14 543
821

Ble dekket av Jostein Overvik

Velkommen til kveldens store norske høydepunkt i håndball: Semifinalen mot Danmark.
    Frankrike er allerede klare for lørdagens OL-finale. OL-favorittene måtte ha ekstraomganger for å slå Sverige 31-28. Svenskene ledet 20-16, mens åttemålsscorer Tamara Horacek utlignet til 25-25 bare 14 sekunder før slutt. I ekstraomgangene raknet det for svenskene. Syvmålsscorer Estelle Nze Minko (bildet) kunne juble for finaleplass i en kokende kokende hjemmearena.
    Danmark kom seg greit til semifinalen. Nederland ble slått 29-25 i kvartfinalen. Danmark har vunnet fem av sine seks første OL-kamper.
    Danmark er først og fremst et knalltøft og godt forsvarslag. I OL har Althea Reinhardt hatt rangen som keeper. Hun reddet 17 skudd i kvartfinalen. Mens Sandra Toft har gode egenskaper som matchvinner. Forsvaret styres av Line Haugsted, Anne Mette Hansen og søstrene Rikke og Sarah Iversen.
    Anne Mette Hansen er også sentral i Danmarks angrepsspill. Der Mie Højlund styrer spillet og Kristina Jørgensen også har en sentral rolle. Venstrekant Emma Friis (bildet) og høyrekant Trine Østergaard er på sitt beste i verdensklasse.
    Danmark og Norge har hatt en rekke tøffe møter i mesterskap de siste årene. Under fjorårets VM-avslutning vant Norge 29-28 etter ekstraomganger i Herning. Henny Reistad scoret 15 ganger, inkludert seiersmålet. I EM-finalen i 2022 vant Norge 27-25 over danskene, men tapte 29-31 tidligere i mesterskapet.
    Norge kjørte over Danmark i OL-kampen i Paris 28. juli. Etter å ha tapt åpningskampen for Sverige, ble danskene slått med 27-18. Veronica Kristiansen (6 mål) dominerte for Norge.
    Danmark har en stolt OL-historie i håndball. Danskene vant nemlig gull i tre OL på rad (1996, 2000 og 2004). Senere har de bare deltatt bare i London-OL 2012. Der ble det 9. plass. Det er ingen tvil om at Danmarks kvinnelag tørster etter sin første OL-medalje på 20 år her i Lille.
    691 stemmer
    Norge får kongelig støtte fra tribunen i kveld. Kronprins Haakon er på plass i Lille. Her intervjues han av Discoverys Sigve Kvamme før semifinalen. - Veldig gøy å være til stede, sier kronprinsen. Han var også på tribunen under VM på hjemmebane sist sesong.
    Norge er i gang med oppvarmingen. Stiller samme lag som i kvartfinalen. Det betyr at OL-reserven Thale Rushfeldt Deila også spiller denne kampen. Vilde Ingstad mister som kjent resten av OL på grunn av en korsbåndskade.
    Norge har vært syv ganger i OL-semifinalen. Tre av dem har gitt seier Det ble tap for Russland i OL-semifinalen både i 2021 og 2016.
    Katrine Lunde starter også denne OL-kampen i Norges mål. Hun har vært Norges beste spiller til nå OL. redningsprosent: 45.
    Norge i angrep fra venstre: Sanna Solberg-Isaksen, Henny Reistad, Stine Bredal Oftedal, Kari Brattset Dale, Nora Mørk og Stine Skogrand. Det er ventet at Maren Aardahl kommer inn i forsvar.
    Nærmer seg straks semifinale nå! Kronprins Haakon har funnet sitt sete på tribunen i Lille.
    0'
    Mål for Norge!
    Norge 1 - 0 Danmark
    Mål: Kari Brattset Dale
    Starter på best mulig vis. Stine Oftedal med målgivende pasning.
    1'
    Norge 2 - 0 Danmark
    Og hun scorer igjen! Henny Reistad som leverer den målgivende pasningen her.
    3'
    Kari Brattset Dale herjer med det danske forsvaret i åpningsminuttene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
    VG Live svarer
    Fredrik
    Hvem møter Norge i finalen hvis de vinner denne kampen?
    Frankrike! De slo ut Sverige tidligere i kveld.
    Mål for Danmark!
    Norge 2 - 1 Danmark
    Mål: Sarah Iversen
    4 og et halv minutt tok det før danskene fant veien til nettmaskene.
    5'
    Gult kort til Norge
    Kari Brattset Dale
    5'
    Norge 3 - 1 Danmark
    Mål: Sanna Solberg-Isaksen
    7'
    Sanna Solberg leser danskenes spill og tar en Herrem! Løper fra på sin venstrekant og setter den i mål.
    Henny Reistad får to minutter utvisning. Har holdt Iversen litt på linjen.
    Utvisning Norge
    Henny Ella Reistad
    2 minutter
    8'
    Katrine Lunde redder et godt forsøk fra Lousie Burgaard.
    Oftedal med råsterk satsing. Setter fart etter et krysspill og dunker den i mål!
