30-30

Ble dekket av Jostein Overvik

Velkommen til livedekningen av Sverige-Norge i håndball-VM.
    Svært viktig kamp dette. Seier sender Norge til onsdagens VM-kvartfinale. Ved norsk tap kreves det mest sannsynlig seier mot Nederland på tirsdag for å gå videre.
    Sveriges Linn Blohm ble skadet torsdag. Det er snakk om en ankelskade og Thorir Hergeirsson forventer at den erfarne svenske strekspilleren er på plass. Blohm spiller til daglig med fire norske landslagsjenter i Györ.
    Norge møtte Sverige sist bronsefinalen av OL i august. Det endte med norsk medalje etter en knusende seier 36-19. Silje Solberg (16 redninger) og Kari Brattset Dale (8 mål) dominerte mest.
    Hele ni av de norske spillerne har opplevd å tape for Sverige i mesterskap. Norge måtte se seg slått 28-31 under VM i Tyskland for fire år siden, men endte likevel til slutt med sølv.
    Norge har hatt et godt tak på Sverige i mesterskap i Hergeirssons tid som landslagssjef.Her er resultatene. OL 2021: Seier 36-19, EM 2018: Seier 33-26, VM 2017:Tap 28-31, OL 2016: Seier 33-20, EM 2014: Seier 29-25, EM 2012: Seier 28-25, OL 2012: Seier 24-21, EM 2010: Tap 19-24 og seier 25-20 (finale).
    Oppsummert har Norge slått Sverige i syv av ni kamper i Hergeirssons mesterskap. Snittseieren ligger på 28-23. I utgangspunktet ikke noe dumt tips for kveldens kamp, men dette svenske laget kan overraske.
    Nathalie Hagman har vært Sveriges store spiller mot mye svak motstand i VM så langt. Høyrekanten satte rekord for svenske landslag ved å score 19 mål både mot Kasakhstan og Puerto Rico.
    Sverige spilte 31-31 mot Nederland i en svært underholdene kamp i gruppespillet. Hvis både Sverige og Nederland taper mot Norge i avslutningen av hovedrunden - og Sverige slår Romania på tirsdag - vil målforskjellen avgjøre hvem av dem som følger Norge til kvartfinalen. Det kan selvsagt påvirke kveldens kamp. Hvis Sverige taper så handler det om å begrense tapet så mye som mulig.
    Som ventet spiller ikke tredjekeeper Rikka Granlund og VM-debutant Emilie Hovden denne kampen. De 16 øvrige norske jentene er i gang med oppvarmingen.
    Svenske Linn Blohm er med på oppvarmingen. Det ser ut til at strekspilleren er klar for kampen etter ankelskaden torsdag. Hun er en av nøkkelspillere sammen med Jamina Roberts, Carin Strömberg og Nathalie Hagman.
    Tyske dommere i kveld: Maike Merz og Tanja Kuttler.
    I underkant av 1000 tilskuere så nettopp Nederland knuse Kasakhstan 61-15.Resultatet legger et sterkt press på Sverige som på grunn av svakere målforskjell enn nederlenderne bør ta poeng i kveld.
    Katrine Lunde sitter på benken fra start. Der befinner også Henny Reistad seg etter svak innsats mot Kasakhstan sist. Silje Solberg starter som keeper etter å ha vært Norges beste mot Sverige i OL. Disse starter i forsvar fra venstre: Stine Bredal Oftedal, Sanna Solberg-Isaksen, Maren Aardahl, Kari Brattset Dale, Veronica Kristiansen og Marit Røsberg Jacobsen. I angrep kommer Nora Mørk inn for Aardahl.
    Det nærmer seg kampstart. Norge vil med seier i dag altså sikre seg avansement til kvartfinalen i VM, men de kan også ta seg videre med tap i dag. Da vil de trenge en seier mot Nederland i den siste kampen i mellomspillet.
    Nå er det tid for nasjonalsanger. Den svenske først.
    Nasjonalsangene er spilt - nå er det klart for håndball.
    Det er Norge som skal begynne med ballen.
