7 463
3 078

Ble dekket av Andreas Hellenes

Riktig god lørdag, og velkommen til denne livedekningen av oppgjøret mellom våre nordiske venner: Danmark vs. Finland.
    Dette er den første kampen i gruppe B, og en ypperlig mulighet til å få en kjempestart på mesterskapet. Gruppefavoritt Belgia møter Russland senere i kveld.
    Danmark er EM-veteraner å regne sammenlignet med Finland. Dette er danskenes niende europamesterskap, og de har også vunnet turneringen tidligere, i 1992. For finnene er dette en vanvittig stor dag: De spiller i dag sin første EM-kamp noensinne.
    Og om EM-deltagelsen ikke understreker faktum at danskene er favoritter til denne kampen: De spiller på hjemmebane, i Parken i København, og har bare tapt én av de siste 22 kampene mot Finland. Men finnene overrasket da de kvalifiserte seg - og kan gjøre det samme i kveld.
    Lagoppstillingene er klare.
    Danmark XI (4-3-3): Schmeichel - Wass, Kjær, Christensen, Mæhle - Eriksen, Højbjerg, Delaney - Poulsen, Wind, Braithwaite.
    Finland XI (4-4-2): Hradecky - Raitala, Arajuuri, O'Shaugnessy, Uronen - Lod, Kamara, Sparv, Toivio - Pohjanpalo, Pukki.
    Totalt 65 ganger har disse to nasjonene møttes. Det siste møtet mellom dem var for ti år siden, i november 2011. Da tok Finland ledelsen, men endte opp med å tape den privatlandskampen 2-1.
    København byr på 18 grader og strålende vær, så her ligger alt til rette for en morsom kamp mellom våre danske og finske venner.
    Antall stemmer: 2569
    Det blir bra med liv på tribunen i dag. 15 000 tilskuere får komme inn på Parken, og danskene spiller i tillegg hjemme. Foto: AP.
    Kampen er i gang i Danmark!
    1'
    Finland går ut i en 5-3-2-formasjon. I forsvaret finner vi en gammel eliteseriekjenning, tidligere moldespiller Joona Toivio.
    2'
    Finland har fått et høyt innkast. Skal kaste langt.
    3'
    Danskene header unna.
    3'
    Gult kort til Finland
    Robin Lod
    Feller Braithwaite nede ved sidelinjen.
    4'
    Braithwaite drar seg til dødlinjen og forsøker et innlegg som blir blokkert til corner.
    5'
    Eriksens corner finner Delaney på bakerste. Bundesligaproffen header inn igjen i feltet, men Finland får ryddet unna.
    6'
    Hradecky redder til corner! Wind skyter fra 18 meters hold, men skuddet reddes av den finske sisteskansen.
    7'
    Eriksens corner header unna.
    8'
    10 gøyale åpningsminutter i Parken. Begge lag med en frisk åpning.
    11'
    Det er i ferd med å danne seg et kampbilde med mye dansk ballinnhav og et lavt og kompakt finsk forsvar.
    12'
    Danmark får corner.
    12'
    Eriksens corner går rett i nevene til Hradecky.
    13'
    Christensen lager frispark på midten av egen banehalvdel. Finnene flytter opp luftskyts fra bakre rekker.
    14'
    Frisparket heades unna av de rødhvite danskene.
    14'
    Højbjerg header på mål, men Hradecky er med på notene! Et innlegg fra Delaney lavt i banen finner den høytflyvende midtbanespilleren som styrer headingen på mål, men Hradecky får reddet til corner.
    16'
    Eriksens corner heades unna på første stolpe.
    16'
    Hvor langt tror du Danmark kommer i dette EM?
    Antall stemmer: 1904
    Eriksen skyter men nok en gang redder Hradecky danskenes forsøk! Ser ut som det kan bli en travel dag for den finske målvakten.
    19'
    Danmark får nok en corner. Igjen skal Eriksen legge inn.
    21'
    Corneren havner helt på bakerste hos en umarkert Delaney. Borussia Dortmund-spilleren rekker å ta ned ballen, men avslutningsforsøket er håpløst og fyker opp på tribunen.
    23'
    Kjær sin erfaring for alt den er verdt når Pukki får muligheten til en løpeduell mot dansken. Danmark-kapteinen får tidlig kroppskontakt og klarer å holde finnen bak seg.
