2-0
85' (Str.)
3-1
Author avatar

Ble dekket av NTB

    Hei, og hjertelig velkommen til livedekningen av Tippeliga-oppgjøret mellom Start og Aalesund på Sparebanken Sør Arena.
    Det har ikke helt gått veien for dagens kamphaner så langt denne sesongen. Start ligger to plasser over kvalifisering til nedrykk med 13 poeng på 13 kamper, mens Aalesund har plassert seg to hakk over sørlendingene med tre poeng mer.
    Begge lag spilte uavgjort forrige serierunde. Start sikret et 3-3-resultat mot Odd i Skien, mens Aalesund holdt Stabæk til 1-1 på hjemmebane.
    Historisk sett er Aalesund det Tippeliga-laget som trives best i Kristiansand. Siden den første seriekampen i 1997 har Start kun vunnet to av 11 kamper mot de oransjekledde. To av oppgjørene har endt uavgjort, mens Aalesund har vunnet resten. Kristiansand-lagets to trepoengere har kommet i 2004 (4-1) og 2010 (1-0). I fjor vant Aalesund 2-1.
    I 3-3-oppgjøret i Skien forrige serierunde var det 19 år gamle Lars Jørgen Salvesen som reddet Start. Odd gikk opp i ledelsen 3-1, før gultrøyene reduserte ved Matthias Vilhjalmsson i den andre omgangen, før nevnte Salvesen prikket inn utligningen på overtid. Det ble ungguttens andre scoring i Tippeligaen. Første gang Salvesen scoret i Norges øverste divisjon var i nok et 3-3-oppgjør, den gang mot Sandnes Ulf. Hvis Salvesen scorer i dag også, ender det da 3-3?
    På den andre enden av banen har Start sin kanskje viktigste brikke denne sesongen; målvakt Håkon Opdal. Den tidligere Brann-keeperen ligger på en 18. plass på NTBs børs, og er dermed den burvokteren med høyest snitt i Tippeligaen. Nå lanserer flere fotballeksperter 33-åringen som en potensiell kandidat til et landslagscomeback.
    I Aalesund er det også en spiller som blir nevnt i forbindelse med et comeback. Thomas Martinussen har, som et resultat av utenomsportslige problemer, ikke fått starte en kamp siden Aalesunds 1-5-tap mot Odd i Skien 22. september 2013. Siden den gang har imidlertid unggutten jobbet hardt, og med Michael Barrantes borte kan han endelig få sin sjanse igjen. Martinussen kjemper med Vebjørn Hoff om en plass i dagens startoppstilling.
    I Start er det Mathias Rasmussen som nevnes i forbindelse med mer spilletid. 17-åringen ble kastet inn i oppgjøret mot Odd da gultrøyene lå under 2-3, og i dag kan det bli mer spilletid for talentet. Det kunne blitt mer spilletid på Rasmussen tidligere denne sesongen, men et armbrudd i april sørget for at det ikke har blitt aktuelt før nå.
    Lagoppstilingene er klare, og Thomas Martinussen får sin første Aalesund-kamp fra start siden 1-5-tapet mot Odd 22. september 2013.
    I Start har Mjelde valgt å sette Lars Jørgen Salvesen, som scoret målet som sikret ett poeng mot Odd forrige serierunde, på benken.
    En annen som sitter på benken i dag er Starts 17 år gamle talent Mathias Rasmussen. Unggutten har spilt to kamper for Start i Tippeligaen til nå, mot Sandnes Ulf og Odd Grenland, som interessant nok er de to kampene Salvesen har scoret sine Start-mål i.
    Start er laget i Tippeligaen som bruker færrest lokale spillere. Til sammen har sørlendingenes lokale spillere fått en samlet spilletid på 24 kamper. Det gir en delt sisteplass sammen med Molde. Øverst ligger Viking med til sammen 67 kamper på sine lokale spillere. Aalesund ligger på 11. plass på lista med 38 kamper.
    De to eneste lokale spillerne i Start som er etablerte i førstelaget er Rolf Daniel Vikstøl og Espen Børufsen. Ellers har Jon Hodnemyr startet fire kamper i Tippeligaen og Lars Jørgen Salvesen kun to, mens andre lokale spillere som Jesper Mathisen, Mathias Rasmussen og Lasse Sigurdsen ikke har vært friske.
