3 876
1 531

Ble dekket av Eivind Haugen

Hei og velkommen til livedekningen av kampen mellom Spania og Costa Rica.
    Dette er den andre kampen i VMs gruppe E. Den første kampen gikk nettopp, der Japan sjokkerte omtrent en hel fotballverden ved å slå Tyskland 2-1.
    Ifølge fifa.com er lagene ute. Spania (i 4-3-3) stiller følgende startellever mot Costa Rica: Unai Simon - César Azpilicueta, Aymeric Laporte, Rodri, Jordi Alba - Gavi, Sergio Busquets, Pedri Gonzales - Marco Asensio, Ferran Torres, Dani Olmo.
    Costa Rica (5-4-1): Keylor Navas - Keysher Fuller, Oscar Duarte, Bryan Oviedo, Francisco Calvo, Carlos Martinez - Celso Borges, Jewison Bennette, Joel Campbell, Yeltsin Tejeda, Anthony Contreras.
    Det som i hvert fall er sikkert er at det nå er et voldsomt press på Tyskland i denne gruppen. Derfor bør Spania vinne denne kampen - gjerne med en del mål - før de to fotballstormaktene møtes allerede på søndag.
    Ellers er det verdt å nevne at tidligere Fredrikstad-spiller Celso Borges, 34 år nå, tar plass i Costa Ricas startellever. Etter sitt tre-fire år lange eventyr i Østfold har Borges spilt for svenske AIK, tyrkiske Göztepe og La Liga-klubben Deportivo de La Coruña. Nå spiller han i hjemlandet for Alajuelense.
    Og der er vi i gang.
    Hjørnespark
    Ferran Torres skaffer corner for Spania nå.
    2'
    Olmo slår inn, men en costaricansk forsvarer får stanget unna.
    2'
    De første minuttene bærer vel bud om hvordan denne kampen blir. Costa Rica ligger dypt inne på egen halvdel. Ingen antydninger til at de ønsker å åpne opp denne kampen. Så handler det vel om for Spania å finne en vei gjennom forsvarsmuren.
    3'
    Stor Spania-sjanse! Lekkert spill i forkant og Pedri løfter blikket. Barcelona-spilleren slår et glimrende innlegg i retning Olmo, som får avsluttet nærmest upresset fra fem-seks meter. Men han bommer der!
    5'
    Rolige minutter nå etter sjansen. Spania dominerer stort.
    8'
    Ny stor Spania-sjanse! De kombinerer fint og til slutt er det Pedri som finner Asensio. Men Real Madrid-spilleren får ikke ordentlig treff på ballen og avslutningen triller utenfor buret til keeper Navas.
    9'
    Mål for Spania!
    Spania 1 - 0 Costa Rica
    Mål: Dani Olmo
    Målgivende: Gavi
    Der sitter den for Spania! Det er heller ikke ufortjent. De broderer seg gjennom Costa Rica og til slutt er det Olmo som kombinerer lekkert med Gavi. Med en perfekt førsteberøring klarer Olmo å få ballen med seg inne i 16-meteren og lobber deretter inn 1-0-scoringen.
    11'
    Costa Rica har hatt så godt som ingenting å stille opp med det første snaue kvarteret. De har vel knapt brukt noen angrepstrekk inne på Spanias halvdel så langt.
    14'
    Frispark for Spania nå i god innleggsposisjon.
    16'
    Det blir en slags innøvd variant. Den blir effektivt stoppet.
    16'
    For en sjelden gang gjør Busquets en feil inne på egen halvdel. Gir Costa Rica en kontringsmulighet, men Campbell blir for ubesluttsom og det ebber ut i ingenting.
    19'
    Spania 2 - 0 Costa Rica
    Mål: Marco Asensio
    Målgivende: Jordi Alba
    Og det setter storfavorittene dagens andre. Og det er igjen av den lekre sorten. Busquets vender spillet til Jordi Alba på venstresiden. Han banker så inn et presist innlegg til Asensio, som på sin førsteberøring klarer å presse ballen ned i lengste hjørne.
