Slutt

2-0

Author avatar

Ble dekket av NTB

    Gratulerer med dagen, god jul og god søndag - alt på en gang! For det er vel det dette er, 17. mai, bursdag og julaften samlet i én og samme fotballpakke. Vi snakker selvsagt om cupfinalen og Molde mot Odd på Ullevaal stadion.
    Fotball-Norge har etter hvert lagt sitt elsk på historien om en cup-askeladd, men den historien har ikke blitt fortalt i årets norgesmesterskap. Det er nemlig nummer én, Molde, og tre, Odd, fra årets elitserie som står i manesjen i dag.
    Som seg hør og bør på en cupfinalesøndag, er det surt og kaldt i hovedstaden i dag. Gradene er forsåvidt røde, litt over fem i tallet, men det regner ganske tungt over Ullevål, og ifølge prognosene skal ikke nedbøren gi seg med det første.
    En hel time før kampstart har allerede Odd-spillerne entret matta på Ullevaal for å gå i gang med oppvarmingen. Overtenning?
    Ullevaal-matta, som ikke er påkostet en eneste liter Jotun, ser forøvrig helt upåklagelig ut i både form og farge.
    Lagene er ute og det er få eller ingen overraskelser blant Fagermo og Skulleruds til sammen 22 utvalgte.
    Dagens dommer er Dag Vidar Hafsås fra Kolstad Fotball. På flankene har han med seg Jan Erik Engan og Kai Lafjell, mens Trond Ivar Døvle skal roe eventuelle gemytter mellom Fagermo og Skullerud på sidelinjen.
    Odd er norgeshistoriens mestvinnende i NM-sammenheng og hele tolv ganger har kongepokalen blitt med hjem til Skien. Sist gang det skjedde var i år 2000, men før den gang hadde det gått hele 69 år siden forrige triumf. Forrige gang Odd spilte cupfinale var i 2002, men da ble Vålerenga for sterke.
    Molde kan ikke vise til den samme historien, men har til gjengjeld vært meget toneangivende de seneste årene. Romsdalingene vant sin andre cupfinale i 2005 og sin tredje for rundt regnet ett år siden. De spilte også finale i 2009, da det ble tap på straffer for Aalesund.
    Da er det snart nærmere 30.000 fylte plastseter som omgir den 7.140 kvadratmeter store gressmatta. Kongen er også på vei, selvsagt for å følge tradisjonen og bivåne dette mesterverket av en fotballkamp.
    Disse lagene har selvsagt møtt hverandre to ganger i årets seriespill. Helt tilbake til 5. april endte det 2-1 til Odd i Skien, mens Molde vant 2-0 i siste serierunde for kun to uker siden.
    Lagene entrer matta og det flagges i hytt og pine i begge tribuneleire. Dette blir en fest, og den festen er kun fem minutter unna!
    Statsminister Erna Solberg flankerer Kong Harald på tribunen, og hun kjører en passe frekk variant når Brann-skjerfet hviler over skuldrene hennes. Hun om det.
    Kampen har startet
    Vi er underveis på Ullevaal. Velbekomme!
    1'
    Det er Odd som begynner med ballen og det er Thomas Grøgaard som står for dagens første innlegg. På halvvolley treffer han imidlertid dårlig og ballen forsvinner bak målet til Nyland.
    2'
    Så er det Fredrik Gulbrandsen som står for dagens første skudd. Romerikingen avanserer i mellomrommet, før han fyrer av en saktegående markkryper til side for Odd-målet.
    3'
    Et innlegg fra Flo går via Hurme og til corner.
    3'
    Ender hos Chukwu på bare stolpe, men Odd får klarert.
    3'
    En lang ball ender hos Flo til venstre. Han velger å bruke armen for å få kontroll på ballen, og det er som kjent ureglementert i fotballsporten. Frispark til Odd.
    4'
    Dagen første halvsjanse! En høy ball skaper litt kaos i Molde-feltet. Samuelsen får lagt igjen til Shala. Sistnevnte skyter med venstrefoten fra skrått hold, men i nettveggen.
    5'
    En Martin Linnes-klarering treffer Herolind Shala midt i planeten. Han tar telling, men folk med albansk bakgrunn pleier å reise seg fra sånt. Går nok over.
    6'
    Shala får litt behandling på sidelinjen, og Molde benytter anledningen til å flytte spillet litt høyere mot Odds ti mann.
    7'
    Voldsom intensitet i begge lag innledningvis. Jone Samuelsen mottar enorm jubel fra Odd-svingen når han gir alt og takler en ball til innkast.