    Utvisning Sverige
    2 minutter
    Lagerquist takler Bredal Oftedal med stor kraft.
    1'
    Kristiansen prøver seg med et skudd fra ni meter, men det reddes enkelt.
    Sverige har tatt ut keeper og spiller 6 mot 6.
    Blohm sendes fri inne på linja, men Solberg kommer ut og redder strålende.
    Mål for Norge!
    Sverige 0 - 1 Norge
    Kampens første mål! Det er Jacobsen som kommer gjennom og scorer for Norge.
    2'
    Ny fin redning fra Solberg. God start for den norske keeperen.
    Nora Mørk kaster bort ballen, men gjør et godt defensivt løp og får stanset svenskene.
    Ferdig
    3'
    Mål for Sverige!
    Sverige 1 - 1 Norge
    Men så kommer målet. Lindqvist finter seg fri og overlister Solberg.
    4'
    Bredal Oftedal skyter fra ni meter. I blokka og inn til keeper.
    Fantastisk returløp fra Veronica Kristiansen hindrer en stor kontringsmulighet for Sverige.
    Sverige 1 - 2 Norge
    Norge scorer! Det er igjen Jacobsen som setter ballen i mål.
    5'
    Sverige 2 - 2 Norge
    Roberts utligner for svenskene.
    5'
    En del angrepsfeil fra begge lag.
    Sverige 3 - 2 Norge
    Hagman hopper inn fra vingen og setter ballen kontant forbi Solberg.
    6'
    Gult kort til Sverige
    Til den svenske benken.
    8'
    Straffekast til Sverige
    8'
    Sverige 4 - 2 Norge
    Hagman setter ballen mellom beina til Solberg og i mål.
    8'
    Sverige 4 - 3 Norge
    Oftedal får ballen inn til Brattset Dale, som setter ballen i mål fra linja.
    9'
    Hagman får ballen ute på høyrekanten, men denne gangen står Solberg på riktig plass og redder.
    2 minutter
    Dano som får den.
    10'
    Straffekast til Norge
    10'
    Mørk bommer!
    10'
    Sverige bruker mye tid med ballen. Har fått spille i halvannet minutt i dette angrepet.
    Jacobsen kommer fri ute på kanten, men setter ballen rett på Eriksson. Den svenske målvakten har virkelig imponert så langt.
    Solberg-Isaksen kommer alene med Eriksson, men også det blir bom!
    Ferdig
    12'
    Gult kort til Norge
    Til Maren Aardahl.
    13'
    Sverige 4 - 4 Norge
    Vakkert av Kristiansen.
    13'
    14'
    Sverige 5 - 4 Norge
    Lekker lobb av Hagman! Den er virkelig frekk. Full av selvtillit.
    14'
    Oftedal slipper til Dale, som ikke klarer ta imot. Lugger litt for Norge nå.
    Sverige 6 - 4 Norge
    Svenskene imponerer! Finfin scoring nok en gang.
    15'
    Sverige 6 - 5 Norge
    Kristiansen bestemmer seg - og da kan ingen stoppe henne.
    16'
    Sverige 6 - 6 Norge
    Klasseangrep av Norge. Ut på kanten og rett i mål via korthjørnet.
    17'
    Goood redning av Silje Solberg!
    Sverige 6 - 7 Norge
    Kristiansen herjer akkurat nå. Både offensivt og defensivt.
    19'
    Sverige 7 - 7 Norge
    19'
    Sverige 7 - 8 Norge
    Reistad stormer inn og er ikke til å stoppe!
    20'
    Svensk timeout!
    Timeout
    21'
    Timeout slutt
    21'
    Sverige 8 - 8 Norge
    Svenskene gode, spilles inn til Lindqvist i midten. Sterkt satt.
    21'
    Sverige 8 - 9 Norge
    Ut på kant, derfra bommer sjelden Camilla Herrem.
    21'
    Sverige 9 - 9 Norge
    Mesterlig av Roberts! Blir presset hardt, men lobber i mål ute av balanse.