    Dagens hoveddommer er Ole Gya. 28-åringen fikk sin debut som pipeblåser i Tippeligaen 31. mai i år, da han ledet oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Mjøndalen.
    Det er grått vær i Kristiansand i dag, med lett regn. Får det folk til å velge å se kampen fra sofaen istedet?
    Start-kaptein Gudmundur Kristjansson spiller vanligvis sentralt på midtbanen, men mot Odd tok islendingen plass på høyrebacken. 26-åringen gjorde en god figur i Skien, og starter derfor i samme posisjon i dag.
    Det er i underkant av ti minutter igjen til kampstart på Sør Arena. Oppmøtet er dog noe labert.
    Lagene kommer ut på banen. Nå er det ikke lenge igjen til avspark.
    Kampen har startet
    Start sparker det hele i gang.
    1'
    Vikstøl prøver å løfte ballen gjennom til Vilhjalmsson, men islendingen står i offside.
    1'
    Mål for Start!
    Start 1 - 0 Aalesund
    Mål: Matthias Vilhjalmsson
    Herre min hatt for et mål! Brassespark! Vilhjalmsson dytter ballen ut til Hoff på høyrekanten. Markerer at han vil ha innlegget på seg, noe Hoff responderer på umiddelbart. Den feilvendte islendingen tar ikke lang betenkningstid, og kaster seg like greit bakover og smeller ballen klokkereint i målet bak Grytebust.
    2'
    Hvordan vil Aalesund svare på Starts pangåpning?
    4'
    Rindarøy fosser nedover venstresiden. Ser at han har med seg Ajer, og spiller ballen ut til unggutten. Ajer får umiddelbart en spiller på seg, men vinner et innkast.
    5'
    Martinussen, som får en sjelden sjanse fra start i dag, sleiver en pasning ut til innkast ved midten av banen.
    6'
    Aalesund kombinerer fremover. Thrandarson spiller til slutt inn til Abdellaoue foran kassa, som prikker ballen i nettet, men spissen vinkes av for offside.
    6'
    Nære på for Start. Vilhjalmsson mottar ballen på kanten av gjestens 16-meter. Spiller inn til Børufsen, som sklir inn i duell med Skagestad, men ballen går via stopperen og til corner.
    8'
    Går gjennom hele feltet og til utspill fra Grytebust.
    8'
    Thrandarson prøver seg fra utenfor Starts 16-meter, men skuddet blir blokkert.
    9'
    Kristjansson prøver en pasning fremover mot Ajer, men den fanges opp av en Aalesund-spiller.
    11'
    Farlig forsøk fra Aalesund. Orry Larsen finner Lie ute på venstrekanten. Backen spiller en markkryper inn mot mål, men den triller forbi Abdellaoue og videre ut over dødlinja.
    12'
    Nesten for Aalesund! Orry Larsen med en nydelig pasning frem til Abdellaoue, som plutselig er alene med Opdal. Starts veterankeeper går imidlertid ut og gjør seg stor, og skuddet går rett i kroppen på sisteskansen.
    14'
    Gult kort til Start
    Får det gule for en takling på Abdellaoue.
    14'
    Bokses ut av Opdal. Havner i farlig område, men klareres.
    15'
    Ajer spilles gjennom nedover høyresiden. Unggutten tar en elegant dragning for å ta seg forbi Lie, men innlegget blokkeres ut til corner.
    17'
    Grytebust får bokset unna rett ved pannebrasken til Christensen.
    17'
    Lie legger inn fra venstre. Midt i Starts 16-meter får James heade upresset, men det blir ikke nok trøkk i hodestøtet og det går rett på Opdal.
    18'
    Holingen vinner til seg ballen midt på egen halvdel og setter fart. Blir revet ned av Dyrestam ved midtsirkelen, og får frispark.
    19'
    Gult kort til Aalesund
    Mikael Dyrestam
    Får det gule for å ha revet ned Hollingen.
    20'
    Mål for Start!
    Start 2 - 0 Aalesund
    Mål: Espen Børufsen
    Der sitter den igjen for Start! Ajer setter fart nedover høyrekanten, og legger inn mot bakerste stolpe. Der kommer Børufsen skliende inn, og kantspilleren prikker ballen inn i nettmaskene.
    21'
    Mål for Aalesund!