    21'
    - Det funker ikke. De blir spilt gjennom så enkelt, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp om Costa Rica de første 22 minuttene.
    23'
    Spania er mange klasser over Costa Rica akkurat nå. De hvitkledde får ikke tak i ballen, spanjolene finner alle hull i midtbaneleddet deres og det er nesten bare et tidsspørsmål før det tredje målet kommer.
    27'
    Straffe til Spania! Det er Jordi Alba som blir tatt av Oscar Duarte. Ser riktig ut det der fra dommeren.
    29'
    Spania scorer på straffe!
    Spania 3 - 0 Costa Rica
    Mål: Ferran Torres
    Torres sender keeper Navas én vei og ballen den andre. Spania leker, mens Costa Rica er midt i et VM-mareritt nå!
    31'
    Frispark for Costa Rica i god innleggsposisjon ute på deres høyreside nå.
    33'
    Offside
    Det er Celso Borges som slår inn, men en lagkamerat blir avvinket for offside i det innlegget blir slått.
    33'
    Veldig lavt tempo i kampen nå. Spania har noen solide muligheter til å skape noe, men tar det heller med ro og bruker noen ekstra trekk i laget.
    39'
    Spania bruker mange trekk før de endelig velger å sette fart. Da blir det også skummelt. Asensio er bare et tidel eller to for sent ute til å være først på et innlegg som trolig hadde blitt en meget stor målsjanse.
    40'
    Det er ikke helt umulig at tre lag ender på seks poeng i denne gruppen. Japan slo som kjent Tyskland tidligere i dag. Det er sannsynlig at Japan og Tyskland slår Costa Rica, mens tyskerne kan finne på å slå Spania kommende søndag. Da teller målforskjellen. Så spanjolene bør pøse på det de har her.
    41'
    Det er lagt til fem minutter denne omgangen.
    45'+1
    Spørs om det ikke blir både hårføneren og en helt annen kampplan i Costa Rica-garderoben nå.
    45'+1
    Spania har ikke vært spesielt interessert i å gjøre noe denne tilleggstiden. Men de har klart å gjøre motstanderen litt mer slitne. De spiller rundt, over og gjennom dem. Det eneste som mangler er den forløsende gjennombruddspasningen.
    45'+4
    Skudd på mål
    Og der kommer det en mulighet! For det bestemmer spanjolene seg. Pedri blir frigjort i mellomrommet, Asensio starter i bakrom, og timingen de to imellom er perfekt. Asensio er imidlertid litt i ubalanse i skuddøyeblikket og avslutningen går utenfor.
    45'+5
    Spillerbytte - Costa Rica
    Inn: Kendall Waston
    Ut: Carlos Manuel Martinez Castro
    46'
    For nesten umiddelbart spiller spanjolene seg enkelt gjennom. Til slutt er det Asensio som får sjansen fra like utenfor 16-meteren, men skuddet går et lite stykke over mål.
    47'
    Ser ut som Costa Rica gir et lite forsøk på å presse litt høyere. Men det lykkes de ikke spesielt godt med.
    48'
    Akkurat nå sier fifa.com sin egen statistikk at Spania har hatt en ballbesittelse på 73 prosent denne kampen.
    50'
    Costa Rica har null skudd på mål og ingen skuddforsøk. Spania har på sin side tre på mål og åtte totalt.
    51'
    Asensio og Olmo kombinerer fint nedover høyresiden. Sistnevnte slår inn, men costaricanerne får klarert.
    52'
    Spania 4 - 0 Costa Rica
    Spanjolene fortsetter der de slapp. De beholder ballen lenge, så går det plutselig lynraskt fremover. Nå er det Gavi som finner Torres, som i duell med flere forsvarere får kranglet med seg ballen og til slutt satt ballen i mål fra fem-seks meter.