    8'
    Frode Johnsen gjør som han skal og vinner en hodeduell mot Toivio. Bentley jager andreballen, men Martin Linnes bruker Nyland i støtte og Molde får kontroll.
    9'
    Singh finner Elyounoussi i mellomrommet. Sarpsborg-gutten leter etter skuddet, men når det først kommer, kommer det for sent. Rett i blokka.
    10'
    Shala slår inn to ganger på tjue sekunder fra venstre. Først er det Vegard Forren som får klarert, mens midtstopperkollega Toivio tar seg av grovjobben ved neste anledning.
    11'
    Odd får tid til å trille litt ball i bakre rekker, men Molde-spillerne er på dem med en gang de nærmer seg midtbanen.
    12'
    Frispark til Odd på 30 meter. Oldrup Jensen står ved ballen.
    13'
    Det chippes inn i Molde-feltet og Shala får hodet på ballen. Han sender avgårde en heading, men Nyland har ingen problemer med å bevare ballen i hanskene.
    14'
    Molde presser på og Fredrik Gulbrandsen skaffer lagets andre corner.
    14'
    Mot første stolpe, men det heades unna.
    14'
    Odd kontrer og får bra med rom å boltre seg i. Samuelsen fører fremover og slipper til Shala til venstre, men ballen er litt for lang. Venstrevingen slår inn igjen, men ingen Odd-spillere har kommet seg i boks. Nyland plukker opp.
    16'
    Nordkvelle prikker et innlegg til Samuelsen som har løpt seg fri i boksen. Klarer ikke ta kontroll over kula, og dermed forsvinner den over linja.
    16'
    Mostrøm slipper en stikkball til Gulbrandsen. Han rykker seg en liten halvmeter foran Steffen Hagen, men får ikke satt avslutningen fra skrått hold på mål. Keepers ball.
    17'
    Odd er høye i presset når de har muligheten, men når Molde har etablert spill ligger de meget lavt i 4-5-1 for å stenge rom. Lykkes godt med det i denne omgang, da en Molde-crosser forsvinner håpløst over sidelinja.
    18'
    Brytekamp mellom Johnsen og Forren. Den ender med begge i bakken, men det er den eldste av dem som får frisparket. God innleggsposisjon for Odd.
    19'
    Shala slår og det ender med litt klabb og babb i feltet. Molde får til slutt klarert.
    19'
    Odd sin tur til å trille litt ball, foreløpig i de bakre rekker.
    20'
    Herlige kombinasjoner på Odds høyreflanke sender Hurme til dødlinja. Han har god tid til å prikke inlegget, men mislykkes totalt med avleveringen som ender i innkast på motsatt side.
    22'
    Jevn og tett første halvdel av denne omgangen. Intet stort overtak verken den ene eller andre veien.
    22'
    Samuelsen brenner til! Får tid til å fyre fra 18 meter og med venstrebenet får han skikkelig fart på læret. Nyland er imidlertid våken og får slått til corner.
    24'
    Klareres ved første stolpe.
    24'
    Elyounoussi får et lite halv sekund i Odds sekstenmeter, og det benytter han til å fyre. Lars-Kristian Eriksen er imidlertid oppofrende og får blokkert.
    26'
    Det er to meget gode fotballag her ute. Trygghet og tempo med ballen begge veier.
    27'
    Bentley forsøker et C-moment når han bruker hælen for å flikke i retning Hurme. Høyrebacken avvinkes for offside.
    28'
    Harmeet Singh med et par strøkne crossere på rappen, men Odd sideforskyver tilfredsstillende.
    29'
    Odd blir tvunget til et langt oppspill og det hele ser komisk ut da Frode Johnsen og Herolind Shala ikke klarer å bli enige om hvem som skal ta ned ballen. Johnsen faller til bakken, mens Shala forvirret må se ballen passere seg. Innkast til Molde.
    31'
    Mostrøm vinner en ball og setter voldsomt fart mot et ryggende Odd-forsvar. Drar av Eriksen på 20 meter og Odd-stopperen blir nødt til å stikke kjepper i hjulene. Frispark i meget god posisjon.
    32'
    Forren klinker til! Knallhardt fra stopperens venstrelabb, men Eriksen gjør opp for seg når han setter hodet til og stanger unna.
    33'
    Martin Linnes skaffer Molde en corner. Lite trykk fra de blå nå.
    34'
    Frode Johnsen rager ved første stolpe og får stanget unna.
    34'
    I kjølvannet slås det inn fra Moldes Hussain. Forren ofrer alt for å komme først på ballen, men får bare stusset ballen videre over dødlinja. Blir liggende å holde seg til låret, men er oppe og går igjen.