    Start 2 - 1 Aalesund
    Mål: Aron Elís Þrándarson
    Målgivende: Oddbjørn Lie
    Aalesund reduserer umiddelbart! Etter et par mislykkede innlegg fra gjestene kommer det et fra Lie som treffer perfekt på Thrandarson ved bakerste stolpe. Islendingen er ikke vanskelig å be, og plasserer enkelt inn målet som får Aalesund tilbake i kampen igjen.
    22'
    Nesten for Aalesund igjen! Denne gangen er det Latifu som får fryktelig mye rom å bevege seg i når han trekker innover fra høyrekanten. Prøver til slutt et skudd, men det går svakt rett på Opdal.
    24'
    Owello klinker til fra distanse, men sender skuddet et stykke over målet til Grytebust.
    25'
    Bjørdal tar et par vendinger og dragninger innover mot mål, men ser ut til å finte bort til og med seg selv når han til slutt vipper kula over alle i feltet og inn til Opdal.
    26'
    Ajer mottar ballen på høyrekanten, men mister ballen til Dyrestam som kommer fossende inn. Ender med et Start-kast.
    27'
    Rindarøy slår et frispark inn fra høyrekanten, men sender det rett i nettveggen.
    28'
    Hoff utfordrer Lie ute på høyrekanten, men taper duellen med venstrebacken.
    29'
    Gult kort til Start
    Rolf Daniel Vikstøl
    Feller James noen meter utenfor egen 16-meter, og får det gule.
    29'
    Abdellaoue prøver et skudd på frisparket, men sender det ufarlig til side for nærmeste stolpe.
    30'
    Hollingen prøver å finne Rindarøy ute på venstrekanten, men backen når ikke frem i tide og det ender med et Aalesund-kast.
    31'
    Skagestad smeller ballen opp i ingenmannsland og ut til femmeter fra Opdal.
    32'
    Owello mottar ballen på kanten av Aalesunds 16-meter. Har med seg Vilhjalmsson, men prøver istedet å tre gjennom til Ajer. Pasningen kommer nok litt overraskende på unggutten, som ikke rekker frem før den har passert dødlinja.
    33'
    Latifu legger inn fra høyre. Opdal går ut og fanger ballen.
    34'
    Nære på! Ajer trekker innover fra høyrekanten. Prøver til slutt et skudd fra kanten av 16-meteren, men det sniker seg til side for nærmeste stolpe.
    35'
    Børufsen prøver å lempe ballen gjennom til Rindarøy på løp nedover venstrekanten, men Latifu bryter inn og skjermer kula ut over dødlinja.
    36'
    Ajer setter fart fremover. Prøver å tre gjennom til Vilhjalmsson, men Dyrestam strekker frem foten og får en tå eller to på kula, noe som er nok til at islendingen ikke får den med seg inn mot mål.
    38'
    Ajer med en god jobb midt på Aalesunds halvdel når han hindrer Martinussen fra å sette fart, samtidig som han i tillegg vinner et frispark i duell med unggutten.
    38'
    Rindarøys frispark heades ut av Aalesund-forsvaret.
    39'
    Orry Larsen prøver seg fra distanse, men forsøket går til side for mål.
    40'
    Stor sjanse for Aalesund når Thrandarson spiller ballen inn til Abdellaoue. Istedet for å avslutte velger imidlertid spissen å legge videre til James. Spissmakkeren er på sin side ikke vanskelig å be, men avslutningen blokkeres. Havner deretter hos Bjørdal, men også hans forsøk går i en forsvarer.
    42'
    Thrandarson er igjen på farten. Tar seg denne gangen vei inn i feltet til Starts 16-meter før han dytter ballen videre til James, men sistnevnte forstyrres nok til at avslutningen ikke kommer.
    44'
    Owello får frispark midt på banen etter en dytt i ryggen fra Orry Larsen.
    45'
    Ajer prøver et innlegg fra høyre, men det går over Vilhjalmsson og videre til en Aalesund-forsvarer.
    45'+1
    Pause
    45'+1
    Start åpnet sterkt, og økte også til 2-0 selv om Aalesund begynte å presse på. Gjestene fikk rett etter inn reduseringen, som altså kom som et resultat av det nevnte presset, men etter 2-1-målet begynte Starts forsvarsfirer å samle seg mer, og sjansene til bortelaget ble noe færre i antall og hyppighet. Totalt sett er nok begge lag nødt til å skjerpe seg noe om de vil sikre seg samtlige tre poeng her.
