0-1
0-2
Author avatar

Ble dekket av NTB

    Velkommen til livedekningen av oppgjøret mellom Lysekloster og Brann i cupens andre runde.
    Etter fem opprykk på rad måtte Lysekloster ta turen ned i nye 3. divisjon i fjor, men med 15 poeng på seks kamper har «munkene» tatt føringen i avdeling 4. I helgen ble Førde slått med 4-0, en seier som er lagets femte på rad i serie og cup. Lysekloster IL, som ble stiftet i 1946, var så sent som i 2009 å finne i 7. divisjon, og kveldens oppgjør mot Brann er klubbens første møte med et lag fra øverste nivå.
    Brann vartet opp med en alle tiders snuoperasjon da Sogndal ble slått 3-2 lørdag, og seieren i trivselsfylket førte rødtrøyene opp i ryggen på serieledende Rosenborg. Lars Arne Nilsens menn har nå scoret 23 mål på seks Eliteserie-kamper, et antall som er over 50 % av de totalt 42 fulltrefferne laget hadde på 30 kamper i fjorårssesongen. I likhet med vertene er også Brann i fin form, og inkludert cupens første runde har rødtrøyene vunnet seks av de siste åtte kampene.
    Mens Lysekloster møter Eliteserie-motstand for første gang i kveld, er det andre gang «munkene» er i cupens andre runde på drøyt 70 år som idrettslag. I første runde ble Stord slått 1-0 i Sunnhordland, et avansement som kom nesten på dagen ett år etter cupexiten mot Åsane i andre runde i fjor. Brann, som har kunnet heve kongepokalen seks ganger, beseiret Austevoll 7-0 i første runde. I fjor ble rødtrøyene slått ut av Førde i første runde.
    Det er første gang noensinne at Lysekloster og Brann møtes. Lysekloster har tidligere møtt Sogndal og Åsane fra nest øverste nivå, men med besøk av serietoerne fra Kniksens plass skrives det som nevnt historie. Branns forrige møte med et 3. divisjonslag var også det i Os kommune, da Os Turn ble slått 6-1 på Kuventræ i cupens første runde i 2014.
    Lyseklosters seniorlag har hatt en imponerende utvikling de siste snaut 10 årene, men området Lysekloster er nok likevel mest kjent for andre ting enn Lysekloster-herrenes prestasjoner på det grønne rektangelet. Området har nemlig en rik historie, med to av Hordalands mange kulturminner i umiddelbar nærhet. Komponisten Ole Bull hadde på 1800-tallet sin praktfulle villa i Lysefjorden, mens «Lyse Kloster» var et kloster fra 1146 til 1536. Nettopp dette er opphavet til områdets navn og Lysekloster-herrenes kallenavn, «munkene».
    Kveldens hoveddommer er Sivert Øksnes Amland fra Kringlebotn IL. Lasse Skogstad Patrikainen og Ivar Askeland er assistentdommere, mens Ruben Haugland er fjerdedommer.
    Lysekloster går etter rapportene ut i en 5-4-1-formasjon på eget kunstgress i kveld. Startelleveren inneholder for øvrig de to tidligere Brann-spillerne Kapinga Brazy og Vladan Radojkic.
    Brann fortsetter i sin 4-3-3-formasjon, og Lars Arne Nilsen gjør syv endringer fra laget som slo Sogndal sist. Inn i startelleveren har Alex Horwath, Vidar Jonsson, Azar Karadas, Peter Orry Larsen, Kasper Skaanes, Deyver Vega og Torgeir Børven kommet. Karadas supplerer for øvrig Bismar Acosta i midtforsvaret.
    Lysekloster må i kveld klare seg uten kaptein Eirik Birkeland og Thomas Helland. Utenom de som hviles har Brann fravær i Steffen Lie Skålevik og Jonas Grønner. Førstnevnte grunnet skade, mens Grønner er ute grunnet dødsfall i familien.