    35'
    Odd triller litt ball før Oldrup Jensen forsøker seg på noe ingen av de andre Odd-guttene er forberedt på. Pasningen ender over dødlinja og til utspill fra mål.
    37'
    Shala dribler seg ned på venstrekanten og får slått inn. Ballen går via Hussain og i fanget til Toivio, som enkelt kan klarere.
    39'
    Hurme slår et innlegg mot bakre stolpe. Der får Johnsen brystet ned til Nordkvelle, men sistnevnte får aldri avsluttet. Klareres.
    40'
    Odd slurver og Molde får kontre. De sorthvite får kontroll i første omgang, men så får Moström fyre. Det gjør han ok og Hansen må slå til corner.
    41'
    Nære på for Molde! Slås inn i mølja foran Hansen. Litt ping-pong-spill før Chukwu får fyrt av en slags avslutning. Hansen er imidlertid ute i stjerna og får på hockeyvis kontroll på pucken ved å legge seg over den.
    41'
    Elyonoussi har blitt skadet i mølja og blir liggende et lite minutt. Følges ut og er straks på vei inn på banen igjen.
    43'
    Nå koker det litt. Chukwu er knallhard i en duell med Eriksen og Hafsås blåser frispark. Det er verken Molde-supporterne eller -spillerne spesielt enig i og Hafsås får høre det. Reprisene viser imidlertid at det er et soleklart regelbrudd av nigerianeren.
    44'
    Så nære for Hurme! En andreball spretter i retning høyrebacken som klemmer til på halvspretten fra 20 meter. Kula barberer stolpen til Nyland, som gir uttrykk for å ha kontroll på den. Det hadde du ikke, kaptein.
    45'
    Det legges til tre minutter på Ullevaal.
    45'+1
    Store Molde-sjanser! Det blir kaos i boksen når Eriksen header rett i beina på Elyounoussi. Han skyter i blokka, før et Gulbrandsen-innlegg klareres til corner.
    45'+3
    Det er keepermat for Hansen i buret. Han bokser unna, men får uansett frispark i duell med Gulbrandsen.
    45'+3
    Pause
    45'+4
    Hafsås blåser kjenningsmelodien som signaliserer pause og det skjer på stillingen 0-0. Et par bra langskudd hos begge lag har det vært, bortsett fra det ingen store sjanser å skrive blogg om. Tempoet og ballbehandlingen har det imidlertid vært bra nivå på når lagene har fått til det de ønsker, men sjansebonanzaen har altså uteblitt. Alt ligger til rette for en like spennende og intens andreomgang. Ikke dra noe som helst sted!
    Spillerne er på plass og vi er straks klare med andre omgang fra Ullevaal.
    2. omgang
    45'
    Molde setter i gang de siste 45 minuttene.
    46'
    Martin Linnes setter på turboen og passerer Shala. Legger inn, men da er Odd-spilleren der og blokkerer til corner.
    47'
    Igjen slås det inn i hagen til Hansen, og igjen er han sjef i egen bakgård. Bokser unna.
    47'
    Molde etablerer et visst trykk og får slått inn mot Chukwu. Innlegget er godt, men det heades unna.
    48'
    Fredrik Gulbrandsen klikker i alle vinkler når han verken får corner eller frispark i duell med Lars-Kristian Eriksen. Hafsås tar det hele med ro av typen stoisk.
    48'
    Molde får lov til å styre de første minuttene her, spesielt ved mye ballkontakt hos Singh og Hussain.
    50'
    Flo chipper et innlegg mot Chukwu. Han får headet ballen høyt før Hagen rolig skjermer ballen inn til Hansen. Coolt gjortav Odd-kapteinen.
    51'
    Forren tar telling etter å ha fått et lite vink i ansiktet av Jone Samuelsen. Hafsås benytter seg av muligheten til å blåse ved hodeskader og Forren får besøk av det medisinske personellet.
    51'
    Forren har fått plugga igjen for blodutstrømming gjennom nesa og er ute på matta igjen.
    52'
    Chukwu chipper til Flo som kommer stormende til venstre. Han har imidlertid Bentley i hælene og får ikke kontroll på ballen. Odd tar over.
    53'
    Litt tilfeldigheter sørger for at Shala ender med ballen på 16-metersstreken. Han lar seg ikke be to ganger og rapper til med venstra. Litt for høy denne gangen og Nyland kontroller ballen over mål.
    55'
    Grøgaard er helt glimrende fra sin venstrebackposisjon når han går av tre mann før han slipper til en medspiller. Mottar - fortjent - applaus for det.