    Norge 4 - 1 Danmark
    Mål: Stine Bredal Oftedal
    9'
    Norge med overtallspill nå. Tar ut Lunde og setter inn Mørk i angrepet. Ble ingenting ut av det. Danskene overtar.
    Norge 4 - 2 Danmark
    Mål: Emma Friis
    11'
    Norge 4 - 3 Danmark
    Mål: Louise Katharina Burgaard
    12'
    Ny utvisning på Henny Reistad. Det er en liten nøtt å knekke for Thorir, sier Max sine kommentatorer.
    2 minutter
    12'
    Norge 4 - 4 Danmark
    Mål: Rikke Iversen
    14'
    Skogrand tar nesten en tunnel på Reinhardt, men den danske keeperen klarer akkurat å lukke beina!
    Norge 5 - 4 Danmark
    Nora Mørk slipper til Brattset, som setter ballen i mål! Tilbake i ledelsen nå.
    16'
    Tok ikke lange tiden ... Jevnt mellom nabolandene nå!
    Norge 5 - 5 Danmark
    Mål: Kristina Joergensen
    17'
    Utvisning Danmark
    Kristina Joergensen
    2 minutter
    17'
    Jada! Lunde redder Emma Friis sitt skudd med labben. Viktig.
    Anne Mette Hansen
    2 minutter
    18'
    Danmark med to utvisninger her nå. Skaper store rom for de norske jentene.
    Nora Mørk med frekk manøver. Slapp en nydelig backhand til Skogrand - som sender Norge i ledelsen.
    Norge 6 - 5 Danmark
    Mål: Stine Ruscetta Skogrand
    20'
    Norge bommer på straffe!
    21'
    Solberg-Isaksen skaffer et straffekast etter feil fra danskene.
    21'
    Nora Mørk bommer på straffe!
    21'
    Norge 6 - 6 Danmark
    Danskene utnytter den missen. Setter ut keeperen og spiller overtall. Ender i mål.
    22'
    Norge 7 - 6 Danmark
    Mål: Henny Ella Reistad
    Henny Reistad setter sitt første mål for kvelden!
    23'
    Norge 7 - 7 Danmark
    Mål: Mette Tranborg
    Assist av Line Haugsted.
    23'
    Bølger frem og tilbake her nå! Enormt tempo av begge lag.
    Norge 8 - 7 Danmark
    Mål: Thale Rushfeldt Deila
    Deila fikk fornyet tillit fra kvartfinalen og leverer! Setter sitt første.
    23'
    Norge 8 - 8 Danmark
    24'
    Deila har hatt en nydelig opptreden så langt.
    Norge 9 - 8 Danmark
    Setter sitt andre på rappen.
    25'
    Herrem er inne på kanten! Fem minutter før pause.
    Norge 10 - 8 Danmark
    Oftedal finner Brattset på strek og hun leverer. Er toppscorer i denne kampen.
    26'
    David Sok og Bojan Lah er fra Slovenia.
    Deila finner Brattset via gulvet, men hun har to sterke dansker på seg. Får frikast.
    Angrepet blir blåst av. Oftedal med teknisk feil.
    Mette Hansen får en luke, men Lunde står fjellstøtt i målet!
    Prøver å gå på kontring, men Trine Jensen er årvåken.
    Norge 11 - 8 Danmark
    Mål: Marit Rosberg Jacobsen
    Norge spiller bra i forsvar og snapper ballen! Sender ballen til Jacobsen som kan score på åpent mål.
    29'
    Herrem skjærer inn fra kanten, men skyter utenfor.
    30'
    Håkon
    Hvilken kanal går kampen på i kveld?
    Alt av OL kan du se på Max! Ellers blir kampen også sendt på TV Norge.
    Norge leder 11-8 i denne nervepirrende semifinalen. Kari Brattset har levert 100 prosent. Satt fire av fire skudd. Katrine Lunde har reddet 8 av 16 mål, altså en redningsprosent på 50 prosent. - Hun har så respekt. Hun er verdens beste målvakt, sier Gro Hammerseng-Edin i Max sitt studio.
    Tina
    Den dagen Lunde Tskker for seg bør draktennummer hennes fredes Samme bør vel. Flere disse spiller få sine nummer fredet
    Flere som er enige i dette?!
    Hos Danmark er det Sarah Iversen og Emma Friis som topper sin interne målscorerliste. 2 mål har begge satt. Iversen med 2 av 3 og Friis med 2 av 4. Keeper Reinhardt med en redningsprosent på 40, reddet 7 av 17.
    Marit
    Den bør fredes. Jeg er enig
    Norge 12 - 8 Danmark
    Mål: Camilla Herrem
    40'
    30'
    Da er vi i gang med 2. omgang. Herlig engasjement på diskusjonen av fredet drakt!
    Fredrik
    Katrine Lunde er, uten å ta fra Cecilie Leganger noe som helst, tidenes beste norske målvakt, og skal ha mye av æren for suksessen til både landslaget og sine klubblag. Om det er noen draktnummersom skal fredes så er det henne!
    Norge 13 - 8 Danmark
    Oftedal finner Herrem på kanten og Sola-kvinnen gjør ingen feil!