    Lagene er tilbake på banen. Andre omgang vil starte straks.
    De John skal inn for Start. Andreas Hollingen er spilleren som byttes ut. Det betyr trolig at Kristjansson går opp på midtbanen, mens Vikstøl tar plass på høyrebacken.
    2. omgang
    45'
    Aalesund sparker i gang den andre omgangen.
    46'
    Lie feller De John ved midten av banen. Frispark til Start.
    46'
    Hoff slår inn fra høyre. Vilhjalmsson er på plass midt foran mål, men Grytebust kaster seg inn foran og fanger kula.
    47'
    Aalesund-keeperen fikk en smell i duell med Starts spiss, men ser ut til å kunne fortsette.
    47'
    Hoff med et hardt innlegg fra høyre, men det går i nettveggen.
    48'
    James ligger nede ved midten av banen. Ser ut til at han fikk seg en trøkk i beinet i duell med Kristjansson.
    49'
    Aalesund-spissen er på beina, men halter noe. Ser dog ut til å løpe det av seg.
    49'
    Ajer prøver å tre gjennom til Børufsen på venstrekanten, men pasningen fanges opp av en motspiller.
    50'
    Børufsen løper ned Latifu ved midten av banen. Frispark til Aalesund-backen.
    51'
    Owello lemper ballen inn fra venstre. Hoff kommer til en avslutning ved bakerste stolpe, men den går rett på Grytebust.
    52'
    Spillerbytte - Aalesund
    Inn: Tero Mäntylä
    Ut: Mikael Dyrestam
    Midtstopperbytte fra Aalesund når Dyrestam erstattes av Mäntylä. Usikkert hva som er grunnen.
    52'
    Latifu med et godt innlegg fra høyrekanten. Har retning mot James ved bakerste stolpe, men De John får headet unna foran spissen.
    54'
    Nesten! Kort variant, som Lie får tilbake. Legger inn mot Thrandarson ved kanten av feltet, som smeller til, men islendingens skudd blir blokkert.
    54'
    Et Aalesund-frispark slås inn mot midten av feltet hvor Orry Larsen header til, men hodestøtet går over mål.
    55'
    Aalesund kombinerer fremover. Ender med et Abdellaoue-skudd fra kanten av feltet, men det går svakt til side for mål.
    56'
    Kjempesjanse for Start! Pene kombinasjoner på venstresiden av Aalesunds 16-meter. Ender til slutt hos Owello, som fra godt hold setter ballen til side for nærmeste stolpe. Burde nok gjort det bedre der, Start-spilleren.
    57'
    Spillerbytte - Aalesund
    Inn: Daníel Leó Grétarsson
    Ut: Oddbjørn Lie
    Nytt forsvarsbytte fra Aalesund. Lie erstattes av Grétarsson.
    58'
    Nære på for Aalesund! Latifu svinger inn fra høyre. Ved bakerste stolpe header James ned til Abdellaoue, men spissen får ikke strukket frem en fot i tide, og ballen går istedet inn til Opdal.
    59'
    Det meldes om 6000 tilskuere på Sør Arena i kveld.
    60'
    Christensen lemper ballen oppover mot Hoff, som løper det han kan for å rekke frem før Grytebust, men Starts høyreving vinkes av for offside.
    60'
    Martinussen prøver seg fra distanse, men skuddet går et par meter til side for mål.
    62'
    Thrandarson prøver å legge inn til James, men Opdal kaster seg ned og fanger ballen foran spissens føtter.
    63'
    Hoff setter fart innover fra høyrekanten. Har med seg Ajer, men prøver å gå selv, men blir stoppet av gjestenes forsvarere.
    63'
    Abdellaoue er plutselig på vei alene gjennom, men De John får løpt opp spissen og taklet til seg ballen.
    64'
    Grytebust sleiver et utspill ut over sidelinjen, til applaus fra hjemmefansen.
    65'
    Børufsen svinger ballen inn fra venstre, men den går rett på Grytebust.
    66'
    Bjørdal med en meget god pasning ut til Gretársson, som prøver et innlegg inn mot James, men Opdal rykker ut og fanger ballen.
    68'
    Utoverskrudd. Havner hos Christensen ved bakerste stolpe, som header rett i Aalesund-blokka.