    22'
    Arntzen går på et lite klokt skudd.
    Arntzen stopper Roberts, som får straffe.
    23'
    23'
    Lunde kommer inn og redder! For en målvakt.
    23'
    Sverige 10 - 9 Norge
    Reistad bommer, Sverige kontrer og Hagman scorer!
    24'
    Sverige 10 - 10 Norge
    Denne gangen sitter den for Reistad!
    24'
    Sverige 10 - 11 Norge
    Hegh Arntzen scorer!
    26'
    Sverige 10 - 12 Norge
    Hegh Arntzen scorer igjen! God stim på henne nå. Kontant satt.
    26'
    Sverige 11 - 12 Norge
    Plukker opp returen og scorer fra kant.
    27'
    Sverige 11 - 13 Norge
    Reistad igjen, kommet inn i flyten nå.
    28'
    Utvisning Norge
    2 minutter
    Mørk stopper Roberts på kontring, får en tominutter.
    30'
    Sverige 12 - 13 Norge
    Mellegard setter inn en redusering.
    30'
    Sverige 12 - 14 Norge
    Brattset Dale setter inn omgangens siste mål.
    30'
    Norge leder med to mål til pause! En tett og jevn kamp, hvor Sverige fikk den beste starten. Svenskene ledet 6-4 etter et kvarter, men det siste kvarteret vant Norge 10-6 og leder dermed til pause.
    Da er vi i gang i den andre omgangen.
    Sverige altså som begynner med ballen, og som begynner i overtall.
    Herrem snapper ballen.
    Norge tar det rolig og spiller ut utvisningen til Mørk.
    Ferdig
    32'
    Sverige 12 - 15 Norge
    Reistad dunker ballen i mål fra langt bak i banen!
    32'
    Sverige 13 - 15 Norge
    Roberts finter seg lekkert fri fra Reistad og lobber ballen over Solberg.
    33'
    Sverige 13 - 16 Norge
    Reistad spiller inn til Brattset Dale, som vender på en femøring og sender ballen i mål.
    33'
    Sverige 14 - 16 Norge
    Lindqvist reduserer.
    34'
    Brattset Dale blir behandlet litt vel røft og Norge får et straffekast.
    34'
    Sverige 14 - 17 Norge
    Kristiansen setter ballen fint i mål.
    34'
    Sverige 15 - 17 Norge
    Fin scoring fra Mellegard.
    35'
    Sverige 16 - 17 Norge
    Hagman kontrer inn nok en svensk scoring.
    35'
    Sverige 16 - 18 Norge
    Herrem svarer umiddelbart!
    36'
    Sverige 17 - 18 Norge
    Men svenskene gir seg ikke. Blohm sørger for at svenskene er ett mål bak.
    36'
    Reistad skaffer et straffekast.
    37'
    Sverige 17 - 19 Norge
    Kristiansen er sikker igjen.
    37'
    Sverige 17 - 20 Norge
    Norge får en kontringsmulighet og Herrem tar vare på den! Riktignok er det bare så vidt skuddet går i mål, men Karlsson klarer ikke å få styrt ballen bort fra mål.
    38'
    Sverige 17 - 21 Norge
    Nora Mørk! Det åpner seg i midten og Norge går opp i en firemålsledelse.
    39'
    Sverige tar timeout.
    39'
    39'
    Sverige 18 - 21 Norge
    Lindqvist finter seg fri og skyter ned i hjørnet.
    39'
    Mørk prøver å spille fri Brattset Dale. Må nøye seg med et frikast.
    Sverige 19 - 21 Norge
    Roberts reduserer for svenskene.
    41'
    Norsk målvaktsbytte. Inn med Katrine Lunde.
    Glimrende returløp fra Reistad hindrer en stor svensk sjanse.
    Sverige 20 - 21 Norge
    Hagman scorer og da er det bare ett mål som skiller lagene.
    42'
    Norge tar timeout.
    42'
    Norsk skuddbom.
    42'
    Sverige 21 - 21 Norge
    Blohm scorer og da er lagene like langt! Fire svenske mål på rad.
