2-0
4 251
3 751

Hei, og hjertelig velkommen til livedekning av kveldens åttendedelsfinale i NM mellom Viking og Rosenborg.
    Det er iskaldt, snø på bakken, vindfullt og muligens snøbyger på vei. Likevel er det en glede å endelig kunne sette seg ned på stadion for å se årets første tellende kamp for Viking og Rosenborg. Vinneren av kveldens batalje sikrer seg et møte med Bodø/Glimt på Aspmyra i kvartfinalen neste helg.
    Det er to lag med rik historie i NM som barker sammen på SR-Bank Arena. Viking vant cupen så sent som i 2019, og har totalt vunnet NM seks ganger. Bare Rosenborg har flere NM-titler enn dagens hjemmelag, ettersom de har vunnet kongepokalen hele tolv ganger. Forrige gang Rosenborg vant var tilbake i 2018.
    Viking startet forrige sesong fantastisk, men leverte en forferdelig høstsesong og endte til slutt på en 11. plass på tabellen. Ingen av de åtte siste kampene i serien endte med seier for de mørkeblå. Rosenborg hadde en mye bedre sesong enn Stavanger-klubben. Kjetil Rekdals menn endte til slutt på en 3. plass på tabellen med fem seiere på de åtte siste kampene.
    Selv om dette er årets første tellende kamp for begge klubbene, er det ikke deres første kamp i NM. Dette er jo tross alt 4. runde i NM. Viking har vunnet mot Rosseland (6-1), Vard Haugesund (2-1) og Kristiansund (1-0) på veien til 4. runde. Rosenborg har vunnet mot Verdal (6-0), Levanger (2-1) og Sandnes Ulf (2-0).
    Siden sesongslutt i fjor har det skjedd flere endringer på spillersiden hos begge lagene. Hos Viking har Nicholas D Agostino, Patrick Yazbek, Jost Urbancic og Lars Jørgen Salvesen kommet inn dørene. Sistnevnte kom så sent som denne uken fra Bodø/Glimt. Hos Rosenborg er viktige Casper Tengstedt, Victor Jensen og Stefano Vecchia borte siden sist. Sistnevnte ble solgt til svensk fotball for et par dager siden.
    Innbyrdes hadde Rosenborg lenge et enormt overtak på Viking, men de siste årene har det vært åpnere mellom disse to klubbene. Forrige sesong vant Rosenborg 4-1 på Lerkendal, mens oppgjøret på SR-Bank Arena endte uavgjort 1-1. I Stavanger har ikke Rosenborg vunnet noen av sine fem siste kamper, hvor tre har endt med seier for hjemmelaget. Forrige gang Rosenborg vant på SR-Bank Arena var tilbake i 2017. Den gang vant trønderne 1-0 takket være en tidlig scoring av Pål Andre Helland.
    Lagene er klare i Jåttåvågen. Hos Viking debuterer Patrick Yazbek og Nicholas D'Agostino fra start, mens nysigneringene Lars Jørgen Salvesen og Jost Urbancic tar plass på benken. Hos gjestene er nysigneringene Morten Bjørlo, Oscar Aga og Ulrik Yttergård Jenssen med fra start, mens Santeri Väänänen og Jayden Nelson tar plass på benken. De vil nok begge få sine debuter utover i kveldens kamp.
    0'
    Skjelbred sparker i gang kveldens kamp for gjestene.
    0'
    Stensness slår langt opp mot D'Agostino. Henriksen vinner i lufta og får headet unna.
    0'
    En del upresise pasninger fra begge lag i åpningsminuttene, men det er vel nesten som forventet i årets første kamp.
    1'
    Tripic og Nilsen Tangen med et par lekre kombinasjoner ute på venstresiden. Tripic får lagt inn foran mål, men der finner han ingen medspillere.
    4'
    Viking som har styrt spillet de første minuttene på SR-Bank Arena, men foreløpig har ingen av lagene skapt noe som helst foran mål.
    5'
    Svendsen blir spilt fri ute til høyre. Han tar med seg ballen frem til sekstenmeteren hvor han løsner skudd. Skuddet blir blokkert av Yttergård Jenssen og spretter ufarlig inn i klypene til Tangvik.
    6'
    Tripic vipper en flott ball gjennom til Nilsen Tangen. Midtbanespilleren flikker videre inne i boksen før han går i bakken etter en duell med Henriksen. Hjemmelaget vil ha straffespark, men dommer Rohit Saggi vinker spillet videre.
    7'
    Gult kort til Rosenborg
    Leo Cornic
    Får det gule kortet for taklingen på Tripic.
    9'
    Tripic prøver seg på frisparket. Han løfter ballen over muren, men kula flyr videre over mål.
    12'
    Farlig overgang for Rosenborg! Tagseth får mye tid og rom med ballen. Han forserer fremover på Vikings halvdel. Like utenfor Vikings sekstenmeter blir han stanset av Brekalo akkurat idet han skal sende av gårde et skudd. Ballen triller inn til Gunnarsson i Viking-buret.
