1-0
1-1
2-1

Hei og velkommen til Lerkendal Stadion og toppoppgjøret mellom Rosenborg og Aalesund!
    Serieleder Rosenborg tar altså i mot tredjeplasserte Aalesund til dagens kamp, og dette er et oppgjør hvor Aalesund kan melde seg inn i gullstriden med tre poeng. Med seier i dag vil gjestene være fire poeng bak serielederen, mens de vil være kun to poeng bak sølvplasserte Strømsgodset.
    RBK topper som nevnt serien. Det gjør de med 45 poeng på sine 21 kamper. Det er to poeng foran Strømsgodset, som reiser til Stavanger for å møte Viking i morgen. De fleste vil mene at gullkampen står mellom disse to, men med seier her vil altså Aalesund melde seg på i kampen for alvor.
    Aafk på sin side ligger på bronseplass. 38 poeng på 21 kamper er fasiten, og det betyr to poengs forsprang på FK Haugesund, samt fem poeng opp til Strømsgodset. En seier her er altså svært viktig for å holde kontakten med lagene fremover på tabellen, samt for å holde lagene bak seg på avstand.
    RBK må unnvære både Per Verner Rønning og Fredrik Midtsjø for resten av sesongen, takket være hver sin langtidsskade.
    Aafk må unnvære langt flere spillere, med Fredrik Carlsen, Hugues Wembangomo, Christian Myklebust, eks-RBK'er Andreas Nordvik, Tremaine Stewart, Demar Phillips og Tor Hogne Aarøy på skadelista. I tillegg fikk nyervervelsen Houcine Zaidoun direkte rødt kort i debuten mot Tromsø, og soner sin andre kamp i dag. Carlsen brakk forøvrig et ribben i et ublidt møte med stolpen i forrige kamp, og er følgelig ute i omtrent seks uker, pluss/minus en uke eller to.
    RBKs lag er klart, og Örlund starter i mål med Reginiussen og Strandberg som stoppere. Dorsin er tilbake fra karantene og går inn på venstrebacken, men Gamboa fortsetter på motsatt side. Mix er inne som sentral midtbane med Jensen og Svensson på indreløperplassene. På topp blir Søderlund flankert av Chibuike og Mikkelsen.
    I dag har vi den relativt spesielle situasjonen at begge lags trenere har trent dagens motstander. RBK-trener Per Joar Hansen trente Aalesund i sesongene 2006 og 2007, og tok laget til opprykk til Tippeligaen det første året. I 2007 var Hansen med på å sikre et dramatisk poeng på overtid her på Lerkendal da den amerikanske keeperen og kulthelten Adin Brown stanget inn 2-2 på dødball på overtid. Jan Jönsson på sin side var trener for RBK så sent som i fjor, før han forlot klubben etter sesongen etter to år i klubben.
    RBK vant sin forrige kamp med 3-2 borte mot Sandnes/Ulf i en aldri så liten thriller. RBK tok ledelsen allerede etter ett minutt før Sandnes/Ulf snudde kampen med to mål. Deretter utlignet RBK før den hjemvendte 'eks-sunnmøringen' Pål Andre Helland avgjorde kampen på overtid med et frispark som han satte rett i mål fra like utenfor 16-meteren.
    Aafk på sin side fikk seg en liten slagside i forrige kamp. Hjemme mot Start endte det med uavgjort 1-1 etter at Start lynraskt kvitterte Barrantes' ledermål etter 71 minutter. Aafk klarte ikke å omsette det spillermessige overtaket i for mange sjanser, og med unntak av Barrantes' mål sto keeper Opdal i veien for det som traff mellom stengene.
    Aalesund kommer til Lerkendal i dag med ligaens toppscorer. Abderrazak Hamed-Allah har nettet ti ganger i år, som plasserer ham to stolpehakk foran Christian Gytkjær, Malick Mane og lagkamerat Leke James. Dermed har Aafk to mann foran RBKs farligste, som er Nicki Bille med sine syv mål.
    Da er også Aalesunds lag klart, og Grytebust får med seg Skagestad og kaptein Tollås Nation som stoppere, med kremfoten Matland på venstreback og Latifu på høyre. Orry Larsen og Ulvestad danner den sentrale midtbanen, med Barrantes som offensiv midtbane. På kantene tar James og Martinussen hver sin side, mens Hamed-Allah er midtspiss.