    53'
    Spillerbytte - Spania
    Inn: Alvaro Morata
    Ut: Ferran Torres
    57'
    Inn: Carlos Soler
    Ut: Pedri
    57'
    Corner for Spania nå. Men innbytter Waston får klarert til nytt hjørnespark.
    58'
    Hjørnespark
    Det påfølgende hjørnesparket blir en kort variant, men blir skuslet bort av spanjolene.
    58'
    Inn: Bryan Ruiz
    Ut: Jewison Francisco Bennette Villegas
    61'
    Inn: Alvaro Zamora
    Ut: Anthony Daniel Contreras Enriquez
    62'
    Der får Morata sjansen! Spilles gjennom av Azpilicueta, men fra litt spiss vinkel skyter han godt utenfor.
    62'
    Inn: Alejandro Balde
    Ut: Jordi Alba
    63'
    Inn: Koke
    Ut: Sergio Busquets
    63'
    For en sjelden gangs skyld klarer Costa Rica å spille av presset til Spania. Men når de vender spillet klarer Oviedo å stå i offside. Dermed blir det ingenting ut av det angrepet der.
    66'
    Gult kort til Costa Rica
    Francisco Calvo
    Får helt korrekt det gule der for en sen takling på innbytter Carlos Soler.
    67'
    Inn: Nicholas Williams
    Ut: Marco Asensio
    68'
    Azpilicueta slår inn mot bakerste stolpe. Innlegget treffer Olmo, men hans heading mot mål blir for slapp.
    68'
    68'
    Spania 5 - 0 Costa Rica
    Mål: Gavi
    Målgivende: Alvaro Morata
    Nok et lekkert angrep fra Spania. Ballen finner veien ut til Morata. Han slår inn og treffer Gavi som med et lite sleivtreff på hel volley likevel klarer å sette ballen i stolpen og i mål.
    73'
    Costa Rica har vært så tannløse at det å være flue på veggen i lagmøtene deres de neste dagene hadde vært morsomt. For her må det virkelig en snuoperasjon til på helt essensielle ting. Som innsats og litt tro på å vinne.
    77'
    Offside
    Spania-sjanse avblåses for offside. Nydelig angrep i forkant, der Koke spiller gjennom Morata omtrent alene med keeper. Spissen er imidlertid litt for hissig på grøten og starter løpet for tidlig der.
    80'
    Noen veldig rolige minutter nå. Begge lag virker nesten fornøyd med at det ender 5-0 her.
    84'
    Costa Rica får en liten pust i bakken når Laporte er litt for tøff med Campbell. Frispark for det hvitkledde.
    85'
    Spania 6 - 0 Costa Rica
    Mål: Carlos Soler
    Det sitter jaggu nummer seks! Det er innbytter Williams som utfordrer ute til høyre. Han slår til slutt knallhardt inn langs bakken. Keeper Keylor Navas får bare en hånd på den og aldri fanget det innlegget. Det blir i stedet en elendig retur som Soler plukker opp og bredsider i mål.
    89'
    Åtte minutter er lagt til.
    90'+1
    Spania 7 - 0 Costa Rica
    Mål: Alvaro Morata
    Målgivende: Dani Olmo
    Det er lekestue. Fullstendig lekestue. Costa Rica ser ut som kjegler her. Spanjolene bruker igjen mange trekk. Til slutt kombinerer Williams, Morata og Olmo rundt 16-meteren. Så er det Morata som blir spilt gjennom og som banker ballen hardt i korthjørnet.
    90'+2
    Der sitter nesten 8-0. Gavi sklir gjennom hele Costa Rica-forsvaret og spiller til Soler, som skyter like utenfor.
    90'+5
    Joel Campbell
    90'+6
    Spania får frispark i god innleggsposisjon like utenfor Costa Ricas 16-meter. Blir vel noe av det siste som skjer denne kampen.