    12'
    Rosenborg prøver seg igjen på venstresiden. Tagseth forsøker et innlegg som går høyt over mål.
    14'
    D'Agostino flikker Tripic mesterlig gjennom i bakrom. Tripic kommer alene mot mål, men blir løpt opp av Rogers. Sistnevnte drar frem en suveren takling og får sparket ballen unna. Fantastisk stopperspill av Rosenborg-spilleren.
    19'
    Gunnarsson setter hurtig i gang for Viking. Han finner D'Agostino inne på Rosenborgs halvdel. D'Agostino prøver å tre gjennom Svendsen, men pasningen blir blokkert.
    21'
    Viking spiller med de Lanlay som vikarierende høyreback i dag. Det er tydelig at Rosenborg har planer om å utnytte det. Alt av Rosenborgs angrepsspill har skjedd på deres venstreside så langt i kampen.
    24'
    Markus Henriksen
    Får det gule kortet for taklingen på D'Agostino.
    26'
    Tagseth stormer fremover på venstresiden. Han har med seg flere spillere foran mål. Innlegget finner Aga, men han klarer ikke finne sin spisskollega. Ballen stusser rolig inn til keeper.
    27'
    Farlig Viking-overgang! Yazbek og Tripic kombinerer på midtbanen. Sistnevnte finner Svendsen på løp i bakrom. Svendsen kommer seg frem til sekstenmeteren. Der legger han videre til Tripic ved dødlinja. Vingen prøver et lavt innlegg som gjestene får klarert.
    28'
    Kort variant. Tripic får ballen tilbake og legger den ut i returrommet. Der venter de Lanlay. Høyrebacken legger til rette og prøver skudd. Skuddet går like over mål.
    29'
    Gunnarsson med et presist utspill til Tripic inne på Rosenborgs halvdel. Tripic vender opp og finner Svendsen helt fri ute til høyre. Svendsen og Tripic kombinerer ute på høyresiden, men klarer aldri jobbe ballen inn foran mål.
    35'
    Stopp i spillet. Børkeeiet ligger nede hos gjestene og trenger behandling.
    36'
    Børkeeiet kommer seg på føttene igjen og klarer fortsette.
    38'
    Innlegget blir headet unna ved første stolpe.
    38'
    Spillerbytte - Rosenborg
    Inn: Santeri Väänänen
    Ut: Tobias Børkeeiet
    Børkeeiet klarer ikke fortsette likevel. Det betyr at Väänänen kommer inn til sin Rosenborg-debut.
    39'
    Brekalo er tøff i en duell med Aga. Aga blir liggende og holder seg til hodet. Dommer blåser ikke for frispark, men stopper likevel spillet.
    43'
    Aga er heldigvis raskt oppe på føttene igjen. Viking får begynne med ballen.
    43'
    Henriksen slurver idet han forsøker å flikke ballen inn til egen målvakt. D'Agostino lukter den løse ballen og setter kursen mot mål. Der får Rogers klarert ballen via D'Agostino og ut til utspark fra mål.
    44'
    45'+2
    Det er pause på SR-Bank Arena. Få sjanser og ingen scoringer er status etter de første 45 minuttene på et iskaldt SR-Bank Arena. Det har vært en jevn omgang med bra tempo og høyt tenningsnivå på banen. Begge lag har hatt noen farlige overganger i løpet av omgangen, men har ikke klart å skape de store sjansene.
    45'
    Inn: Vebjørn Hoff
    Ut: Per Ciljan Skjelbred
    45'
    Vertene sparker i gang andre omgang. Rosenborg har gjort et bytte i pausen. Skjelbred ble igjen i garderoben. Inn kommer Hoff.
    45'
    Nesten for Viking! Nilsen Tangen får ballen inne i boksen. Han nikker ned til D'Agostino. Vikings nye spiss prøver et lavt skudd, men forsøker blir blokkert ut til hjørnespark.
    47'
    Heades unna. I returrommet venter Solbakken. Han sender ballen høyt over mål.
    48'
    50'
    Nilsen Tangen finner Yazbek inne i gjestenes sekstenmeter. Sistnevnte drar seg lekkert forbi to motspillere, men blir deretter stanset av en tredje spiller. Rosenborg får klarert.
    54'
    Viking som har startet best etter pause. De har mye ball og stresser Rosenborg-forsvaret. Likevel sliter vertene med å finne veien frem til gjestenes mål.
    55'
    Salvesen gjør seg klar til å komme inn til sin Viking-debut.
    56'
    Spillerbytte - Viking
    Inn: Lars-Jørgen Salvesen
    Ut: Nicholas D'Agostino
    58'
    Innøvd variant fra gjestene. Ballen flyttes ut til Cornic i returrommet. Cornic vipper inn i boksen, men der blir en Rosenborg-spiller vinket av for offside.
    59'
    Tripic finner Pattynama ute til venstre. Pattynama slår lavt inn til Nilsen Tangen inne i gjestenes sekstenmeter. Nilsen Tangen prøver skudd, men forsøket blir blokkert.