    Disse lagene har spilt 2-2 i tre av de fire siste oppgjørene seg i mellom. Det omvendte oppgjøret denne sesongen endte med disse sifrene etter at RBK utlignet Aafks 2-0-ledelse. Leke James og Fredrik Ulvestad satte inn målene for vertene, mens Tarik Elyounoussi og John Chibuike utlignet. Tilsvarende oppgjør i fjor endte derimot med 3-0 til RBK i en kamp hvor Borek Dockal, Rade Prica og Stefan Strandberg satte inn målene.
    Historisk sett har Aafk aldri vunnet mot RBK her på Lerkendal. Elleve kamper har endt med seks hjemmeseire og fem uavgjorte. Intern målforskjell på Lerkendal er 27-14 i favør trønderne. i Ålesund er det ikke stort bedre. To seire er det blitt for sunnmøringene, mot syv RBK-seire og fire uavgjorte kamper. Her er målforskjellen 24-15 i favør RBK. Det betyr at totalt, siden 1960, er statistikken 13-9-2 og 51-29 i målforskjell.
    Begge disse lagene må sies å være i form. Ett tap hver på de siste seks kampene (uansett turnering) er respektabelt. RBK har i tillegg kun én uavgjort, mens Aafk har måttet avgi poeng to ganger.
    Det er forøvrig en skikkelig fæl dag i Trondheim. Rundt ti grader og til tider brutale mengder med regn gjør dette til en sur og kald høstdag i Trondheim, én dag før den offisielle høsten starter. Riktignok har det vært oppholdsvær i en stund nå, og vi har hatt et par gløtt av blå himmel, så det er lov å håpe at været ikke skal stå i veien for en god match. Begge disse lagene bør vel uansett være vant til kaldt og surt vær, all den tid kystnorge har det klimaet det har.
    Dagens dommer er Svein-Erik Edvartsen. Han har med seg Dag Roger Nebben og Ivar Michael Jahr på linene, mens Trond Ivar Døvle har fått oppdraget som fjerdedommer.
    Det er meldt om rundt 600 bortesupportere til dagens kamp, noe som skal bety bortepublikumsrekord i Tippeligaen på Lerkendal i år. Kun St. Johnstone som møtte meget mannsterkt til Europa League-kamp i sommer kan skilte med flere.
    Vi merker oss at tre av Aafks innbyttere ikke var påtenkt under OL på Lillehammer i '94. Ahmadzei og Hoff (f. 1996) venter på sine debuter, mens '97-modellen Henrik Bjørdal allerede har fått 14 minutter fordelt på to kamper for gjestene. I tillegg starter 1995-modellen Thomas Martinussen, så det gror godt på nordvestlandet.
    Dagens publikumsoppmøte kan vel i grunnen oppsummeres med ett ord: glissent.
    Fun-fact for de spesielt interesserte: begge dagens kapteiner er midtstoppere med nummer fire på ryggen.
    Myntkastet er unnagjort, og begge lag angriper mot eget lags supportere i første omgang.
    RBK med avspark i kampen.
    1'
    Søderlund i offside i kampens første angrep.
    1'
    Gamboa slår inn, men Matland blokkerer til innkast.
    2'
    Mix kaster langt og Grytebust kommer ut. Holder på å gå for langt, og å få ballen over seg keeperen, men uten at det går riktig så ille.
    3'
    Aafk er nær ved å tråkle seg gjennom forsvaret, men uten å finne åpningene. Til slutt er det en hardt presset Ulvestad som mister ballen.
    3'
    Gamboa slår til Mikkelsen i bakrom. Innlegget blokkeres til corner.
    4'
    Tas kort og gis tilbake. Deretter går ballen til Mix som bruker for lang tid på å avslutte. Dermed får han førsteforsvarer for tett på seg og skuddet blokkeres i værs. Grytebust bokser unna.
    4'
    Frispark til RBK på hjørnet 16 når Chibuike rives overende av Ulvestad.
    5'
    Mikkelsen prøver på en fiks variant til Chibuike, men den leses og overtas av Aafk. Forferdelig svakt.
