
    Ut: Andy Robertson
    Klopp bytter venstreback.
    111'
    Ballen løftes over til Loftus-Cheek som ser ut til å være i offside. Spillet får uansett fortsette, og han legger inn. Heades rett opp i lufta, før Liverpool til slutt får kontroll på ballen.
    114'
    Tsimikas holdes av James, og får frispark midt på Chelseas halvdel.
    116'
    Frisparket løftes inn av Tsimikas, men det blir ikke noe særlig ut av det. Femmeter for Mendy.
    117'
    Silva ligger nede med krampe. Mendy hjelper til med tøyingen.
    117'
    Barkley gjøres klar. Da blir det ikke noe keeperbytte for Chelsea i denne finalen. Kepa Arrizabalaga kom som kjent inn før straffesparkkonkurransen i ligacupfinalen tidligere i sesongen. Endte med å slippe inn 11 av 11 straffer, for så og bomme på sitt eget forsøk.
    118'
    Inn: Ross Barkley
    Ut: Ruben Loftus-Cheek
    13 minutter ble det for Loftus-Cheek på banen i dag.
    119'
    Liverpool har fått frispark på Chelseas halvdel. Flytter opp laget.
    120'
    Alexander-Arnold slås mot Henderson, som går i bakken utenfor feltet. Dawson vinker spillet videre.
    120'
    Det legges til ett minutt.
    120'+1
    Tsimikas legger inn, men det ender med frispark mot Jota etter duell med Alonso.
    120'+1
    Det blir straffesparkkonkurranse! For andre gang denne sesongen ender en finale på Wembley mellom Chelsea og Liverpool målløst.
    Hvem holder du som favoritt i straffesparkkonkurransen?