    62'
    Mål for Viking!
    Viking 1 - 0 Rosenborg
    Mål: Sander Svendsen
    Målgivende: Zlatko Tripic
    Tripic får ballen ute på Vikings venstreside. Kapteinen ser fremover og finner Svendsen som plutselig får stå helt alene ute i returrommet. Svendsen mottar ballen, vender opp og lurer kula deretter presist nede til høyre i mål fra kanten av sekstenmeteren.
    63'
    Bluss, fyrverkeri og jubelbrøl på SR-Bank Arena. Plutselig tok det virkelig fyr i kulden i Jåttåvågen.
    65'
    Viking 2 - 0 Rosenborg
    Mål: Lars-Jørgen Salvesen
    Salvesen plukker opp ballen midt inne i midtsirkelen. Han skrur på turboen og forserer fremover. Like utenfor sekstenmeteren lader han kanonen med sin kraftfulle venstrefot. Det harde skuddet sniker seg inn nede til høyre.
    66'
    Inn: Adrian Nilsen Pereira
    Ut: Morten Bjørlo
    68'
    Inn: Rasmus Wiedesheim-Paul
    Ut: Kristall Mani Ingason
    68'
    Høy pipekonsert på SR-Bank Arena idet tidligere Viking-spiller Pereira blir byttet inn hos gjestene.
    69'
    Inn: Edvin Austbø
    Ut: Sander Svendsen
    70'
    Inn: Kristoffer Løkberg
    Ut: Patrick Yazbek
    70'
    Nesten for Viking! Løkberg flikker gjennom Austbø ute til høyre. Austbø stormer fremover før han finner Tripic i bakrom. Tripic stopper og vipper videre til Salvesen. Spissens avslutning fra kort hold blir blokkert til hjørnespark.
    71'
    Innlegget faller ned foran mål. Der er Nilsen Tangen. Midtbanespilleren vipper opp til seg selv, før hans akrobatiske forsøk går ufarlig inn til keeper.
    71'
    Løkberg vinner ballen ved kanten av sekstenmeteren. Han får gitt videre til Nilsen Tangen. Sistnevnte prøver seg fra 15 meter, men skuddet går rett på keeper.
    74'
    Like utenfor fra Salvesen! Tripic kommer seg rundt på venstresiden. Han slår et presist innlegg foran mål. Der er Salvesen på plass med pannebrasken, men headingen går like til side for mål.
    78'
    Rogers prøver et innlegg fra høyresiden. Ballen går ut til utspark fra mål for hjemmelaget. Lite som stemmer for gjestene i denne omgangen.
    79'
    Salvesen og Henriksen kolliderer i en tøff luftduell. Sistnevnte blir liggende. Dommer stopper spillet.
    81'
    Henriksen kommer seg på føttene igjen og klarer fortsette.
    82'
    Gjestene slår langt opp mot Pereira ute på venstresiden. Pereira vender opp og slår et strålende innlegg inn mot første stolpe. Der er Wiedesheim-Paul, men headingen hans går ufarlig utenfor.
    83'
    Inn: Jayden Nelson
    Ut: Oscar Aga
    83'
    Rosenborg har flyttet Henriksen frem som spiss.
    83'
    Solbakken finner Nilsen Tangen ute på venstresiden. Nilsen Tangen kommer seg inn i sekstenmeteren, men blir stanset akkurat idet han skal løsne skudd.
    87'
    Pereira prøver seg fra spiss vinkel. Skuddet går rett på Gunnarsson som slår ut til hjørnespark.
    88'
    Innlegget fra Pereira blir bokset unna. I returrommet venter Väänänen. Hans harde skudd går et par meter til side for mål.
    88'
    Inn: Lars Erik Sødal
    Ut: Markus Solbakken
    89'
    Inn: Simen Kvia-Egeskog
    Ut: Zlatko Tripic
    89'
    Brekalo header unna foran mål.
    90'
    Gult kort til Viking
    Shayne Pattynama
    Får det gule kortet for taklingen på Nelson.
    90'+2
    Frisparket fra Pereira blir headet unna av Pattynama foran mål.
    90'+3
    90'+4
    Kampen er over på SR-Bank Arena! Viking har vunnet 2-0 over Rosenborg og er dermed klar for kvartfinale i NM. Etter en jevn første omgang nærmest blottet for sjanser, ble det mer action etter hvilen. Vertene startet friskest i andre omgang og fikk betalt for presset 20 minutter etter pause. I løpet av få minutter satte både Sander Svendsen og debutant Lars Jørgen Salvesen ballen i mål fra like utenfor sekstenmeteren, og etterpå hadde hjemmelaget god kontroll resten av kampen. Rosenborg satte inn en liten sluttspurt, men klarte ikke sette Viking-keeper Patrick Gunnarsson på noen skikkelige prøver. Viking må dermed bestille flybilletter til Bodø hvor Bodø/Glimt venter i kvartfinalen førstkommende lørdag.