    6'
    Hamed-Allah finner Larsen i feltet, men Reginiussen blokkerer skuddet til corner.
    7'
    Ny corner fra motsatt side.
    7'
    Strandberg header rett ut til Martinussen på 20 meter. Han skyter på hel volley, men skuddet går et stykke til side for mål.
    7'
    Martinussen slår en grusom feilpasning rett i beina på Mikkelsen som setter fart fremover. Han tar med seg Jensen, men han blir løpt opp.
    9'
    Hamed-Allah utfordrer Gamboa og passerer før han deiser i bakken i tett kontakt med backen. Edvartsen vinker ham resolutt opp igjen.
    10'
    Aafk fører ball lenge før Mix lager frispark i duell med Larsen.
    12'
    Gamboa mislykkes i å spille fri Mikkelsen, og Svensson lager frispark når han prøver å vinne igjen ballen.
    13'
    Barrantes skjærer inn fra kanten og avslutter, men skuddet går rett på Örlund.
    14'
    Aafk slår langt i bakrom på Hamed-Allah, men ballen går helt inn til keeper.
    15'
    Mikkelsen mister ballen og Aafk angriper helhjertet. Til slutt er det Latifu som slår inn, men uten å finne noen medspillere. Aafk er det førende laget i det første kvarteret.
    16'
    Matland slår over hodet på Gamboa og til Hamed-Allah i bakrom. Strandberg er først på ballen, men får bare sendt den ut over sidelinja.
    17'
    Dorsin slår i bakrom når Søderlund møter. Sjeldent effektivt, og Grytebust plukker ballen enkelt.
    18'
    James får tatt ned ballen på bakre stolpe, men Gamboa klarer å tuppe ballen unna til corner. Viktig inngripen.
    19'
    Tas kort og ender opp hos Barrantes på 25 meter. Han lader kanonen og banker til, men sender skuddet over mål. Örlund har god kontroll.
    19'
    Hver sin gang nå har Mikkelsen og Svensson snappet en pasning til motparten. Det har ført til to balltap i offensiv sektor.
    20'
    Ballen faller til Reginiussen på bakre stolpe. Han styrer ballen mot motsatt hjørne, men sender ballen utenfor mål.
    21'
    Hamed-Allah stusser til James som skyter fra 30 meter. Godt utenfor.
    22'
    RBK sliter noe voldsomt i angrep. Svensson bommer på Mikkelsen med en enkel pasning, og ballen går ut til femmeter.
    23'
    Nære på for RBK. Mikkelsen får slått inn mellom keeper og forsvar, og både Søderlund og Mix er frempå for å skli ballen i mål, men ingen av de når frem.
    25'
    Innkast til RBK høyt i banen.
    26'
    Mix kaster helt inn til straffemerket, og Chibuike er nær ved å ta ned ballen. Lykkes derimot ikke, og Aafk kontrer.
    27'
    Aafk kontrer langs høyrekanten, men mislykkes i det de slår mot James på motsatt side.
    27'
    Mål for Rosenborg!
    Rosenborg 1 - 0 Aalesund
    Mål: Tobias Mikkelsen
    Målgivende: Jonas Svensson
    Og så scorer RBK takket være dagens store hodebry offensivt, nemlig kombinasjonen Svensson/Mikkelsen. Svensson slår opp fra midtbanen, Mikkelsen lurer offsidefella og kommer alene med Grytebust. Mikkelsen tar en touch før han tupper ballen i mål, helt inne ved stolpen fra 18 meter. Og det er i mot spillets gang!
    27'
    Aafk var altså klart best de første 20 minuttene, før etterhvert RBK kom mer med i kampen. Dagens første sjanse ender altså med scoring.
    30'
    Latifu drar seg inn fra høyre og slår inn. Ballen treffer Svensson, går til værs og lander på tverrliggeren!
    30'
    Örlund fanger.
    30'
    Örlund slår langt, men når Søderlund vinner hodeduellen er det over 20 meter til nærmeste medspiller. Aafk overtar.
    31'
    James vender bort Reginiussen, men slår bort ballen i forsøket på å nå Hamed-Allah. Utspill fra mål.
    32'
    Larsen får all verdens rom mellom midtbane og forsvar og skyter fra 25 meter. Rett på Örlund.