    Et voksent steinkast unna idylliske Lysøen er det i kveld lettskyet og snaut 15 grader i luften, og vær- og føreforholdene er med andre ord eksemplariske i forkant av cupoppgjøret her i Bergen sør.
    Lysekloster og Brann entrer nå kunstgresset på Lysekloster Framo Idrettspark. Kampstart er få strakser unna.
    Kampen har startet
    0'
    Lysekloster innleder oppgjøret.
    1'
    Ole Bull gjorde seg blant annet bemerket gjennom komposisjonen 'I ensomme stunde', men med fullt hus og stormende jubel her i kveld er stunden alt annet enn ensom idet festlighetene er i gang på Lysekloster.
    2'
    Samtlige på tribunen tror Herrem får straffe idet han legges i bakken på snaut 16 meter, men dommer Amland har markert for 5-meter. Lurer oss alle der, kveldens kampleder. Horwath er ute og legger vertenes nummer 13 kontant i bakken der. Der kunne vertene fort fått en pangåpning på oppgjøret, og Brann er nok heldige som slipper unna.
    4'
    Beines etter hvert unna.
    4'
    Brann var friskest i innledningen, men nå har vertene kommet seg betraktelig. Vi er vitne til et relativt tett og jevnt kampbilde i skrivende stund. Det store diskusjonstemaet er fortsatt hvorvidt det var riktig å dømme 5-meter og ikke straffe da Herrem gikk i bakken.
    7'
    Lagene har en jevn fordeling av ballbesittelsen, etter 10 minutter som totalt sett ikke har gitt de fremmøtte noen kvalifiserte målsjanser. Østervold mottar nesten en pasning i god posisjon, men spissen må se at Horwath kan overta.
    10'
    Jonsson makter ikke å bearbeide ballen i mellomrommet, og keeper Midtun kan forberede 5-meter for vertene.
    12'
    Har i sannhet vært et åpningskvarter som ikke står i stil med rammen rundt kampen. Ingen av lagene har maktet å ta tak i oppgjøret, og innledningen har vært noe forsiktig fra begge lag.
    14'
    Et innlegg fra høyre treffer Østervold, men spissen får ikke headingen på mål.
    16'
    Nok en gang er Østervold i begivenhetenes sentrum, men fremspillet snappes av Horwath på snaut 16 meter.
    17'
    Skaanes kommer til kveldens første innlegg for gjestene, men Brazy i midtforsvaret kan enkelt heade unna. Har definitivt ikke fått i gang den offensive samhandlingen, Brann.
    18'
    Spillerbytte - Lysekloster
    Inn: Ken Joar Føyen
    Ut: Ole Thomas Herrem
    19'
    Lysekloster er disiplinerte når de ikke har ballen, og en 3-5-2-variant blir fort til 5-4-1 når Brann angriper. Trætteberg og Pedersen gjør en god jobb begge veier for 'munkene'.
    19'
    Gult kort til Brann
    Vidar Ari Jónsson
    Islendingen er i overkant røff med Radojkic og får kveldens første gule kort.
    20'
    Det påfølgende frisparket, slått fra et par meter inne på Branns halvdel, er enkelt å plukke for Horwath. Står så definitivt ikke med luen i hånden her, Lysekloster, selv om de har til gode å skape en virkelig stor målsjanse.
    21'
    Kaptein Helland vender spillet med en fantastisk pasning, men Føyen får ikke helt kontroll. Brann kan dermed overta.
    22'
    Skaanes prøver å få kontroll på ballen nær dødlinjen, men Branns nummer 9 må se at den går ut til 5-meter. Oppsummerer relativt greit de første drøyt 20 minuttene for både ham selv og resten av Brann-laget, det.
    23'
    Orry Larsen er frempå og jager et fremspill for gjestene, men Midtun får akkurat plukket ballen på fem meter.
    24'
    Frispark til Brann i god posisjon. Haugen står klar på rundt 25 meter. Velger nok et innlegg her, Branns nummer 8.
    25'
    Mål for Brann!