    68'
    Nærmere denne gangen for Start! Rindarøy med et nyt innlegg fra venstre. Vilhjalmsson header til midt i feltet, men Grytebust holder avslutningen.
    69'
    Gult kort til Aalesund
    Aron Elís Þrándarson
    Feller Kristjansson ved midten av banen.
    70'
    Havner hos Christensen ved bakerste stolpe, som header ballen rett på Grytebust.
    70'
    Går igjen mot Christensen ved bakerste stolpe. Grytebust bokser unna i duell med stopperen.
    71'
    Vikstøls skudd ved nærmeste stolpe blokkeres. Havner deretter hos Kristjansson, som lemper ballen over mål.
    72'
    Rindarøy med et innlegg fra venstre, men det blokkeres.
    75'
    Lekent fra Orry Larsen når han avslutter med hælen ved nærmeste stolpe. Går rett på Opdal.
    76'
    Hoff ligger nede. Ser ut til å ha smerter i foten.
    78'
    Rasmussen skal inn for Start. Får umiddelbart applaus fra hjemmepublikummet, samt en god klem fra trener Mjelde.
    78'
    Spillerbytte - Aalesund
    Inn: Torbjørn Grytten
    Ut: Thomas Skog Martinussen
    79'
    Nesten for Aalesund! Thrandarson legger inn fra venstre. Midt foran mål header Abdellaoue til, men forsøket går like over mål.
    79'
    For en sjanse! Børufsen tar seg ned til dødlinja på venstresiden av Aalesunds 16-meter. Legger så inn mot femmeteren, hvor både Vilhjalmsson og Ajer er millimetere fra å få avsluttet.
    81'
    Thrandarson setter fart fremover. Spiller så ut til Latifu, som prøver et skudd fra kanten av feltet, men høyrebacken sleiver det til side for mål.
    82'
    Rasmussen med et friskt løp inn mot mål, men blir forstyrret nok at avslutningen triller inn til Grytebust.
    83'
    Gult kort til Start
    Gudmundur Kristjansson
    Får gult kort for en takling midt på banen.
    83'
    For en dramatikk! Først spilles ballen inn mot første stolpe, men der fanger Grytebust ballen. Vilhjalmsson krangler den imidlertid til seg, og sender den ut til Børufsen. Sistnevnte prøver et skudd, som blokkeres av en hånd. Gya peker resolutt på straffemerket, til store protester fra bortelaget.
    84'
    Start scorer på straffe!
    Start 3 - 1 Aalesund
    Ungutten sender straffesparket iskaldt ned i høyre hjørne.
    85'
    Rasmussen vinner et frispark ute på høyrekanten.
    86'
    Rindarøy slår frisparket rett på Grytebust.
    87'
    Sandnes prøver å slå inn til Rasmussen, men Skagestad snapper opp pasningen.
    88'
    Kristjansson prøver et skudd fra distanse, men det blokkeres.
    88'
    For en redning av Opdal! Thrandarson legger inn fra venstre. Abdellaoue får avslutte upresset ved bakerste stolpe, men Opdal kaster seg til siden og får avverget skuddet.
    89'
    Hjemmepublikummet har kåret Matthias Vilhjalmsson til dagens Start-spiller.
    90'+1
    Det legges til tre minutter.
    90'+1
    Heades ut midt foran mål.
    90'+2
    Ny stor sjanse for gjestene! Thrandarson legger inn fra venstre. Midt foran mål klinker Grytten til, men Opdal varter opp med nok en praktredning.
    90'+3
    Gult kort til Aalesund
    Mustafa Abdellaoue
    Får det gule for å sparke bort ballen i frustrasjon.
    90'+3
    Kampen er slutt
    90'+4
    Gya blåser i fløyta for siste gang i dag, Start har slått Aalesund 3-1. Gjestene var kanskje det beste laget i den første omgangen, men de oransjekledde slet med å få til det de ønsket etter hvilen. Da Start til slutt scoret sitt tredje for dagen etter et omdiskutert straffespark var løpet i realiteten kjørt for bortelaget. Hadde to store sjanser helt på tampen, men greide ikke å overliste Opdal.
    Avslutninger: 15-19. På mål: 7-7.
VG Live er en del av Schibsted Media. Schibsted Media AS og Schibsted ASA er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her