    56'
    Frode Johnsen med sin første avslutning for dagen. Den ender selvsagt på mål, men skuddet fra 22 meter er lite for svakt til at det blir trøbbel for Nyland.
    57'
    Samuelsen slår inn fra høyre, men Hansen rager med hanskene og setter i gang en kontring.
    57'
    Kontringen blir det ingenting ut av. Odd vinner tilbake ballen og opprettholder trykket mot Molde-leiren.
    58'
    Gult kort til Odd
    Jarkko Hurme
    Får det for et eller annet som skjer når ballen er ute av spill.
    58'
    Flo får headet mot Gulbrandsen i boksen. Han er tøff i duell med Hagen og får nesten tåa på ballen foran Hansen. Odd-keeperen får imidlertid kontroll og setter i gang på Grøgaard.
    60'
    Gult kort til Molde
    Mohamed Elyounoussi
    Tar Jone Samuelsen når han er på vei fremover og blir nummer to i Hafsås' bok.
    60'
    Shala slår det påfølgende frisparket mot mål. Der er ingen andre enn Flo og han får headet unna.
    61'
    Molde kontrer ved Linnes, men Nordkvelle er oppofrende og stopper det hele før det blir farlig.
    61'
    Linnes får igjen muligheten og forsøker å finne Chukwu i boks. Hagen er imidlertid parat og får klarert.
    62'
    Fredrik Gulbrandsen, der må du gjøre mål! Står totalt alene på bakre stolpe når overlegget fra Moström kommer. Setter hodet til, men ballen sklir av brasken og ender en meter til side for mål. Kampens største mulighet til nå.
    62'
    Molde fortsetter å trykke på. Flo spiller inn til Elyounoussi som får avsluttet fra hjørnet av femmeteren. Den går via Eriksen og i nettveggen, men det dømmes ikke corner. Nære på!
    64'
    Nok et herlig Molde-angrep sender Linnes i innleggsposisjon. Han prikker, men treffer ingen med lik drakt. Odd kan kontre.
    65'
    Gult kort til Molde
    Fredrik Gulbrandsen
    Det blåses frispark til Odd på Moldes halvdel, og da benytter Hafsås seg av muligheten til å gi Gulbrandsen det gule for noe som har skjedd tidligere.
    65'
    Spillerbytte - Odd
    Inn: Ole Jørgen Halvorsen
    Ut: Herolind Shala
    Shala forlater banen til stående applaus fra Skiensfolket.
    66'
    Moström forsøker å sette opp en lettvegg med Chukwu, men nigarieneren går i bakken i duell med Hagen. Hafsås vinker Chukwu opp og spillet videre.
    68'
    Gult kort til Odd
    Jone Samuelsen
    Dagens klareste gule når 30-åringen bruker både armer og bein for å hindre en fremadstormende Per-Egil Flo.
    69'
    Frispark i god innleggsposisjon.
    70'
    Spillerbytte - Molde
    Inn: Bjorn Sigurdarson
    Ut: Daniel Chima Chukwu
    70'
    Meget godt slått frispark fra Flo, bak ryggen på Odd-forsvaret. Spretter hele veien gjennom feltet, men Moström venter på bakre. Han tar ned på brystet og klemmer til på volley, men har ikke god nok tid og ballen forsvinner over mål. God mulighet!
    71'
    Halvorsen gjør en manns jobb i duell med Flo og skaffer Odd frispark nede ved eget cornerflagg.
    72'
    Oi, det er nære på rødt kort til Hurme. Han takler Elyounoussi på vei fremover og normalt sett ville det vært et gult kort. Unnskylder seg kraftig, Hafsås ser i nåde til ham oh unnlater å gi gult nummer to.
    73'
    Mål for Molde!
    Molde 1 - 0 Odd
    Mål: Fredrik Gulbrandsen
    Målgivende: Martin Linnes
    Så er det 1-0! Linnes bryter et oppspill og ballen ender hos Gulbrandsen. Han krangler med tre Odd-spillere i boksen, men det er den ensomme Molde-mannen som ender opp med ballen. Så titter han opp og sender av gårde et hardt skudd forbi Hansen og i nota.
    73'
    Da er det Odd som må frem. Har forsvart seg mye denne omgangen, så det blir spennende å se om de klarer omstillingen.
    75'
    Gulbrandsen feiret med både salto og flikk-flakk i etterkant av scoringen. Følgene er krampe i begge legger, og det spørs om ikke romerikingen må gi seg snart.
    77'
    Johnsen rager høyest på en dødball slått av Oldrup Jensen. Får headet mot mål, men ikke på mål. Keepers ball.