    24'
    Pukki oppgitt over at han ikke får frispark i situasjonen med Kjær.
    24'
    Finland kaster langt, men hoveddommer ser at en finne ikke følger regelboka inne i danskenes sekstenmeter. Frispark til Danmark.
    25'
    25'
    Braithwaite kommer seg til skudd fra spiss vinkel, men får ikke styrt skuddet på mål. Utspark til Finland.
    27'
    Kampens hoveddommer er for øvrig profilerte Anthony Taylor.
    28'
    Når en danske ligger nede etter en smell utnytter begge lagenes spillere muligheten til en liten drikkepause.
    29'
    Idet et innlegg slås mot Poulsen på bakerste oppstår en kollisjon mellom målvakt Hradecky og venstreback Uronen. Førstnevnte kommer seg fort på beina igjen, men sistenevnte trenger derimot assistanse fra finnenes medisinske apparat.
    31'
    Etter hvert kommer spillet i gang igjen, og både Hradecky og Uronen fortsetter.
    32'
    Danmark får corner - igjen.
    33'
    Corneren heades unna på første stolpe.
    34'
    Igjen ligger en spiller nede med skade. Denne gang er det O´Shaughnessy som fikk seg en hodesmell på corneren. Travel dag på jobb for finnenes medisinske apparat.
    34'
    Et dansk innlegg slås inn i den finske boksen. Hradecky er ute og plukker.
    37'
    Braithwaite fyrer løs rett utenfor sekstenmeteren. Danmark-kanten skorter litt på presisjonen og skuddet går utenfor mål.
    40'
    Eriksen ligger nede og det medisinske apparatet spurter ut på gressmatten. TV-bildene ser ikke særlig bra ut, og det kan ta lang tid før denne kampen fortsetter - hvis den gjør det da. De danske spillerne står i ring rundt kapteinen sin som får hjertekompresjoner.
    43'
    De finske spillerne forlater gressmatten og går inn i garderoben. Det gjør også danskene etter hvert.
    45'+10
    Kampen er midlertidig avbrutt. Speaker på stadion har bedt publikum om å avvente ytterligere informasjon.
    Kampen skal gjenopptas 20:30 ifølge det danske fotballforbundet på Twitter.
    De danske spillerne klemte hverandre inne i spillertunnelen før det entret banen. Finnene var først ute for å varme opp, men litt senere kom også danskene til matten - de ble applaudert av motstanderen.Foto: AFP.
    Eriksen hedres av de to lagenes supportere med henholdsvis "Christian!" og "Eriksen!". Ingen tvil om at supporterne står sammen i dette.
    Danskene står felles i ring før avspark her. En siste peptalk før det braker løs. Foto: Reuters.
    Speaker takker fansen som har ventet så lenge på stadion.
    Kampen er i gang igjen. Starter med et dansk innkast.
    42'
    Spillerbytte - Danmark
    Inn: Mathias Jensen
    Ut: Christian Eriksen
    Jensen er lagkameraten som erstatter Eriksen.
    42'
    Det skal spilles fem minutter av den første omgangen, også er det en fem minutters pause før andre omgang starter.
    42'
    Da er det pause i kampen. Spillerne tar hvilen på gressmatten før andre omgang snart sparkes i gang.
    Nydelige bilder fra Parken nå. "Vi står sammen side om side" synges fra publikum.
    Pukki tar avspark og andre omgang er i gang.
    46'
    Poulsen vinner en corner for Danmark.
    48'
    Jensen tar også over corneransvaret etter Eriksen.
    48'
    Jensens corner header unna på første stolpe.
    48'
    Danmark får nok en corner. Jensen skal slå.
    49'
    Arajuuri header unna.
    50'
    Kampbildet ligner mer og mer på slik det så ut før episoden som utsatte kampen. Danmark spiller mot et lavtliggende Finland.
    51'
    Tim Sparv
    Finland-kapteinen feller Poulsen og får gult kort - en dommeravgjørelse han selv virker uenig i.
    51'
    Jensen får mye rom og skyter fra 25 meters hold! Men skuddet går over mål.
    53'
    Wass legger inn, men Toivio header unna rett framfor mål.