    33'
    Gult kort til Aalesund
    Hamed-Allah går ned for andre gang på 30 sekunder, og for andre gang i kampen inne i feltet. Edvartsen reagerer resolutt med gult kort for filming. Undertegnede vil fra min vinkel omtale det som å falle lett, ettersom det tilsynelatende er kontakt i alle situasjonene.
    34'
    Dorsin slår opp mot Chibuike, men Latifu bryter. Chibuike prøver å vinne tilbake ballen, men lager frispark.
    37'
    Larsen vender bort Svensson på midten og setter fart fremover. Han skyter, men skuddet blokkeres, før Dorsin header den tilbake i farlig sone. Til slutt er det Reginiussen som får klarert.
    38'
    Barrantes får skyte fra 20 meter, men siktet er ikke fin-innstilt, og ballen går til side for mål.
    38'
    En frustrert Hamed-Allah bryter ned Reginiussen og lager frispark på et langt oppspill bakfra.
    39'
    Strandberg bruker armene i duell med Hamed-Allah og lager frispark like inn på egen halvdel.
    40'
    Larsen header frisparket ned til en umarkert Hamed-Allah, men Gamboa får brukt farten til å avverge en sjanse i mot.
    41'
    RBK kontrer på frisparket, men Mikkelsen og Dorsin får ikke kombinasjonene til å sitte.
    41'
    RBK ruller opp fint fra høyre mot venstre og Chibuike slår en god pasning ut til Dorsin. Han slår inn og Mikkelsen avslutter, men uten å treffe målet.
    42'
    RBK har tatt over initiativet igjen nå.
    42'
    Matland header unna, ballen går tilbake til Mikkelsen, men han klarer ikke å hindre ballen i å gå ut til femmeter.
    43'
    Gamboa finner Chibuike i mellomrommet, og han vender opp før han avanserer innover i banen. Skuddet fra 30 meter har derimot Grytebust full kontroll på.
    45'
    Stor Aafk-sjanse! Barrantes trer vakkert gjennom til Hamed-Allah som avslutter hardt fra skrå vinkel. Örlund får såvidt slått ballen i nettveggen og til corner.
    45'
    Utspill fra mål.
    45'+1
    Ett minutt er lagt til i første omgang.
    45'+1
    Latifu krangler seg forbi Dorsin og får lagt til James i feltet. Han får et forferdelig dårlig mottak hvor ballen spretter opp. Dermed får han førsteforsvarer tett på seg, og må avslutte tidlig. Høyt over fra 14 meter.
    45'+2
    45'+2
    Der er pause på Lerkendal i en kamp hvor lagene har hatt hver sin halvdel av omgangen. Aafk startet best, og styrte spillet de første 20 minuttene. Etterhvert hever RBK seg, og setter da også sin første sjanse i mål. Mikkelsen lurer seg inn bak forsvaret, og alene med keeper Grytebust gjør han ingen feil. Aafk får skyte en del fra utenfor 16-meteren, og med kvaliteten til Barrantes, Ulvestad og Hamed-Allah kan det bli farlig etterhvert.
    45'
    Aafk med avspark i andre omgang.
    46'
    Nation bryster ballen til Mix som igjen gir til Chibuike. Vingen slår i rom mot Mix som er på løp, men ballen går ut til innkast takket være en upresis avlevering.
    47'
    Dorsin drar med seg ballen og slår ut på 16-meteren hvor Mix og Mikkelsen er klare. Ballen går midt mellom de to, og Larsen beiner ballen unna.
    48'
    Gamboa tar med seg ballen og avanserer fremover mot mål. Til slutt skyter han fra 20 meter, men skuddet tar i en motspiller går til corner.
    49'
    Ballen lander til slutt hos Reginiussen som vender opp og skyter. Det kan se ut til at ballen er på vei i hjørnet og utenfor Grytebusts rekkevidde, men blir stanset av en forsvarer før det blir farlig.
    49'
    James får ballen på 18 meter og utfordrer forsvaret til RBK uten å komme seg forbi Reginiussen.
    51'
    Svensson får ballen etter et godt forarbeid fra Chibuike. Unggutten slår videre ut på kanten til Mikkelsen som finter Matland på hæla før han avslutter. Grytebust har god kontroll.