    Lysekloster 0 - 1 Brann
    Mål: Torgeir Børven
    Målgivende: Azar Karadas
    Forbindelsen Haugen-Karadas-Børven bærer frukter for Brann, og mens Lysekloster-spillerne tror det er offside, tar Brann ledelsen! De scorer i sannhet på sin første målsjanse, Brann, og Haugens serve finner en fri og frank Karadas bak i feltet. Eidaren bredsider ballen på tvers, hvor en umarkert Børven har en fornøyelig oppgave med å sette ballen i det relativt åpne målet fra fem meter. Samtlige i hvitt venter på assistentdommerens flagg, men det kommer aldri. 0-1 på Lysekloster!
    25'
    Godt slått, men Brann får etter hvert avverget til en ny corner.
    27'
    Ender etter hvert i en bra avslutning, men Horwath er med på notene idet han blokkerer til den tredje corneren på rad.
    27'
    Nok en gang er vertene gode på dødball, men Horwath får slått unna.
    28'
    Nesten 1-1, men Brann slipper med skrekken! Et fremspill angripes av Horwath, men amerikaneren mister ballen i uheldig posisjon på snaut 16 meter. Pedersen er frempå og avslutter, men Acosta et par meter innenfor er heldig idet han får markkryperen rett på seg. Der kunne det fort stått 1-1, og Lysekloster begynner så definitivt å fortjene nettsus. Det svinger på kunstgresset her!
    30'
    Jonsson prøver å finne Skaanes med en lang pasning, men Midtun er ute og plukker greit. Har for øvrig solen i ansiktet her i den første omgangen, Midtun.
    33'
    Skaanes utfordrer Trætteberg til venstre i banen, men sistnevnte varter opp med en fantastisk takling idet han stopper Branns nummer 9.
    35'
    Fortsatt er Brann særdeles sparsommelige med sjanseskapingen, og 0-1-målet er det eneste å skrive hjem om hva angår sjanser. Lyseklosters bakre rekker har stort sett hatt god kontroll her. Brann kommer til en god del innlegg, men presisjon har generelt vært en mangelvare.
    38'
    Østervold har vært aktiv så langt, men i hodedueller med Karadas får spissen naturlig nok problemer. Viser sin enorme fysikk idet han header unna et fremspill, Branns nummer 18.
    40'
    Pedersen er nølende i duell med Vega, noe som etter hvert gir Haugen en brukbar skuddmulighet fra 16 meter. Fyllingsdølen har imidlertid ryggsekken på, og ballen havner nesten inne i den dype skogen bak Midtuns mål.
    43'
    Vega forserer fremover i mellomrommet og klemmer etter hvert til, men costaricanerens forsøk blokkeres tidlig.
    45'
    Nesten for Børven, men Midtun får slått til corner! Sekunder før pause kommer Brann til en saftig målsjanse, og Vega til høyre i banen velger etter hvert å legge inn. Bak i feltet kommer Børven på ballen på rundt fem meter, og hardingen prøver å heade ballen i en bue over Midtun. Sisteskansen er imidlertid med på notene idet han slår ballen over. Nesten 0-2 der, men fint reddet av nevnte Midtun.
    45'+1
    Ballen heades unna nær første stolpe.
    45'+1
    Det er for øvrig lagt til ett minutt i den første omgangen.
    45'+1
    I kjølvannet av corneren kommer Vega til skudd til høyre i 16-meteren, men Lyseklosters bakre rekker er oppofrende idet de får blokkert forsøket. Ikke langt unna at Vega får avsluttet skikkelig der.
    45'+2
    Pause
    45'+2
    Vi er halvveis i programmet på Lysekloster, og Torgeir Børven er forskjellen på Lysekloster og Brann etter 45 minutter. Et ekstatisk hjemmepublikum fikk nesten starten de hadde drømt om mot storebror Brann, men Ole Thomas Herrem fikk aldri straffe da han gikk i bakken etter snaut fem minutter. Et godt hjemmelag ga Brann god kamp etter hvert som den første omgangen skred frem, men det var likevel serietoerne fra Eliteserien som tok ledelsen på Lysekloster. Etter drøyt halvspilt omgang serverte Azar Karadas en umarkert Torgeir Børven, og fra fem meter hadde måljegeren fra Øystese små problemer med å sende gjestene foran. Totalt sett har 'munkene' vist hvilke kvaliteter som bor i laget, og det skal bli spennende å se hvordan dette vil utvikle seg i akt to av cupdramaet på Lysekloster.