    32'
    Norge 13 - 9 Danmark
    Lillesøster Iversen setter sitt andre mål! 2 av 2.
    33'
    Straffekast til Norge. Brattset Dale blir tatt på strek av Rikke Iversen.
    Straffekast til Norge
    34'
    Norge 14 - 9 Danmark
    Gjør ingen feil! Setter den hardt i venstre hjørne.
    34'
    Reinhardt redder skuddforsøket til Oftedal!
    Og Lunde følger opp med det samme! Jensen prøver på sitt tredje skudd fra kant, men møter en blokk i mål. Har reddet tre av tre av Jensens forsøk.
    Tina
    En glass champagne og krakk til Lunde !! Og vi har Solberg på benken
    Lunde leverer noe voldsomt i mål! Hun er banens gigant. Oppe på 53 i redningsprosent nå.
    Norge 15 - 9 Danmark
    Mål: Maren Nyland Aardahl
    Stine Oftedal sender den målgivende pasningen.
    38'
    - Nå flyter det bra for Norge! Herlig start på 2. omgang, sier Max-ekspert Ole Gustav Gjekstad.
    Norge 15 - 10 Danmark
    Assist fra Mie Højlund.
    41'
    Norge 16 - 10 Danmark
    Mål: Kristine Breistol
    Norge lykkes lengre bak i banen!
    42'
    Norge 16 - 11 Danmark
    42'
    Norge 17 - 11 Danmark
    Norge holder oppe luken! Seksmålsledelse.
    43'
    De norske kvinnene tvinger frem nok en time out hos Danmark.
    Lunde for statsminister 2025 !!
    Katrine Lunde har gått litt ned på redningsprosenten nå. Ligger på 48 prosent. 10 av 21 skudd har hun reddet. I kvartfinalen slapp hun inn bare 15 mål, det var olympisk rekord for minst mål sluppet inn i en kvartfinale. Spørs hva tallet ender på her i dag.
    Norge 17 - 12 Danmark
    Mål: Anne Mette Hansen
    45'
    Norge 18 - 12 Danmark
    47'
    - Med kronprinsen på banen har de norske jentene levert rojalt forsvarspill, sier kommentator Asbjørn Myhre.
    Norge 18 - 13 Danmark
    47'
    Norge 19 - 13 Danmark
    48'
    Norge 20 - 13 Danmark
    Vi er foran med syv!
    48'
    Effektive de norske jentene nå!
    Norge 20 - 14 Danmark
    Mål: Helena Elver
    God aksjon fra Elver.
    50'
    Norge 21 - 14 Danmark
    Men de norske utnytter det tomme målet. Lunde kaster rett til Aardahl som fyrer av fra distanse. Rett i nettet.
    50'
    VG Live Bruker
    hvilken tv-kanal sender kampen?
    TV Norge! Ni minutter igjen!
    Norge 21 - 15 Danmark
    52'
    Utvisning på Sanna Solberg. Går litt for hardt til verks med drakten til Elver.
    Norge 22 - 15 Danmark
    52'
    Sanna Solberg-Isaksen
    2 minutter
    52'
    Ekspertene liker det de ser av de norske: - Det er nesten tidenes beste forsvarspill, sier Gjekstad. - Vi har truffet bra! Vi har spilt aggressivt og tøft, sier Myhre.
    Norge 22 - 16 Danmark
    Mål: Kathrine Brothmann Heindahl
    52'
    Norge 22 - 17 Danmark
    Mål: Mie Højlund
    54'
    Danskenes to siste mål gir litt håp for nabolandet ...
    Norge 23 - 17 Danmark
    Mål: Nora Mørk
    Nora Mørk finter kryss med Breistøl og finner luken selv. - Seksmålsledelse. Det føles trygt, sier Gjekstad.
    54'
    Norge 23 - 18 Danmark
    55'
    Reistad prøver på skudd fra distanse. Går i beina på Reinhardt.
    Danskene får syvmeter. Aardahl blir skjøvet inn i feltet.
    Straffekast til Danmark
    57'
    Norge 23 - 19 Danmark
    Setter den i venstre hjørne.
    57'
    Brattset får syvmeter etter sin avslutningsmulighet på seks meter. Henny Reistad stiller seg opp.
    58'
    58'
    Nei, nei, nei! Norge skaper for mye spenning her nå! Toft redder Reistads skudd.
    58'
    Norge 23 - 20 Danmark
    58'
    2 minutter
    58'
    Aardahl skaffer straffe.
    59'
    Norge 24 - 20 Danmark
    - Der var finalen i boks, roper Myhre!
    59'
    Carina
    Hvor lenge er det igjen av kampen?
    Det er ett minutt igjen!
    59'
    Danmark bommer på straffe!
    59'
    59'
    Danskene setter returen.
    Norge 24 - 21 Danmark
    59'
    Det gjør ingenting! Norge skal møte Frankrike i OL-finalen! Jentene løper ut på banen og hopper rundt i ring.
    Norge 25 - 21 Danmark
    Spikeren i kista! Norge vinner 25-21! Både danskene og nordmennene gråter. Noen av skuffelse og andre av glede.