    52'
    Gamboa med tre gode involveringer på kort tid. Høster applaus.
    52'
    Martinussen skyter fra 35 meter. Utenfor.
    53'
    Jensen slår en grusom tversoverpasning som går rett i beina på Barrantes. Gamboa er igjen mannen som rydder opp.
    54'
    Jensen med en bedre pasning når han finner Dorsin på kanten. Backen slår inn, men over alt og alle.
    54'
    Dorsin utfordrer Latifu, men kommer seg ikke rundt den tidligere Hødd-backen.
    55'
    Hamed-Allah tråkler seg gjennom forsvaret før han faller. Ballen triller likevel videre til James som banker til fra skrått hold. Skuddet er knallhardt og kommer fort på Örlund som likevel holder ballen. Er vel heldig med at det skuddet går rett på ham der, Örlund, som likevel gjør en god prestasjon som holder skuddet fra kloss hold.
    57'
    Barrantes slår inn, men rett i klypene på keeper.
    57'
    Jo Nymo Matland
    Svensson klatrer på Barrantes og lager frispark. Matland gjør noe kriminelt i ettertid, og mottar det gule kortet uten at undertegnede så nøyaktig hva han gjorde.
    59'
    Tas kort til Matland som igjen gir til en helt umarkert Barrantes på 40 meter. Han gir ballen videre til Latifu som skyter på direkten fra 35 meter. Utenfor.
    59'
    Mikkelsen slår lavt inn fra høyre til Jensen som kommer stormende. Dansken skyter på direkten fra 25 meter, men klarer ikke å kopiere superscoringen fra serieåpningen. Over.
    61'
    Svensson finner Chibuike på kanten og nigerianeren tar med seg ballen før han legges i bakken av landsmannen Latifu. Frispark mellom hjørnet av 16 og sidelinja.
    62'
    Mikkelsen slår et godt frispark, men Grytebust er sikker når han kommer ut, og holder ballen.
    62'
    Spillerbytte - Rosenborg
    Inn: Nicki Bille Nielsen
    Ut: Tobias Mikkelsen
    En for dagen god Mikkelsen byttes med landsmannen Bille.
    63'
    Gult kort til Rosenborg
    Mike Jensen
    Jensen setter inn en litt overilt takling på Hamed-Allah. Treffer ham i leggen og mottar det gule kortet.
    64'
    Bille tar forøvrig plass som midtspiss, med Søderlund på kanten.
    65'
    Dobbelredning fra Örlund! James kommer seg forbi Dorsin og slår ut 45 grader til Barrantes. Han skyter hardt mot det nærmeste hjørnet fra syv meter, men keeper er lynraskt nede, helt ved stolperota, og stopper ballen. Returen faller så til Barrantes på ny, men nok en gang er Örlund der. Denne gangen kommer han ut og gjør seg stor, og stopper ballen med kroppen. Matchvinnerredninger!
    66'
    Bille skyves ut mot dødlinja av Nation, men prøver seg på en frekkas fra død vinkel. Curler ballen mot lengste kryss, men setter ballen utenfor.
    68'
    Igjen får Barrantes stå upresset. Denne gangen lader han kanonen fra 16 meter, men Strandberg er lynraskt fremme og blokkerer. Viktig.
    69'
    Aafk kommer etter med mye folk i feltet når de angriper langs kantene. Denne gangen er det Martinussen som dessverre for Aafk sleiver på en god avslutningsmulighet, og RBK får et lite pusterom.
    70'
    RBK kontrer med Chibuike langs venstrekanten. Han drar seg inn i feltet og finner Bille, men han klarer ikke å rettvende seg mot mål.
    71'
    Chibuike strekker seg for å blokkere en pasning, men treffer i stedet Larsen. Frispark på 40 meter.
    71'
    Ulvestad slår inn, men Reginiussen header unna. Bille prøver å kontre, men kommer seg ikke løs.
    72'
    Det ligger et mål i luften.
    72'
    Chibuike avanserer, og det ser ut til at Larsen setter inn en god takling som fratar ham ballen. Det dømmes likevel frispark på 35 meter, til Larsens fortvilelse.
    73'
    Søderlund knaller til på frisparket og ballen suser like over tverrliggeren. Grytebust går etter ballen, men det er langt fra sikkert at han ville nådd den. Bra forsøk!