    2. omgang
    45'
    Brann sparker i gang andre omgang.
    46'
    Rolige åpningsminutter her i den andre omgangen. Har i det hele tatt vært en nokså rolig affære, dette, hvor det har vært langt mellom de dramatiske hendelsene.
    48'
    Helland og Haugen er ikke verdens beste venner i skrivende stund, noe sistnevnte viser etter en duell.
    50'
    Gult kort til Brann
    Fredrik Haugen
    Haugen er ute med armen og treffer Helland, trolig som følge av en noe ufin takling av sistnevnte.
    50'
    Gult kort til Lysekloster
    Joakim Helland
    Også Helland kommer i dommerens bok. Ikke veldig stygt, dette, men dommer Amland velger å ta hånd om det hele før ting eskalerer.
    50'
    Hjørnespark til Brann
    52'
    Mål for Brann!
    Lysekloster 0 - 2 Brann
    Mål: Sivert Heltne Nilsen
    Målgivende: Fredrik Haugen
    Heltne Nilsen stupheader inn kveldens andre for Brann, som straffer Lysekloster tidlig i den andre omgangen! Rødtrøyene har vist seg effektive så langt i sesongen, og cupoppgjøret på Lysekloster er så langt intet unntak. Haugen er som vanlig presis idet han slår corneren innover mot farlig sone, og på vel fem meter har en fri og frank Heltne Nilsen posisjonert seg. Midtbanestrategen er ikke kjent som noen luftens baron, men er likevel kald som is idet han setter hodet til Haugens serve. Elegant satt, og 0-2 er et faktum på Lysekloster!
    52'
    Pedersen prøver seg fra vel 16 meter, men forsøket ender et stykke over mål. Avslutningen kommer kort tid etter et innlegg som nesten treffer en Lysekloster-fot.
    55'
    Synes å ha grei kontroll på dette nå, Brann. Vertene er mindre på hugget enn de har vært tidligere i oppgjøret, og Heltne Nilsens scoring har nok sitt å si med tanke på vertenes motivasjon. Har ikke stått for noen sjansebonanza, Lysekloster, men med Branns effektivitet hadde de nok hatt minst én scoring.
    58'
    Spillerbytte - Brann
    Inn: Halldor Stenevik
    Ut: Fredrik Haugen
    60'
    Rot i Lyseklosters bakre rekker gir Børven ballen på rundt 16 meter, men hardingen makter ikke å finne en medspiller før han blir omringet. Der er vertene heldige.
    62'
    Jonsson prøver seg med nok et innlegg, men Midtun har grei kontroll. Fortsatt er det langt mellom Brann-sjansene her, selv om rødtrøyene nå har mest ballbesittelse og styrer oppgjøret. Etter 0-2-målet har kampen endret karakter, og Brann har god kontroll på begivenhetene.
    64'
    Pedersens serve finner Østervold, som fra god posisjon header en liten meter utenfor! Pedersen gjør en god jobb til venstre i banen, hvor han etter hvert får lagt inn. Østervold møter ballen nær første stolpe, men dessverre for vertene må han se at ballen går på feil side av stolpen. Uvisst om Horwath har kontroll på den, men uansett en god mulighet for Lysekloster. Brann virket å ha grei kontroll på dette, og det er utvilsomt sjanser som dette Lysekloster trenger for å kunne utfordre rødtrøyene.
    65'
    Nok en gang kommer vertene til avslutning i Branns 16-meter, men Trættebergs heading går et stykke over. Innlegget fra Østervold treffer backen noe bak i 16-meteren, hvor ballen til slutt heades til 5-meter. Positive minutter for vertene.