    56'
    Ser ut som Schmeichel forsøker å piffe opp sine lagkamerater med noen velvalgte ord.
    58'
    Braithwaite med et vakkert soloraid opp langs venstrekanten. Barcelona-spilleren får lagt inn fra venstre, men Finland har tettet igjen i boks og forsvarer seg godt.
    59'
    Mål for Finland!
    Danmark 0 - 1 Finland
    Mål: Joel Pohjanpalo
    Målgivende: Jere Uronen
    Pohjanpalo stuper inn mellom to danske forsvarere og stanger ballen inn i nettmaskene! I forkant er det venstreback Uronen som svinger inn et presist innlegg. Selvom målscoreren putter Finlands første EM-mål noen sinne, klarer han å beholde roen og gjøre en begrenset feiring. Fin gest av finnen.
    60'
    Inn: Andreas Olsen
    Ut: Jonas Wind
    63'
    Inn: Jannik Vestergaard
    Ut: Simon Kjaer
    64'
    Danmarks trener Kasper Hjulmand gjør altså to bytter kort tid etter baklengsmålet.
    65'
    Danmark sliter med å skape sjanser mot de lavtliggende finnene.
    66'
    66'
    Jensen er sent inne i en duell med Uronen, men slipper gult kort.
    68'
    Drøye 20 minutter igjen av kampen. Bortsett fra tidlig i oppgjøret har Danmark hatt store problemer med å skape store nok sjanser mot et lavtliggende og kompakt Finland-lag. Blir ofte at de rødhvite forsøker langskudd fra vanskelig hold eller innlegg inn i feltet der de stort sett er overbemannet av finske forsvarere.
    70'
    Poulsen går i bakken etter minimal kontakt med en Arajuuri. VAR skal ta en titt.
    73'
    Straffe til Danmark. VAR mener det er nok kontakt til å dømme straffe.
    74'
    Danmark bommer på straffe! Højbjerg mislykkes fra ellevemeteren når han skyter et slapt straffespark til sin høyre. Hradecky redder skuddet i fast grep.
    75'
    Inn: Jens Stryger Larsen
    Ut: Daniel Wass
    76'
    Spillerbytte - Finland
    Inn: Joni Kauko
    Ut: Teemu Pukki
    Nærmest vært usynlig i dag, Pukki.
    77'
    Inn: Rasmus Schüller
    Ut: Tim Sparv
    77'
    Inn: Andreas Cornelius
    Ut: Thomas Delaney
    Danmark kaster inn en ekstra spiss!
    77'
    Synes du det var straffespark?
    Ja
    29%
    Nei
    71%
    Antall stemmer: 2405
    Braithwaite løper seg fri på høyresiden og slår noe som verken ligner på et innlegg eller et skudd. Ballen går uansett rett i nevene på Finlands sisteskanse.
    80'
    Uronen med viktig inngripen! Danmark kommer seg til dødlinjen og slår inn rett foran mål. Der klarer Uronen mesterlig å få klarert til corner. Danmarks største sjanse i andre omgang.
    82'
    Jensen legger inn før Arajuuri header unna.
    82'
    Inn: Marcus Forss
    Ut: Joel Pohjanpalo
    Målscoreren forlater gressmatten.
    84'
    Danmark jager utligning for øyeblikket. Finland forsvarer seg med alle mann på egen halvdel.
    86'
    Hradecky går ut i feltet og forsøker å gripe et innlegg, men glipper ballen! Nedfallsfrukten kommer noe brått på Poulsen som får et dårlig førstetouch, og dermed rekker Raitala å klarere.
    88'
    Raitala får en smell i samme situasjon og blir liggende nede.
    88'
    Inn: Leo Väisänen
    Ut: Jukka Raitala
    Den viktige klareringen ble også hans siste spark på ballen.
    90'
    Det legges til fire minutter i København.
    90'+1
    Et innlegg slås mot Vestergaard som får headet ballen inn sentralt i boksen, men Hradecky er først på andreballen.
    90'+3
    En minneverdig kamp ender med at Finland vinner sin første kamp noensinne i EM 1-0 over Danmark. Kampen vil nok huskes av ulike grunner, men resultatet blir altså at finnene tar med seg alle tre poengene fra Parken.