    74'
    Frispark til Aafk i god innleggsposisjon. Matland er klar.
    74'
    Mål for Aalesund!
    Rosenborg 1 - 1 Aalesund
    Mål: Peter Orry Larsen
    Målgivende: Jo Nymo Matland
    Og der sitter utligningen! Matland serverer perfekt på hodet til Larsen som stanger ballen inn ved nærmeste stolpe. Det er vakkert, og det er fortjent.
    74'
    Leke James
    Gamboa får en lang touch, og James ser sitt snitt til å snappe ballen. Gamboa er dog lynrask og når ballen først, med det resultat at James feier inn i ham fra siden. Gult kort.
    76'
    Chibuike får stusset frisparket mot mål etter at Bille header førsteballen i luften. Grytebust plukker enkelt forsøket.
    77'
    Bille flikker ballen bak ryggen på Skagestad og til Mix. Skagestad viser styrke når han kommer seg på riktig side og skjermer ballen unna.
    78'
    Bille kriger til seg ballen fra Nation og vinner en corner.
    79'
    Slås kort til Svensson som legger inn. Strandberg avslutter, men rett i leggen på Nation.
    79'
    Strandberg slår ballen inn etter et innkast og Mix stusser til en offsideplassert Bille. Frispark.
    80'
    Helland utfordrer Matland, men stanses kontant. Innkast.
    82'
    Reginiussen skjærer innover og finner Helland med en strøken pasning sentralt i banen. En hårfin touch av Nation stanser en bra mulighet.
    83'
    Frispark til RBK til siden for 16-meteren.
    83'
    Helland skyter, men treffer bare brystet på Matland.
    84'
    Aafk kontrer med tre mot tre og Hamed-Allah utfordrer bakerste mann uten å passere. Ballen ender hos Latifu som sender innlegget gjennom hele feltet.
    85'
    Rosenborg 2 - 1 Aalesund
    Mål: Nicki Bille Nielsen
    Målgivende: Alexander Søderlund
    Splitte mine bramseil! For en scoring! Søderlund finner Bille på venstrekanten. Innbytteren drar av tre mann før han banker ballen i krysste med venstrefoten fra 20 meter. Det er så utagbart! Dansken løper rett bort for å feire med familien som er på tribunen her i dag.
    85'
    14 193 tilskuere på Lerkendal i dag.
    87'
    Søderlund får ballen og avanserer femti meter før han slår gjennom til Bille. Dansken er i offside, mens Berntsen var spillbar gjennom hele raidet. Skulle brukt unggutten fra Bodø tidligere der.
    88'
    Larsen er i ferd med å passere Svensson i det Gamboa kommer hjelpende til og klarerer.
    90'
    Matland slår inn, men treffer bare Gamboa.
    90'
    Det legges til tre minutter i andre omgang.
    90'+1
    James tråkler seg fri helt nede ved dødlinja, fem meter fra mål, men klarer ikke å vippe ballen over Strandberg som sklir ballen unna.
    90'+1
    Frispark til Aafk på samme sted som utligningen kom fra.
    90'+1
    Matland prøver en reprise, men Helland header unna.
    90'+2
    RBK kontrer og Bille slår inn mot Helland i feltet. Ballen blir for lang, og Grytebust sklitakler ballen unna.
    90'+2
    Jensen og Barrantes har en liten disputt, og får tilsnakk fra dommer Edvartsen.
    90'+3
    Matland slår inn og James header, men avslutningen går over mål.
    90'+4
    90'+4
    Kampen er slutt, og RBK begynner å ligne en seriemester. For andre kamp på rad i Tippeligaen avgjør de en jevn kamp helt på tampen, noe de også gjorde i cupen mot Vålerenga. Denne egenskapen kan kunne vise seg å bli meget avgjørende når poengene skal telles opp til slutt. Aafk gjennomførte en meget god kamp, og det er ikke vanskelig å argumentere for at de hadde fortjent å ta med seg poeng hjem til nordvestlandets hovedstad. RBK har matchvinnere i begge ender, og seiersmålet er jo av absolutt ypperste klasse, akkurat den typen du trenger for å avgjøre slike kamper. Vi takker for følget og ønsker alle sammen en god lørdagskveld!