    42'
    Kristiansen kommer seg til skudd ute på siden, men utenfor.
    Nå kan Sverige ta ledelsen for første gang siden midten av den første omgangen.
    Sverige 22 - 21 Norge
    Og Lindqvist sender Sverige i ledelsen!
    44'
    Sverige 22 - 22 Norge
    Mørk skyter fra høyrevingen - via stolpen og i mål.
    45'
    Sverige 23 - 22 Norge
    Roberts drar seg enkelt gjennom og scorer.
    45'
    2 minutter
    Roberts må ut i to minutter.
    45'
    Sverige 23 - 23 Norge
    Oftedal finner Brattset Dale på linja. 23-23!
    46'
    Sverige bruker mye tid, men får ikke noe mål ut av det. Norge har ballen.
    Sverige 23 - 24 Norge
    Mørk sender Norge i ledelsen! Spilles fri ute på vingen og er sikkerheten selv.
    47'
    Ferdig
    47'
    Blohm prøver å lobbe, men Lunde får akkurat fingertuppene på ballen og redder.
    Sverige 23 - 25 Norge
    Norges stjernespillere går foran nå. Bredal Ofteadal finter seg inn til linja og skyter fint ned i hjørnet.
    49'
    2 minutter
    Veronica Kristiansen dytter Roberts.
    49'
    49'
    Sverige 24 - 25 Norge
    Hagman setter inn ballen fra straffemerket.
    49'
    Norge har tatt ut keeperen.
    Sverige 24 - 26 Norge
    Og får belønning for det. Mørk kommer seg fri og sender ballen i mål.
    50'
    Sverige kaster bort ballen i overtall.
    Ferdig
    51'
    Mørk setter ballen i mål, men det blåses frikast mot Norge for tramp inne i feltet.
    Sverige 25 - 26 Norge
    Og istedenfor en ledelse på tre mål, blir det ett mål. Roberts med nok en scoring.
    52'
    2 minutter
    Lindqvist må ut i to minutter.
    53'
    Oftedal stanses på vei gjennom. Norge får straffekast.
    53'
    Sverige 25 - 27 Norge
    Kristiansen er sikker fra straffemerket.
    53'
    Dano hindres av Herrem og Reistad og Sverige får straffekast.
    54'
    Sverige 26 - 27 Norge
    Lekkert satt av Hagman.
    54'
    Sverige 27 - 27 Norge
    Like langt igjen! Kristiansen bommer på en stor sjanse, Sverige kontrer og Hagman scorer.
    54'
    Sverige 27 - 28 Norge
    Bredal Oftedal kommer seg gjennom og sender Norge tilbake i ledelsen.
    55'
    Ferdig
    55'
    Sverige 28 - 28 Norge
    Strömberg utligner for svenskene.
    55'
    For noen herlige sluttminutter vi får her.
    Reistad prøver å finte seg forbi. Blir belønnet med straffekast.
    57'
    Sverige 28 - 29 Norge
    Kristiansen scorer nok en gang fra straffemerket.
    57'
    Redning fra Katrine Lunde! Roberts skyter fra ni meter, men rett på Lunde.
    Sverige 28 - 30 Norge
    Sverige står bra i forsvar, men Norge prøver og prøver og finner til slutt åpningen ute på kanten. Solberg-Isaksen sender ballen i mål og Norge leder med to mål!
    59'
    Sverige tar timeout. Svenskene bør ha minst ett poeng i dag om de skal ha gode muligheter til å ta seg til en kvartfinale.
    59'
    59'
    Sverige 29 - 30 Norge
    Raskt mål fra Sverige. Blohm.
    59'
    Norge bruker tid nå.
    Men Sverige får ballen med 20 sekunder igjen.
    Sverige 30 - 30 Norge
    Det blir uavgjort! Sverige utligner med Mellegard tre-fire sekunder før slutt.
    60'
    For et drama!
    Det ender uavgjort og dermed er gruppa vidåpen før den siste runden. Der møter Norge Nederland, mens Sverige skal møte Romania.