    67'
    Det meldes om 1495 solgte billetter til kveldens oppgjør. En fantastisk ramme rundt kveldens oppgjør, og for de som ikke kjenner området Lysekloster, kan det sies at snaut 1500 fremmøtte er et imponerende antall. Naturligvis også en del tilreisende til kveldens oppgjør.
    69'
    Treffer Karadas, men Midtun på strek har grei kontroll på hodestøtet.
    71'
    Spillerbytte - Lysekloster
    Inn: Marius Hodne Sivertsen
    Ut: Kapinga Brazy
    72'
    Vega forserer over store deler av Lyseklosters halvdel, men blir stoppet idet Ljubovic takler ham på eksemplarisk vis nær farlig sone. Har vært mye nesten for costaricaneren i kveld.
    73'
    Heades unna nær første stolpe.
    75'
    Brann prøver å kombinere til venstre i banen, men vertenes bakre rekker er ikke lette å lure. Har for øvrig mye ballbesittelse nå, Brann.
    77'
    Stenevik finner Børven, som finner nettmaskene, men dessverre for gjestene er sistnevnte i offside. Så ut som en grei avgjørelse av assistentdommeren.
    78'
    Orry Larsen kommer seg fint fri til venstre i 16-meteren, men lobben over Midtun er ikke kontant nok. Muqkurtaj på strek kan beine unna. Har god kontroll på dette nå, Brann.
    81'
    Spillerbytte - Brann
    Inn: Kristoffer Barmen
    Ut: Sivert Heltne Nilsen
    81'
    Spillerbytte - Brann
    Inn: Marius Bildøy
    Ut: Deyver Vega
    81'
    Spillerbytte - Lysekloster
    Inn: Håkon Fagerbakke Kvittingen
    Ut: Vladan Radojkic
    82'
    Lysekloster var positive i den første omgangen, men med 0-2 tidlig i den andre gikk nok noe av luften ut av 'munkene'. Kun glimtvis har vertene maktet å true Brann i den andre omgangen.
    84'
    En lokal jury har kåret Ljubovic til hjemmelagets beste spiller. Forsvarsspilleren har gjort en solid kamp på Lysekloster, hvor han har vist seg som en håndfull for blant andre Skaanes.
    86'
    Et lurt innlegg treffer nesten Kvittingen, men Acosta får en lang tå på innlegget. Ingen tvil om at det ikke hadde vært ufortjent med en Lysekloster-scoring her.
    89'
    Acosta tar telling etter en duell med Østervold, men costaricaneren er relativt kjapt på beina igjen.
    89'
    Jonsson kommer fint rundt til høyre og får lagt inn, men serven er noe hard og treffer ingen medspillere. Kontrollerer dette greit inn nå, Brann.
    90'+2
    Kampen er slutt
    90'+3
    Sivert Øksnes Amland markerer for full tid på Lysekloster Framo Idrettspark, og Brann avanserer til cupens tredje runde etter 2-0 mot Lysekloster. Cupoppgjøret ved Lysefjorden går ikke inn i historiebøkene som det mest spektatulære, men et effektivt Brann-lag fikk gjort jobben mot serielederne fra 3. divisjon. Torgeir Børven sendte Brann foran omtrent halvveis i den første omgangen, før Sivert Heltne Nilsen satte inn kveldens andre et par minutter etter hvilen. Det store diskusjonstemaet blant hjemmetilhengerne er nok fortsatt straffesituasjonen tidlig i oppgjøret, men 'munkene' viste seg uansett fra en positiv side mot serietoerne fra Kniksens plass i kveld. Brann tok mer og mer over i den andre omgangen og kontrollerte etter hvert dette greit inn. Totalt sett er det fortjent at det er Brann som avanserer, og Lars Arne Nilsens menn viser seg nok en gang effektive i den siste tredjedelen.
    Skuddstatistikken viser 7-7. Av disse hadde Brann flest skudd på mål (5-2).
VG Live er en del av Schibsted Media. Schibsted Media AS og Schibsted ASA er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her