    77'
    Fagermo meget aktiv ved linja nå. Såkalt maner spilerne til kamp.
    78'
    Det er nære for Molde! Linnes kommer i 120 langs høyrekanten. Går av første oppasser før han titter opp. Slår flatt mot Gulbrandsen på bakre, men Hansen er nede og avverger med hanskene.
    79'
    Spillerbytte - Molde
    Inn: Tommy Høiland
    Ut: Fredrik Gulbrandsen
    Målscoreren bruker et lite kvarter på å forlate banen, og blir ikke nevneverdig populær i Odd-svingen av det. Da er stemningen satt for Tommy Høiland.
    80'
    Det første Høiland gjør er å pådra seg frispark i duell med Eriksen.
    82'
    Spillerbytte - Odd
    Inn: Ardian Gashi
    Ut: Fredrik Oldrup Jensen
    82'
    Odd sliter med å finne ut av dette nå. Klarer ikke trykke Molde nevneverdig tilbake.
    83'
    Spillerbytte - Odd
    Inn: Håvard Storbæk
    Ut: Fredrik Nordkvelle
    Fagermo spiller ut sitt siste kort for dagen.
    84'
    Høiland er meget god når han først tar ned et oppspill på ett touch og nesten slipper til Sigurdarson på det neste. Bittelitt upresis og Odd får kontroll.
    85'
    Samuelsen med et par dårlige involveringer på rappen. Først misser han på en pasning totalt upresset, før han løper ballen over linja i gjenvinningen.
    87'
    Hussain kjører et par overstegsfinter før han skyter. Via blokka og til corner.
    87'
    Tas kort til Elyounoussi. Han ønsker å drøye, men får ikke ønsket innfridd når Grøgaard kjapt kommer til og klarerer.
    87'
    Flo løper fra Hurme og stormer mot straffefeltet. Blir felt av nevnte Hurme en meter utenfor streken og det dømmes frispark.
    88'
    Mål for Molde!
    Molde 2 - 0 Odd
    Mål: Mohamed Elyounoussi
    Målgivende: Harmeet Singh
    Molde er norgesmester! Hussain skrur frisparket inn bak ryggen til Odd-forsvaret. Hansen er på ballen, men gjør en liten miss da han slår ballen rett ut i feltet. Der klareres det fra Hagen, men via skinka til Singh ender ballen hos Elyounoussi. Han får verdens enkleste jobb med å bredside ballen i mål fra fem meter.
    88'
    Odd kaster alle mann i angrep og da blir det rom bakover. Blir nesten farlig, men Eriksen er nede og takler i grevens tid.
    90'
    Det koker i Molde-svingen, mens flere og flere motsatt ende har begynt å ta fatt på turen hjem til Skien.
    90'+1
    Elyonoussi slipper til Sigurdarson. Islendingen skyter fra 18 meter, men den går via et Odd-bein og til corner.
    90'+2
    Spillerbytte - Molde
    Inn: Daniel Berg Hestad
    Ut: Mattias Moström
    Dagens høyeste jubelbrøl i det veteranen entrer matta for å få de siste minuttene her.
    90'+2
    Tas kort. Sigurdarson kjeler litt med kula, før han mister over linja til innkast.
    90'+2
    To minutter igjen av de fire tillagte minuttene. Dette går veien for de blå.
    90'+3
    Nok en dårlig pasning fra Samuelsen i retning Hurme. Har vært en skygge av seg selv i dag, Odds bestemann i år.
    90'+4
    Kampen er slutt
    90'+5
    Der bekrefter Hafsås mistanken - Molde er serie- og cupmester i Norge i 2014! Det var en jevnspilt første omgang, men jo nærmere vi kom sluttsignalet, jo sterkere ble Moldes grep om kongepokalen. Først kranglet Gulbrandsen seg til 1-0 i duell med tre Odd-spillere, før Elyounoussi spikret kista helt pottetett med sin 2-0-scoring to minutter før slutt.
    Akkurat nå feirer Vegard Forren med å nesten strippe seg helt foran Molde-fansen. Det gjør han til øredøvende jubel, men det egner seg kanskje bedre i live tekst enn i bilder. Så er det Toro som går helt bananas i det samme hjørnet. Beholder klærne på, men legger ikke skjul på at det er over middels å vinne både cup og serie i sin første sesong som Ole Gunnar Solskjærs arvtaker.
    Da er det bare å gratulere Molde med en alle tiders sesong, Odd med det samme, og takke alle involverte parter for en høyst strålende cupfinale.
VG Live er en del av Schibsted Media. Schibsted Media AS og Schibsted ASA er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her